Το μεγάλο ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters Investigates, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το Binance, φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί για το ξέπλυμα τουλάχιστον 2,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράνομα κεφάλαια. H έρευνα ξεκινά με μια αναφορά σε κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε το μικρό σλοβακικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Eterbase, από την ομάδα χάκερ της Βόρειας Κορέας τον Σεπτέμβριο 2020 με λεία κρυπτονομίσματα αξίας 5,4 εκατ. δολ.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η ομάδα χάκερ χρηματοδοτεί το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Οι χάκερ άνοιξαν δεκάδες ανώνυμους λογαριασμούς στο Binance, επιτρέποντάς τους να μετατρέψουν τα κλεμμένα κεφάλαια και να κρύψουν το ίχνος χρημάτων, αποκαλύπτει αλληλογραφία μεταξύ της εθνικής αστυνομίας της Σλοβακίας και του Binance. Σε μόλις εννέα λεπτά, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένες διευθύνσεις email, οι χάκερ της ομάδας Lazarus δημιούργησαν λογαριασμούς Binance και αντάλλαξαν τα κρυπτονομίσματα που είχαν κλαπεί από το Eterbase. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να εντοπίσει ή να ανακτήσει τα κεφάλαια.

Τον Αύγουστο του 2021, το Binance υποχρέωσε νέους και υπάρχοντες χρήστες να υποβάλουν εκ νέου ταυτοποίηση. Με περίπου 120 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, η Binance επεξεργάζεται συναλλαγές κρυπτογράφησης αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Το ανταλλακτήριο με δήλωσεις του ισχυρίζεται ότι χτίζει πρότυπους μηχανισμούς για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος Το Binance χαρακτηρίζει το δημοσίευμα γεμάτο με ψεύδη, συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και βασίζεται σε ανεπαρκή δεδομένα, που θα μπορούσαν να είχαν ελεγχθεί με την επικοινωνία με τις μεγαλύτερες εταιρείες αναλυτών εντός της αλυσίδας, όπως η Chainalysis. Το ανταλλακτήριο μάλιστα κατηγορεί τους δημοσιογράφους πως θέλουν να εκμεταλλευτούν την δημοσιότητα και πιθανώς να έχουν οικονομικό όφελος από την δημοσίευση αβάσιμων δεδομένων.

Το Reuters υπολόγισε ότι το Binance επεξεργάστηκε συναλλαγές συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από κυβερνοεπιθέσεις, επενδυτικές απάτες και διαδικτυακές παράνομες πωλήσεις ναρκωτικών μεταξύ 2017 και 2022. Ο υπολογισμός περιλαμβάνει πολλές δεκάδες μικρές υποθέσεις και τις ακόλουθες μεγάλες υποθέσεις:

  • 780 εκατομμύρια δολάρια από το Hydra Market
  • 840 εκατομμύρια δολάρια από την επενδυτική πυραμίδα Finiko
  • 100 εκατομμύρια δολάρια από την υπόθεση απάτης στο Πακιστάν Cyber Storm
  • 381 εκατομμύρια δολάρια από την υπόθεση παράνομου διαδικτυακού στοιχήματος μέσω του WazirX.

Το Reuters εξέτασε δεδομένα για τις συναλλαγές πελατών του Binance από ιστότοπους «darknet». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Binance δέχτηκε καταθέσεις από χρήματα που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών αξίας 780 εκατομμυρίων δολαρίων στη μεγαλύτερη αγορά darknet στον κόσμο, έναν ιστότοπο στη ρωσική γλώσσα που ονομάζεται Hydra, από το 2017 έως το 2022, καθιστώντας το το πιο δημοφιλές mainstream ανταλλακτήριο μεταξύ των χρηστών του Hydra.

Στα Ρωσόφωνα φόρουμ του Hydra, οι χρήστες συνιστούσαν τη χρήση του Binance για την πληρωμή των πωλητών, επικαλούμενοι την ανωνυμία που παρέχει το Binance στους πελάτες της εκείνη τη στιγμή, επιτρέποντάς τους να εγγραφούν μόνο με μια διεύθυνση email.

