Το γαλλικό μοντέλο προστασίας από τους καύσωνες

Η υγεία πολλών ανθρώπων τίθεται σε κίνδυνο λόγω των κυμάτων καύσωνα. Η Γερμανία σχεδιάζει τώρα ένα σύστημα προστασίας από τους καύσωνες, παίρνοντας ως πρότυπο τη Γαλλία.

Πρόκειται να εξοπλίσει τη Γερμανία ενάντια στους επικίνδυνους καύσωνες , ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θέλει να αναπτύξει ένα σχέδιο προστασίας. Προς αυτόν τον σκοπό ο πολιτικός του SPD παρακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία έχει σχέδιο προστασίας εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Ποιος είναι ο στόχος του Λάουτερμπαχ, πώς ακριβώς λειτουργεί το γαλλικό σύστημα και τι έχει επιτύχει;

Το γερμανικό σύστημα θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή

Ήδη από τα τέλη Ιουνίου ο Λάουτερμπαχ διαβουλεύτηκε με τον τομέα της περιθάλψης, τον ιατρικό κλάδο, τις τοπικές αρχές και τους ειδικούς για το σχέδιο προστασίας από τους καύσωνες, το οποίο θα εφαρμοστεί σύντομα. Η πρώτη υπηρεσία θα είναι μια πύλη, όπου οι δήμοι θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες. Όπως προειδοποιεί ο Λάουτερμπαχ, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ήδη από τη ζέστη κάθε χρόνο – όχι μόνο ηλικιωμένοι, αλλά και έγκυες γυναίκες, χρόνια ασθενείς και άστεγοι. Αυτοί θα μπορούσαν να σωθούν εάν υπήρχε ένα σχέδιο προστασίας στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου. Το περασμένο καλοκαίρι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας της ζέστης.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας σχεδιάζει νέο σύστημα αντιμετώπισης των κυμάτων καύσωναΕικόνα: Omer Messinger/Getty Images

Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε (Πράσινοι) δήλωσε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν φτάσει στη Γερμανία και την Ευρώπη. Πιο σημαντική θα ήταν επίσης η παροχή πόσιμου νερού και η δροσιά στις πόλεις μέσω περισσότερων χωρών πρασίνου και σκιάς.

Το σχέδιο προστασίας ξεκίνησε στη Γαλλία μετά τον Καύσωνα του 2003. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς η υπέφερε από σοβαρό καύσωνα που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων στη Γαλλία. Για να διασφαλιστεί πως κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί, αναπτύχθηκε το σχέδιο για τον Καύσωνα, που αργότερα αντικαταστάθηκε από ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα κύματα καύσωνα.

Τέσσερα επίπεδο προειδοποίησης

Ετησίως, το σύστημα προειδοποίησης για τη ζέστη και την υγεία εντάσσεται από τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το σύστημα ελέγχει από την υγειονομική αρχή Santé Publique και την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Météo France και έχει τέσσερα επίπεδα προειδοποίησης. Το πρώτο είναι ένα είδος βασικού επιπέδου που ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το σύστημα λειτουργεί με τη συλλογή και αξιολόγηση βιομετεωρολογικών δεδομένων. Επειδή η Κορσική, για παράδειγμα, είναι πιο συνηθισμένη στη Ζέστη από τη Βρετάνη, ισχύουν τοπικά διαφορετικά όρια για τα επίπεδα προειδοποιήσεων. Οι προειδοποιήσεις είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και ανανεώνονται κάθε πρωί και απόγευμα.

Το Κοριτσάκι παίζει με συντριβάνι στο Στρασβούργο
Τα επίπεδα προειδοποίησης διαφοροποιούνται ανά περιοχήΕικόνα: Roses Nicolas/ABACA/IMAGO

Το δεύτερο επίπεδο προειδοποίησης είναι ένα είδος ενδιάμεσου σταδίου. Οι τοπικές οριακές θερμοκρασίες είτε υπερβαίνονται για σύντομο χρονικό διάστημα είτε η θερμοκρασία είναι ήδη υψηλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είναι κάτω από τις οριακές τιμές. Οι πληγείσες περιοχές εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα στον χάρτη προειδοποίησης, κινητοποιούνται οι παράγοντες και αυξάνονται οι συμβουλευτικές προτάσεις προς τον πληθυσμό.

Όταν η θερμοκρασία φτάνει τα τοπικά όρια για τρεις συνεχόμενες ημέρες και νύχτες, ενεργοποιείται στο τρίτο επίπεδο προειδοποίησης. Τόσο οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με αναπηρία, όσο και όλοι όσοι είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένοι στη ζέστη, όπως οι άστεγοι ή όσοι εργάζονται στον ήλιο, θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο. Τα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας ποικίλλουν από τόπο σε τόπο.

Το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης, ο ακραίος καύσωνας , όταν ολόκληρος ο πληθυσμός μιας περιοχής θεωρείται ότι κινδυνεύει, επειδή η ζέστη διαρκεί για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι ιδιαίτερα έντονη. Το στάδιο αυτό κηρύσσεται μόνο σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας. Οι δήμοι θα πρέπει στη συνέχεια να διευκολύνουν την πρόσβαση σε κολυμβητήρια και παραλίες, για παράδειγμα, μέσω δωρεάν εισόδου ή μεγαλύτερου ωραρίου λειτουργίας, να διανέμουν νερό ή να ακυρώνουν τις αθλητικές δραστηριότητες στα σχολεία. Οι αθλητικές εκδηλώσεις ενδέχεται να ακυρωθούν συνολικά και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά.

Γραμμή επικοινωνίας για πληροφορίες

Μόλις εκδηλωθεί ο πρώτος καύσωνας στη Γαλλία, λειτουργεί και μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας. Οι πολίτες μπορούν να θέτουν δωρεάν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και να λαμβάνουν υγειονομικές συμβουλές για τις ιδιαίτερα ζεστές ημέρες. Επιπλέον οι αρχές ενημερώνουν τον κόσμο για την ορθή συμπεριφορά στη ζέστη.

Μητρώο για τις ομάδες σε κίνδυνο

Καλοκαίρι στο Παρίσι
Οι θάνατοι λόγω καύσωνα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στη ΓαλλίαΕικόνα: Delphine Goldsztejn/MAXPPP/dpa/picture alliance

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία που ζουν στο σπίτι τους μπορούν να εγγραφούν σε ένα κοινό μητρώο για να λάβουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Οι τοπικές αρχές θα επικοινωνήσουν τακτικά με τους εγγεγραμμένους στον κατάλογο, θα τους υπενθυμίσουν τις συμβουλές για την αποφυγή της αφυδάτωσης και θα προσφέρουν βοήθεια σε όποιον χρειάζεται. Εάν από τους εγγεγραμμένους στο μητρώο δεν απαντά στο τηλέφωνο και οι αρχές ανησυχούν, μπορείτε επίσης να στείλετε την αστυνομία να ελέγξει εάν είναι υγιείς.

Ενώ ο σοβαρός καύσωνας του 2003 σκότωσε περίπου 15.000 ανθρώπους, οι επόμενοι καύσωνες στη Γαλλία ήταν λιγότερο θανατηφόροι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η αυξημένη θνησιμότητα ήταν 2.100 άτομα στους Καύσωνα του 2006, περίπου 1.700 άτομα το 2015 και περίπου 1.900 άτομα στους τρεις Καύσωνες του 2020. Το περασμένο καλοκαίρι, το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, περίπου 4.800 άτομα. Γαλλία λόγω της ζέστης, σύμφωνα με έκθεση ερευνητικής ομάδας στο περιοδικό Nature Medicine.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι κλάδοι θαλασσίων μεταφορών ναυπηγούν τα περισσότερα πλοία;

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ” Σύμφωνα με στοιχεία των Clarksons Research πάνω από 50% των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων (μετρούμενες σε cgt – compensated gross tonnage) προέρχεται από μόλις δύο τομείς ναυτιλιακών μεταφορών, τα LNG και τα containers. Η επικείμενη

Αντίο δίπλωμα, μπάι μπάι άδεια: Αυτά είναι τα 6 λάθη που δεν συγχωρεί ο νέος ΚΟΚ

Όπως στο ποδόσφαιρο έτσι και στη ζωή – και στον δρόμο- υπάρχουν φάουλ και φάουλ. Είναι άλλο πράγμα δηλαδή πάνω στη φάση να χτυπήσεις κατά λάθος παίκτη της αντίπαλης ομάδας κι άλλο πράγμα να φερθείς αντιαθλητικά, να βγεις σαν κλαδευτήρι και

Πήγε για μεροκάματο και βρέθηκε σιδηροδέσμιος στα κρατητήρια

Στα κρατητήρια και από κει στο αυτόφωρο με τον… μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη κατέληξε 24χρονος διανομέας στη Χαλκίδα, ο οποίος υπέπεσε στο …παράπτωμα να κινηθεί με το δίκυκλο της δουλειάς στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης

Μετάβαση στο περιεχόμενο