Το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό

Αλλαγές στις άδειες παραμονής, με ψηφιοποίηση της διαδικασίας, διακρατικές συμφωνίες για εργατικά χέρια, αλλά και νέα όπλα κατά των διακινητών προωθεί η κυβέρνηση. Δύο συναντήσεις υπουργών με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης σε Άγκυρα και Αλεξανδρούπολη εντός της εβδομάδας

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να μπει τάξη στο μεταναστευτικό, είναι αποφασισμένη να προωθήσει η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται να αφορούν τόσο την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών όσο και τη νόμιμη μετανάστευση. Όπως αποκαλύπτει η Realnews, το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό βασίζεται στη δημιουργία ενός σύγχρονου διοικητικού μηχανισμού, που θα απλοποιεί και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την έκδοση και την ανανέωση των αδειών διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να ρίξει και νέα «όπλα» στη μάχη κατά των διακινητών, εξοπλίζοντας το Λιμενικό Σώμα με κορβέτες οι οποίες θα επιχειρούν στα σύνορα.

«Η χώρα μας χρειάζεται ασφαλή σύνορα, αλλά και έναν νέο μηχανισμό για τη νόμιμη μετανάστευση, ο οποίος θα είναι σύγχρονος, πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός, όπως ακριβώς έχουν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση του 2024», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Την ίδια στιγμή, το Λιμενικό αλλάζει δόγμα, εξοπλίζεται ακόμη περισσότερο και προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του, ταυτόχρονα με τα βήματα προσέγγισης που πραγματοποιούνται με την Τουρκία για την από κοινού αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Μετανάστευσης έδωσε την έγκριση προς το υπουργείο Ναυτιλίας για την εκταμίευση €90 εκατ., ένα ποσό που προέρχεται από το Ταμείο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των παράνομων ροών. Τα χρήματα αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη ναυπήγηση της πρώτης κορβέτας του Λιμενικού Σώματος.

Η ηγεσία του Λιμενικού έχει ζητήσει -βάσει επιχειρησιακού προγραμματισμού- δύο μεγάλα πλοία επιφάνειας ωστόσο η έγκριση ήρθε για την πρώτη κορβέτα και εκτιμάται ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και για τη δεύτερη.

Οι ανάγκες του Σώματος περιλαμβάνουν την ύπαρξη κορβετών στις οποίες θα μπορούν να προσνηώνονται τα ελικόπτερα που
χρησιμοποιεί. Στο υπόστεγό τους δε, θα μπορούν να φιλοξενήσουν τα ελικόπτερα Dauphin αλλά και 2 UAVs. Φυσικά, η κορβέτα του Λιμενικού θα φέρει πολύ πιο ελαφρύ οπλισμό σε σχέση με μια πολεμική κορβέτα, διαθέτοντας ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 30 mm και δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 12,7 mm.

Το σημαντικό, όμως είναι ότι η νέα «ναυαρχίδα» του Λιμενικού θα είναι εξοπλισμένη με εξειδικευμένα συστήματα παρακολούθησης μεταδίδοντας απευθείας εικόνα τόσο στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος όσο και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ.

Τις εξελίξεις πυροδότησε η επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας η οποία συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η επίτροπος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων λαθροδιακινητών, ενώ τόνισε και τον στόχο της Κομισιόν για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, αναφέροντας πως «είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να μετουσιωθεί άμεσα σε δράσεις ενώ αποτελεί κεντρικό ζήτημα που πρέπει να προσελκύσει παγκόσμια υποστήριξη».

Το νέο δόγμα του Λιμενικού, όπως προκύπτει από την κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική, είναι η δραστική καταπολέμηση των κυκλωμάτων που διακινούν παράνομα μετανάστες προς την Ευρώπη.

Από το 2015, οπότε και ξέσπασε μεταναστευτική κρίση, έως και σήμερα, αυτό που έχει διαπιστώσει η Ευρώπη είναι ότι, όσα τείχη και αν
υψωθούν, όσα πλοία και αν αξιοποιηθούν στη θάλασσα, όσα UAVs αεροπλάνα και ελικόπτερα και αν σηκωθούν, τα κυκλώματα πάντα θα
βρίσκουν τρόπους να περνούν «καραβιές» παράνομων μεταναστών ή να τους προωθούν με τους πλέον ευφάνταστους τρόπους από τα χερσαία σύνορα.

Συναντήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει και η Τουρκία να επιδείξει απόλυτο πνεύμα συνεργασίας. Ήδη η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα καλής θέλησης όσον αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Έτσι, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη στην Άγκυρα του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη στις 17-18 Ιανουάριου. Ο υπουργός θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γεώργιο Αλεξανδράκη, αλλά και από τον πλοίαρχο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο επαναπροσέγγισης και σταδιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο Λιμενικών Σωμάτων, όπως πρώτη αποκάλυψε η Realnews στο φύλλο των Χριστουγέννων.

Ο Χρ. Στυλιανίδης θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και ο Γ. Αλεξανδράκης με τον ομόλογό του Αχμέτ Κεντίρ. Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η ατζέντα των συζητήσεων.

Επίσης για την προσεχή εβδομάδα έχει δρομολογηθεί μία ακόμα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, αυτήν τη φορά στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για τριμερή συνάντηση που διοργανώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στις 19 Ιανουάριου μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας
και Βουλγαρίας. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η συνεργασία όσον αφορά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης τόσο στα θαλάσσια όσο
και στα χερσαία σύνορά μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η από κοινού λήψη συγκεκριμένων μέτρων με τις δύο γειτονικές χώρες.

Ήδη, όμως η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό φαίνεται πως προχωρά, καθώς αρωματικός του τουρκικού λιμενικού έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα ως ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας και βρίσκεται σε επαφές με πλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των συναντήσεων και των επαφών είναι να τεθούν οι βάσεις για την ίδρυση ενός άτυπου ελληνοτουρκικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων στην Αθήνα, με τον Τούρκο πλοίαρχο στην πρεσβεία και τον Έλληνα ομόλογό του να έχουν ανοιχτή γραμμή για την προσέγγιση των δύο Λιμενικών Σωμάτων με στόχο την αποφυγή των εντάσεων.

Οι άδειες

Η κυβέρνηση, όμως ετοιμάζεται να ρίξει το βάρος και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι νόμιμοι μετανάστες με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών που χρειάζονται για την έκδοση και την επανέκδοση αδειών διαμονής και εργασίας. Ο νέος μηχανισμός που θα δημιουργηθεί θα ενοποιήσει τις υπηρεσίες που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε τρία υπουργεία (Εσωτερικών, Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου).

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νέο, ενοποιημένο διοικητικό μηχανισμό που θα είναι σε θέση, μέσω της ψηφιοποίησης δηλαδή
της ηλεκτρονικής καταγραφής πλέον όλων των στοιχείων, και της απλοποίησης των διαδικασιών, να επιταχύνει την έκδοση και την ανανέωση των αδειών στους νόμιμους μετανάστες. Για να επιτευχθεί αυτό, βεβαίως έχει σκοπό να ενισχύσει με προσωπικό τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε, σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εκδίδονται τα έγγραφα των αιτούντων.

Οι συμφωνίες

Η ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την έκδοση και την επανέκδοση των αδειών διαμονής και εργασίας προκύπτει και από τις νέες διμερείς εργασιακές συμφωνίες που δρομολογεί η κυβέρνηση με τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ινδία. Για να «τρέξουν» αυτές οι συμφωνίες θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός.

Όπως αποκαλύπτει η «R», το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο, οι παραπάνω συμφωνίες θα έρθουν στη Βουλή για επικύρωση. Οπότε, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ήδη συσταθεί νέος διοικητικός μηχανισμός που θα αδειοδοτήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα όσους επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα μας όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Άλλωστε, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές οι μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν σήμερα όσον αφορά τις άδειες παραμονής έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζουν να «ευημερούν» τα κυκλώματα διαφθοράς με τη συμμετοχή κάθε λογής διαμεσολαβητών, που αναλαμβάνουν
έναντι αδράς αμοιβής να κινήσουν τα νήματα ώστε η πολυπόθητη άδεια να φτάσει πιο γρήγορα στον παραλήπτη της.

Η μεταρρύθμιση

Ο αρμόδιος υπουργός Δ. Καιρίδης έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με συναδέλφους του υπουργούς αλλά και με αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών. Η μεταρρύθμιση όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης για τη νέα χρονιά. Στο θέμα, εκτός από τον αρμόδιο υπουργό, αναφέρθηκε προσφάτως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι σαφές ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε ρίξει όλο το βάρος στην παράνομη μετανάστευση, με αποτέλεσμα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη νόμιμη μετανάστευση να έχουν μείνει πίσω.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας νόμιμος μετανάστης που θέλει να ανανεώσει την άδεια διαμονής του μπορεί να περιμένει έως δύο με τρία χρόνια, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του ίδιου αλλά και του εργοδότη του. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «εμείς θέλουμε οι άνθρωποι που βρίσκονται και δουλεύουν στην Ελλάδα να είναι νόμιμοι, να πληρώνουν φόρους και εισφορές να είναι καταγεγραμμένοι, να λειτουργεί το σύστημα. Μέχρι πρόσφατα, δεν το χρειαζόμασταν. Την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα έδιωχνε εργατικό δυναμικό, δεν προσέλκυε. Σήμερα, που οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα, έχουμε ανάγκη από έναν επαρκή, αποτελεσματικό, αξιόπιστο, γρήγορο διοικητικό μηχανισμό για τη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες».

Σήμερα, είναι χιλιάδες οι άδειες που καθυστερούν, με τα στελέχη του υπουργείου να κάνουν λόγο για περίπου 150.000 εκκρεμότητες. «Θέλουμε το σύστημα να λειτουργεί όπως γίνεται σήμερα με το άσυλο, όπου έχουμε μια υποδειγματική υπηρεσία, που διεκπεραιώνει γρήγορα τα αιτήματα των αιτούντων άσυλο που έχουν έρθει παράνομα κατά βάση. Δεν μπορεί στα παράνομα να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί και στα νόμιμα να είμαστε πολύ πίσω», καταλήγει η ίδια πηγή.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο η Στελλίνα Σιαράπη

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη, αναλαμβάνει καθήκοντα  Γενικής Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο η κα. Στελλίνα Σιαράπη. Η νέα Γενική Γραμματέας αντικαθιστά τον κ. Δημήτρη Ιατρίδη, ο οποίος διετέλεσε Γενικός

Πλοίο container «σφήνωσε» σε γέφυρα (vid)

Ένα δυνατός θόρυβος ξεσήκωσε τους κατοίκους όταν ένα γερμανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν εκτίμησε σωστά το ύψος της μιας γέφυρας στο Ρότερνταμ. Το πλοίο προσέκρουσε και σφήνωσε κάτω από τη γέφυρα Willemsbrug που διασχίζει το Nieuwe Maas έχοντας σαν αποτέλεσμα

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 10η Συνεδρίασή του, το Σάββατο 2 Mαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως: Στην Πολεμική Αεροπορία Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: 1. Ταξίαρχο (ΜΗ) Δελή Γεώργιο 2. Ταξίαρχο (ΜΑ) Ρούγγο Ιωάννη 3. Ταξίαρχο (ΕΑ) Σουρρή

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 10η Συνεδρίασή του, το Σάββατο 2 Mαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως: Στο Πολεμικό Ναυτικό  1.     Προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: α. Αρχιπλοίαρχο Μπότσα Φώτιο ΠΝ β. Αρχιπλοίαρχο Χατζόπουλο Θεοχάρη ΠΝ γ. Αρχιπλοίαρχο

Μετάβαση στο περιεχόμενο