Το σχέδιο μείωσης του χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ

Το ποσοστό δημόσιου χρέους/ΑΕΠ μειώνεται εντυπωσιακά. Ο στόχος της τετραετίας είναι να πέσουμε κάτω από το 140%. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεφορτωθεί τα ακριβά δάνεια του πρώτου Μνημονίου που ανέρχονται συνολικά σε €52,9 δισ., με επανεκδόσεις.

Η καλή πορεία των κρατικών εσόδων, και με προϋπόθεση την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το φθινόπωρο, θα ανάψει το πράσινο φως για τη νέα προεξόφληση δανείων του πρώτου Μνημονίου.

Το «μυστικό σχέδιο» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «ξεφορτωθεί» τα ακριβά δάνεια του πρώτου Μνημονίου από την ευρωζώνη, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε €52,9 δισ. με επιτόκιο Euribor 3 μηνών +0,5%.

Τα στοιχεία της Eurostat δίνουν μία αισιοδοξία καθώς η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στον ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από το επίπεδο του 170% του ΑΕΠ.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα μας κατάφερε να βελτιώσει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η σωρευτική συρρίκνωση του χρέους από τις αρχές του 2022 ανέρχεται πλέον στις 21,2 μονάδες.

Το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τρέχουν, έτσι, επιθετικές κινήσεις στη διαχείριση χρέους, τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων έως το τέλους του έτους και τόνωση του ΑΕΠ. 

Το κρατικό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους έχει κεντρικό στόχο να μειωθεί κάτω από το 140% του ΑΕΠ στην 4ετία. Στην εξίσωση μπαίνουν δύο δύσκολοι παράγοντες που είναι μέση ετήσια ανάπτυξη στο 3% (άρα επενδύσεις) και πλεονάσματα στο 2%.  Άμεσα, δηλαδή, στον σχεδιασμό για το δεύτερο μισό του έτους βρίσκονται τα τακτικά ραντεβού της Ελλάδας με τις αγορές και η επαναγορά μνημονιακών δανείων.

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός στόχος για τον δανεισμό έχει ήδη καλυφθεί με την άντληση έως σήμερα περί περίπου €10,5 δισ., το ταμειακό μαξιλάρι των άνω €37 δισ. πρόκειται να ενισχυθεί με νέες επανεκδόσεις, που μπορεί να φτάσουν συνολικά και τα €2-€3 δισ.

Ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει δημοπρασίες για τις 20 Σεπτεμβρίου, τις 18 Οκτωβρίου και τις 15 Νοεμβρίου και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ο Οργανισμός, επίσης, σχεδιάζει και την έκδοση του λεγόμενου πράσινου ομολόγου, το οποίο συνδέεται με επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πρώτες κινήσεις

Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να λύσει τα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για να κλείσει εκκρεμότητες που αφορούν το πρώτο Μνημόνιο.

Έτσι, το κυβερνητικό σχέδιο «κρύβει» στις πρώτες του κινήσεις την προεξόφληση μέρους του ευρωπαϊκού χρέους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν το σενάριο να γίνει με την καταβολή δύο δόσεων, ύψους €5,29 δισ.

Αυτό θα γίνει από το ταμειακό μαξιλάρι που μπορεί να ξεπεράσει τα €37 δισ.  Το δεύτερο σενάριο είναι να αποπληρωθούν πρόωρα τα δάνεια του 2024 που ανέρχονται σε €2,645 δισ. και να επανεξεταστεί η επόμενη κίνηση ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Αυτή η κίνηση αποτελεί τη δεύτερη προεξόφληση μετά τα €2,645 δισ. την άνοιξη του 2022.

Να σημειωθεί επίσης ότι από εφέτος αρχίζει η αποπληρωμή των δανείων του EFSF (€141,8 δισ. με αποπληρωμή το 2056), ενώ από το 2034 προστίθενται και τα €86 δισ. από τον ESM έως το 2060.  Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου ανέρχονται σε €9,43 δισ. για το 2024 και σε €9,29 δισ. για το 2025, ενώ το 2026 ανεβαίνουν στα €13,17 δισ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο