Το μεταναστευτικό ξανά στο προσκήνιο: Σε «alert» η Αθήνα από την αλλαγή στάσης του Βερολίνου

Σε «alert» βρίσκεται σε επαγρύπνηση, καθώς η Γερμανία προχωρά σε μια ανατροπή στην πολιτική της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, επαναφέροντας συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες.

Το νέο αυτό μέτρο έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προγραμματίζει να θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισημάνει όσα προανέφερε στον Talk Radio και τον Τάκη Χατζή: Ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί μονομερή κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε: «Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ξαφνικά να βρεθούμε με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπερβαίνει τα εθνικά συμφέροντα. Σε επίπεδο κρατών και χωρών θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση. Ο δίκαιος επιμερισμός δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα το διασφαλίσουμε μέσω συμμαχιών. Με ομονοούσες χώρες πρώτης γραμμής έχουμε μια κοινή γραμμή».

Η Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόσθεσε: «Η Σένγκεν δημιουργήθηκε για να κυκλοφορούν ελεύθερα άνθρωποι και αγαθά. Ή θα δουλέψουμε όλοι μαζί γιατί το μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα ή θα κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Κατηγορώντας όμως τον άλλον ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και έτσι για μένα είναι το πιο σημαντικό από όλο αυτό είναι ότι η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι αποτελεί κομμάτι της ΕΕ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απομονωθεί από την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, Βουλευτής της ΝΔ, τόνισε: «Είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν τώρα να δει την κατάσταση πώς θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες και να επιχειρήσει νέα εργαλειοποίηση για να πιέσει την Ευρώπη. Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε στάση, ούτε στιγμή. Συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή και στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι δε δεχόμαστε τέτοια παιχνίδια και στη Γερμανία ότι τέτοιες αποφάσεις είναι κόντρα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Η αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με την αντιπροσωπεία του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΜΟ: Συμφωνία για την απανθρακοποίηση

ΣΥΜΦΩΝΙΑ επί της αρχής πέτυχαν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος (MPEC 82) για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει 

Μια κραυγή αγωνίας (*)

Μετά τη Γερμανία, η Αυστρία. Πριν ήταν η Γαλλία και η Ολλανδία. Προηγουμένως, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία. Και κάποιους σίγουρα ξεχνώ. Έγιναν όλοι ακροδεξιοί; Δεν το πιστεύω. Και (μη γελιόμαστε) ούτε η ακρίβεια τους φταίει, ούτε η μετανάστευση,

Ενάντια στον πόλεμο. Και οι λιμενικοί

Βάρδια στη γέφυρα και το μυαλό μου τυραννάνε σκέψεις πεισματάρες. Τόσοι χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι από τις πατρίδες τους έπλευσαν σ’ αυτά τα νερά του Αιγαίου. Άλλοι τα κατάφεραν να πιαστούν απ’ ένα βράχο. Άλλοι θάφτηκαν στο βυθό. Πώς κατάντησαν έτσι

Βολισσός Χίου: Προσφέρει δουλειές και δωρεάν φροντιστήρια για να αναγεννηθεί το χωριό

Κατά κάποιον τρόπο, έχουν πάρει την αποκέντρωση στα χέρια τους. Βλέποντας το χωριό τους να φθίνει πληθυσμιακά, οι κάτοικοι της Βολισσού, στον παλιό Δήμο Αμανής της Χίου, επεξεργάζονταν χρόνια την ιδέα της προσφοράς κινήτρων για την προσέλκυση νέων κατοίκων και

Μετάβαση στο περιεχόμενο