Το λιμάνι του Βόλου γέμισε με χιλιάδες νεκρά ψάρια – Αποκρουστικές εικόνες

Καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση του φαινομένου των νεκρών ψαριών στο λιμάνι του Βόλου. Τι αναμένεται να ανακοινωθεί στη σημερινή σύσκεψη.

Θλιβερές είναι οι εικόνες που έρχονται από το λιμάνι του Βόλου, το οποίο έχει κατακλυστεί από νεκρά ψάρια, με τη δυσοσμία να συμπληρώνει το απόκοσμο σκηνικό.

Το φαινόμενο δεν είναι νέο και οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο. Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.

Οι εικόνες τόσο από τον Ξηριά όσο και από το λιμάνι του Βόλου είναι σοκαριστικές:

INTIME

INTIME

INTIME

INTIME

INTIME

INTIME
XIRIAS

INTIME

INTIME

Συνεργία απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από την θάλασσα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τι αναμένεται να προταθεί στη σύσκεψη

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σήμερα στις 6 το απόγευμα παρουσία αρμοδίων φορέων, η Περιφέρεια θα προτείνει στον ΟΛΒ την τοποθέτηση ενός προστατευτικού διχτυού στην έξοδο του χειμάρρου Ξηριά, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά ψαριών γλυκού νερού στον Παγασητικό κόλπο, αποτρέποντας έτσι τις δυσάρεστες εικόνες που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

Η λύση με το δίχτυ είναι προσωρινή, καθώς εγκρίθηκε πρόσφατα και σήμερα ανακοινώνεται από τους κ. Κουρέτα και τον κ. Τριαντόπουλο η υλοποίηση των απαραίτητων έργων, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στον ταμιευτήρα της Κάρλας, οι οποίες προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias. Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του θυροφράγματος και του αντλιοστασίου στην Πέτρα, ώστε τα νερά να επιστρέφουν στον ταμιευτήρα.

Μιλώντας, προ ημερών, για το ζήτημα ο Δημήτρης Κλαουδάτος, Αναπληρωτής Kαθηγητής στο Τμήμα Ιχθυολογίας – Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε πως «τα ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, όχι από την λίμνη, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας».

Τα ψόφια ψάρια -όπως είπε- λόγω της θαλασσοταραχής ξεβράζονται στην παραλία και πρέπει να περισυλλεχθούν. «Δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία του κόσμου και δεν υπάρχει θέμα μόλυνσης των υδάτων του Παγασητικού και τα αλιεύματα από τον κόλπο είναι απολύτως ασφαλή».

Όπως τόνισε ο κ. Κλαουδάτος, πάντως, το να τοποθετηθεί μια σήτα στον αγωγό των υδάτων, προκειμένου να συγκρατούνται τα ψάρια, θα προκαλέσει άλλο πρόβλημα, καθώς εκεί θα συγκεντρώνονται και τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν φυσικά με τα νερά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, εάν δεν καθαρίζονται συνεχώς.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Μετά τα 38άρια επικίνδυνες καταιγίδες με κεραυνούς και χαλάζι – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις μεσημβρινές ώρες στη βόρεια Ελλάδα με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Για την 48ωρη κακοκαιρία που θα πλήξει περιοχές της χώρας η ΕΜΥ εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Όπως

Ανάλυση: Γιατί ο Τραμπ «πάγωσε» την απόφαση για χτύπημα στο Ιράν – Όλα τα σενάρια

«Θα ήταν εύκολο να χλευάσει κανείς τον Ντόναλντ Τραμπ επειδή δίστασε. Και πάλι», αναφέρει η ανάλυση του CNN για την απόφαση του Τραμπ να αποφασίσει σε δυο εβδομάδες για το εάν θα συμμετάσχει στην ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν. Αλλά το να

Μεθυσμένοι ανήλικοι βρέθηκαν αναίσθητοι στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Χθες το πρωί, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Αλεξανδρούπολης εντόπισαν, στα πλαίσια περιπολίας, δύο ανήλικους, ηλικίας 13 και 11 ετών, να βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος. Οι δύο ανήλικοι ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους και δεν εντοπίστηκε κάποιος

Ο αυταρχισμός θα βρει μπροστά του τους ίδιους τους λιμενικούς

Φαίνεται ότι ο αυταρχισμός στο εσωτερικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ) επεκτείνεται και σε άλλες υπηρεσίες. Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά τις Λιμενικές Υπηρεσίες της Τήνου. Οι καταγγελίες του προσωπικού είναι γνωστές καιρό τώρα και στην

Μετάβαση στο περιεχόμενο