Το κυβερνητικό σχέδιο για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος – Πότε αναμένονται τα μέτρα

Από πού θα αντληθούν οι πόροι
Τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το δεύτερο γενναίο πακέτο στήριξης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσανάλογες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος το οποίο θα εφαρμοστεί οριζόντια για όλους ανεξαιρέτως και θα έχει χρονική ισχύ αντίστοιχη με τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» η επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή χονδρικής του ρεύματος με κρατική επιδότηση στους παραγωγούς ενέργειας, προκειμένου να «παγώσουν» οι αυξήσεις για τον τελικό καταναλωτή, καθώς επί της ουσίας θα απενεργοποιείται έμμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής που ευθύνεται για την «εκτόξευση» των τιμών.

Στόχος είναι η νέα μέση τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να οριστεί στα 0,16 ευρώ ανά kWh, δηλαδή να επιστρέψει στα προ της ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Το εθνικό σχέδιο δράσης αναμένεται ισχύσει από την 1η Ιουνίου, ενώ και το Μάιο οι καταναλωτές θα συνεχίζουν να επιδοτούνται με 72 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh και για το φυσικό αέριο 40 ευρώ ανά MWh.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «η στήριξη αυτή απέδωσε κυρίως σε ό,τι αφορά στις καταναλώσεις σε κύριες κατοικίες μέχρι 300 kWh. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια».

Παράλληλα, υπό συζήτηση βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα διατροφής, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα παραταθεί ο μειωμένος συντελεστής σε Εστίαση, Μεταφορές και Τουρισμό.

Τέλος, στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο να δοθεί νέα «επιταγή ακρίβειας» 200 ευρώ το καλοκαίρι για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Από το μέτρο αυτό αναμένεται να ωφεληθούν 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι.

Η άντληση των πόρων
Δεδομένου ότι το κρατικό ταμείο υφίσταται διαρκείς πιέσεις λόγω της κρίσης, το οικονομικό επιτελείο έχει «μετρήσει» το κόστος της νέας δραστικής κρατικής παρέμβασης, το οποίο για κάλυψη μέχρι το τέλος του 2022 ανέρχεται σε 2 – 2,5 δις. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα αντληθούν τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος – Πότε αναμένονται τα μέτρα

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):