Το ταμείο της Ούρσουλα είναι… μείον

Το μεγαλύτερο μέρος των €2,25 δισ. που θα λάβει η χώρα μας από την ΕΕ είναι κονδύλια που δεν μπορέσαμε να απορροφήσουμε μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και τη δημιουργία νέων υποδομών.

Αν ισχύει, είναι βόμβα: Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EURACTIV στη γερμανική της έκδοση, υποστηρίζει «ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αθήνας υπέβαλε στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ μια αναθεωρημένη έκδοση του Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας, από την οποία αφαιρέθηκαν αντιπλημμυρικά έργα»!

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται πάντως, δηλώνει στο EURACTIV, ότι στην κυβερνητική πρόταση αφαιρέθηκαν έργα «για την πρόληψη των πλημμυρών». Ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτει μάλιστα ότι «μετά την τελευταία καταστροφή, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ελπίζουμε ότι θα αλλάξει».

Σοβαρές καταγγελίες, για τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί επίσημη απάντηση.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν άλλωστε στη Ναυτεμπορική ότι το αναθεωρημένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» κατατέθηκε στην Κομισιόν στις 31 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό,  βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστικοποίηση του ελληνικού σχεδίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε περίπου 2 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως τη μεγαλύτερη δυνατή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς καταστροφής που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στην Θεσσαλία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «συνολικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει 2,25 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει μια ελληνική αίτηση στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

«Είναι σημαντικό εδώ τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν με την πρότασή μας για αύξηση του ταμείου αλληλεγγύης. Και αν αυτό συμβεί τον επόμενο χρόνο, μπορούμε να διαθέσουμε έως και 400 εκατομμύρια ευρώ».

Το 2002, η ΕΕ ίδρυσε το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Τώρα όμως, το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι σχεδόν άδειο και δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τον τελευταίο χρόνο, πολλές χώρες έλαβαν κονδύλια από Ταμείο Αλληλεγγύης: Από την Τουρκία που βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες του σεισμού, μέχρι τη Σλοβενία ​​που επλήγη επίσης στις αρχές Αυγούστου από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών.

Ετσι, φτάνουμε δυστυχώς στην δυσάρεστη διαπίστωση ότι η Κομισιόν δεν παρέχει στην Ελλάδα «φρέσκο χρήμα». Αλλά εισηγείται την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία: Κυρίως, μέσω της «ανακατεύθυνσης» πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027.

Με απλά λόγια; Το μεγαλύτερο μέρος των 2,25 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από την ΕΕ είναι κονδύλια που δεν μπορέσαμε να απορροφήσουμε μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και τη δημιουργία νέων υποδομών.

Αλλωστε, ο Σλοβένος Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς είχε σπεύσει να προειδοποιήσει ότι η ΕΕ είναι «περιορισμένη» σε μετρητά. «Σύντομα μπορεί να μην είμαστε πλέον σε θέση να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, οι πόροι φτάνουν στα όριά τους», είπε ο Λέναρτσιτς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα. Ζήτησε μάλιστα  καλύτερη πρόληψη των κλιματικών καταστροφών και κάλεσε τα μέλη της ΕΕ  να κάνουν “καλύτερες” επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συνοπτικά, ο Λέναρτσιτς επαναλαμβάνει σήμερα την περίφημη φράση από τους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού: «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Αυτό είπε ο Μένιππος στον Χάροντα, όταν δεν είχε να του δώσει τον οβολό που όφειλε, αφού τον πέρασε με τη βάρκα του από τον Αχέροντα. Δεν μπορείς να λάβεις κάτι από εκείνον που δεν έχει. Το ταμείο της ΕΕ είναι …μείον.

Να μην ελπίζουμε και πολλά δηλαδή…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο