Το σχέδιο της Μελίνας Τραυλού για τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Η προσέλκυση της ελληνικής νεολαίας στη θάλασσα είναι το μεγάλο στοίχημα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Συνεχίζοντας το έργο του Θεόδωρου Βενιάμη, στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης τη στήριξη των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και την εισαγωγή της ναυτιλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη διάρκεια της διεθνούς Έκθεσης των Ποσειδωνίων η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού σε κάθε ευκαιρία υπογράμμιζε ότι η νεολαία είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας.

“Φυσικά και θα συνεχίσουμε τις ενέργειες που ξεκίνησαν υπό την προεδρία του Θεόδωρου Βενιάμη. Οι νέοι είναι το μέλλον της ναυτιλίας μας. Χωρίς τους νέους μας και την προσέλκυσή τους στη θάλασσα δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον” είπε στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους:

“Η ΕΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Ναυτιλίας και πιστεύω πλέον και με το υπουργείο Παιδείας ούτως ώστε να βρούμε τρόπους να επικοινωνήσουμε στα νέα παιδιά, από τη σχολική τους ηλικία, τη σημαντικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Γιατί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη ναυτιλία μας. Να τους δείξουμε ποιους δρόμους μπορούν να ακολουθήσουν μέσα στη ναυτιλία είτε από το επάγγελμα του ναυτικού είτε από οποιαδήποτε θέση στη στεριά”.

Ακολούθως επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Παιδείας:

“Θα συνεχίσουμε βεβαίως να στηρίζουμε εμπράκτως και τις Ναυτικές Ακαδημίες. Χρειάζεται μία εξυγίανση της ναυτικής παιδείας. Και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το υπουργείο Ναυτιλίας. Η ΕΕΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδη έχουμε παραδώσει στο υπουργείο μία μελέτη η οποία είναι ολιστική και βαδίζουμε μαζί τους προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε επίσης την εκστρατεία προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα αλλά δεν αρκεί μόνο η δική μας προσπάθεια.

«Θα πρέπει να είναι συντονισμένη και με τα δύο υπουργεία» είπε και πρόσθεσε: «-Η ναυτιλία είναι οι άνθρωποι της. Άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και άνθρωποι που ενέπνευσαν, ώστε η ναυτιλία μας να οδηγηθεί αλλά και να διατηρείται στο πέρασμα των χρόνων, στην κορυφή του κόσμου! Η ναυτιλία είναι ένας χώρος που σου προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ξεχωρίσεις, σου ανοίγει δρόμους, πολλούς και διαφορετικούς. Η ναυτιλία μας είναι ένας χώρος που όποιος δώσει τον καλύτερό του εαυτό, με πίστη στις δεξιότητες του, επιβραβεύεται».

Η Μελίνα Τραυλού προσκάλεσε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη να συνεργαστούν σε μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, ώστε να ενημερώσουν τα παιδιά και τους νέους για το τι σημαίνει ναυτιλία, πώς μπορούν να εκπαιδευτούν και ποιες είναι οι πολυεπίπεδες επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Το σχέδιο της Μελίνας Τραυλού για τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας