Το Ευρωκοινοβούλιο προσφεύγει κατά της Κομισιόν και φον ντερ Λάιεν για τα 10,2 δισ. ευρώ προς τον Όρμπαν

«Βόμβα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν για την πληρωμή των 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.

Η απόφαση αυτή έρχεται αφού η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεμπλόκαρε τον περασμένο Δεκέμβριο αμφιλεγόμενα κονδύλια της ΕΕ για τη Βουδαπέστη, τα οποία είχαν παγώσει λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου. Η κίνηση αυτή έγινε πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής κατά την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να εκτροχιάσει την κοινή θέση της Ένωσης για την Ουκρανία.

Συντριπτική πλειοψηφία

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών χθες το βράδυ για να αποφασίσει να μηνύσει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ για την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, της υποχρέωσής της να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων από την κατάχρηση.

Η απόφαση ελήφθη με 16 μέλη υπέρ, ένα κατά (από την άκρα δεξιά) και μηδέν αποχές. Σημειώνει ότι η πληρωμή τον περασμένο Δεκέμβριο επικρίθηκε ευρέως από τους ευρωβουλευτές, ακόμη και από αξιωματούχους της Επιτροπής, ως ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες υποχωρούσαν στον εκβιασμό του Όρμπαν.

Η υποστήριξη της αγωγής από όλες τις κομματικές γραμμές στέλνει σαφές μήνυμα στην Επιτροπή. Η ίδια η πολιτική ομάδα της φον ντερ Λάιεν, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζει την απόφαση, με τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ (και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τουσκ) να έχουν τονίσει τη σημασία της υπεράσπισης του κράτους δικαίου ενόψει των εκλογών της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε μια σοβαρή υπόθεση, καθώς η Επιτροπή αντιφάσκει με τον εαυτό της σχετικά με το αν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Daniel Freund χθες το βράδυ. «Το Δικαστήριο της ΕΕ έχει πάντα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία των δικαστηρίων», προσέθεσε για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για «σημάδι προς την πρόεδρο της Επιτροπής ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανταλλαχθεί για συμφωνίες με τον Όρμπαν».

Ποια είναι η διαδικασία

Δεν υπάρχει ακόμη νομολογία σχετικά με το πόσα περιθώρια έχει η Επιτροπή όταν αποφασίζει αν θα παγώσει κεφάλαια βάσει του κανονισμού περί κοινών διατάξεων. Ωστόσο, οι δικαστές έχουν αποφανθεί σταθερά υπέρ της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και της διατήρησης των θεμελίων της ΕΕ.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων θα συναντηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων για να δώσουν το τελικό πράσινο φως στην πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να προσφύγει κατά της Επιτροπής στο δικαστήριο πριν από την προθεσμία της 25ης Μαρτίου. Μαζί με τους ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, οΜάνφρεντ Βέμπερ θα ψηφίσει υπέρ της κίνησης, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Politico.

Πηγή: Politico

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο