Tο πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο στον κόσμο καθελκύστηκε στη Νορβηγία

Μηδενικές εκπομπές ρύπων από το πρώτο πλήρως αυτόνομο, ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο στον κόσμο που καθελκύστηκε στη Νορβηγία την Παρασκευή. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πολλά υποσχόμενο βήμα προς τη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Μεταφέροντας έως και 120 εμπορευματοκιβώτια με λίπασμα από ένα εργοστάσιο στη νοτιοανατολική πόλη Porsgrunn στο λιμάνι Brevik, σε απόσταση περίπου 12 χλμ, το ηλεκτρικό πλοίο Yara Birkeland θα εξαλείψει την ανάγκη για περίπου 40.000 θαλάσσιες διαδρομές που τροφοδοτούνται από ρυπογόνο ντίζελ.

«Φυσικά, υπήρξαν δυσκολίες και πισωγυρίσματα», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού κολοσσού λιπασμάτων Yara, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση, κατά την παρουσίαση του πλοίου, που είχε αγκυροβολήσει σε αποβάθρα στο Όσλο.

Το πλοίο, μήκους 80 μέτρων και 3.200 τόνων, θα ξεκινήσει σύντομα δοκιμές για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων «θα μάθει» να ελίσσεται μόνο του, χωρίς να χρειάζεται πλήρωμα.

Η τιμονιέρα θα μπορούσε να εξαφανιστεί τελείως σε «τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε ο Svein Tore Holsether, μόλις το πλοίο πραγματοποιήσει ταξίδια 7,5 ναυτικών μιλίων μόνο του, με τη βοήθεια αισθητήρων.

Αν και η απόσταση που θα διανύσει το Yara Birkeland είναι μικρή, θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Θα πρέπει να πλοηγηθεί σε ένα στενό φιόρδ και να πλεύσει κάτω από δύο γέφυρες, ενώ θα διαχειρίζεται τα ρεύματα και τη μεγάλη κίνηση από εμπορικά πλοία, σκάφη αναψυχής και καγιάκ, προτού ελλιμενιστεί σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Νορβηγίας.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Παραθέτουμε ανακοίνωση ένωσης Λιμενικών Κρήτης “Σε συνέχεια της  με ωπ:221201/09-22 Διαταγής ΔΠ-Α΄ και  της έναρξης εργασιών των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023 (κάθε Σεπτέμβριο σύμφωνα με πδ μεταθέσεων) εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών όσων εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 15

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και