Σύμφωνα με την αστυνομία στη Γερμανία, οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν εγκληματίες στην Ευρώπη να στρέφονται στο Binance το 2020 για να ξεπλύνουν μερικά από τα έσοδα από προγράμματα επενδυτικής απάτης, μέσω των οποίων έκλεψαν πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ από θύματα, πολλά από τα οποία ήταν συνταξιούχοι.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη, το European Funds Recovery Initiative, ο οποίος υποστηρίζει θύματα επενδυτικής απάτης, έχει λάβει 220 καταγγελίες από άτομα των οποίων οι κλοπιμαίες αποταμιεύσεις μετατράπηκαν σε κρυπτονομίσματα. Σχεδόν τα δύο τρίτα χαμένα χρήματα διοχετεύονται μέσω του Binance, συνολικού ύψους άνω των 8 εκατομμυρίων δολαρίων, λέει ο οργανισμός.

Παρά το γεγονός ότι το δημοσίευμα του Reuters στηρίζεται σε αριθμούς και συνεντεύξεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, δείχνει αρκετά προκατειλημμένο ,τόσο με την αγορά κρυπτονομισμάτων ως μέθοδο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και σίγουρα δείχνει μικρή κατανόηση για το περιβάλλον των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.

Το Binance είναι μεταξύ αυτών που έχει θεσπίσει σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος, με αρκετά άλλα να λειτουργούν σε εντελώς πιο «χαλαρό» πλαίσιο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Φυσικά η αγορά κρυπτονομισμάτων ωριμάζει, και τις πρώτες ημέρες η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων, η απουσία ελέγχου από ρυθμιστικές αρχές και οι ανώριμες ομάδες πίσω από νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις μπορεί να άφησε περιθώριο για χρήση αυτών από κακόβουλους χρήστες. Τέλος, το άρθρο δείχνει περιορισμένη αδυναμία αντίληψης των αριθμών, καθώς συγχέει εκτενώς τις άμεσες και έμμεσες ροές προς ένα ανταλλακτήριο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Λ.: ‘’Κουρεμένο’’ το έκτακτο επίδομα 600 ευρώ για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού

Σε συνέχεια της από 06-12-2022 ανακοίνωσης μας (εδώ) αναφορικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. η Ομοσπονδία μας ενημερώθηκε πως στο ανωτέρω ποσό θα είναι  ακατάσχετο αλλά φορολογήσιμο

Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων: Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για μετατάξεις και αποσπάσεις

Με ανακοίνωση της, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων έκανε γνωστό ότι αναρτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματα των Φορέων για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων με μετάταξη καθώς και αναγκών με απόσπαση στο πλαίσιο του Β΄ Κύκλου 2022 του Ενιαίου Συστήματος

Κύμη: Στο νέο λιμάνι βρέθηκε βυθισμένο σκάφος από λιμενικούς

Μεσημβρινές ώρες χθες, κατά τη διάρκεια πεζής περιπολίας, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κύμης, διαπιστώθηκε, η βύθιση του Ε/Ρ-Τ/Χ σκάφους «ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ» Τ.Π. 1818, στον νέο λιμένα Κύμης. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, καθώς δεν υπήρχε άτομο εντός του σκάφους

Πλοίο γερμανικής ΜΚΟ με 261 πρόσφυγες, ζητάει άδεια να ελλιμενιστεί σε Ιταλία ή Μάλτα

Πλοίο γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης το οποίο εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο προσπαθούσε χθες Τετάρτη να εξασφαλίσει την άδεια για να ελλιμενιστεί είτε στη Μάλτα, ή στην Ιταλία, προκειμένου να αποβιβάσει εκατοντάδες ανθρώπους που διέσωσε ανοικτά της Λιβύης.  Το σκάφος Humanity 1, της ΜΚΟ SOS Humanity («Ανθρωπότητα SOS»), πλέει προς την κατεύθυνση των ακτών της