Το τελευταίο… σφύριγμα του καπ. Μάρκου Ζαννίκου

Τελευταίο μπάρκο λοιπόν για έναν ακόμα συμπολίτη μας.

Από την μια στιγμή στην άλλη το ταξίδι της ζωής τερμάτισε άγουρα για ένα ναυτικό μας, που είχε βάλει τη δική του σφραγίδα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας, με τα ακριτικά και αγαπημένα Ψαρά.

Έτσι δεν είναι τυχαία τα συγκινητικά λόγια και ο συναισθηματικός αποχαιρετισμός προς τον καπ. Μάρκο Ζαννίκο του Δημάρχου των Ψαρών Κώστα Βρατσάνου.

Όπως και δεν είναι τυχαίο, που ενώ ο καπ. Μάρκος τάχε τα χρονάκια του στη θάλασσα, συνδέθηκε και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στην «Δόξα των Ψαρών».

Τον θυμάμαι στα ταξίδια μας προς τα Ψαρά. Πάντα τυπικός, έστελνε κάποιον από το πλήρωμα να μας καλέσει στη γέφυρα ή να μας κεράσει καφέ. Στην παρέα, στην συζήτηση ήταν ομιλητικός και ώριμος αλλά όταν άνοιγε η κάμερα ήταν η… καταστροφή του δημοσιογράφου. Ναι – όχι, αριστερά – δεξιά, λίγες κουβέντες, μονολεκτικές απαντήσεις.

Για του λόγου το αληθές θυμηθείτε τον στο 6 περίπου λεπτό της εκπομπής «Όμορφη και παράξενη παρτίδα» στις 25/8/18 όταν ήδη μέτραγε δύο χρόνια υπηρεσίας στην συγκεκριμένη γραμμή – σύμβολο https://www.alithia.gr/tv/omorfi-kai-paraxeni-patrida/omorfi-paraxeni-patridaoikonomiki-zoi-psaron250818.

Και γιατί την χαρακτηρίζω «σύμβολο»; Μα γιατί εκτός της ανάγκης σύνδεσης των ηρωϊκών Ψαρών με το κέντρο, όπου κυριολεκτικά το βαποράκι της γραμμής είναι ο ομφάλιος λώρος του νησιού με την μάνα Χίο, αυτό το πλοίο και στο πρόσωπο του καπετάνιου του, μπορεί να σημαίνουν πολύ πιο απλά και συνάμα σύνθετα συναισθήματα, όπως αυτό που έχω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας, έτσι και σαν αποχαιρετισμό, σε ένα ναυτικό μας, που ήξερε πως δεν ήταν μόνο… τιμονιέρης ενός πλοίου.

18 Απριλίου 2023 και ένα μικρό ανθρώπινο ρυάκι κατηφόριζε τα φιδίσια μονοπάτια από τα Λεπτόποδα στα Αγιάσματα, μεταφέροντας τα εικονίσματα από την Χωριοεκκλησιά στα Εκκλησάκια της παραλίας, στο περίφημο έθιμο του Νιότριτουhttps://www.youtube.com/watch?v=MQjChHKTMe8

Όταν ξαφνικά, από την κορφή που ξεπροβάλαμε εμείς, φάνηκε βαθιά κάτω στη θάλασσα η φιγούρα της «Δόξας των Ψαρών» που τραβούσε σταθερά τη γραμμή του από τα Ψαρά προς την Χίο.

Εμείς όλοι από ψηλά βλέπαμε πεντακάθαρα, αλλά από το καραβάκι άντε να δείς τώρα το ανθρώπινο αυτό μικρό ποτάμι να κατεβαίνει, ανάμεσα στα δέντρα και τους βάτους.

Και ξαφνικά ακούγεται το… σφύριγμα!!!

Γειά σου καπετάν Μάρκο!!! Μας είδαν, μας είδαν! Δεκάδες χέρια άρχισαν να κουνιούνται στον χαιρετισμό από την στεριά προς το πλοίο, όπως μόνο οι νησιώτες ξέρουν, και από το πλοίο στη στεριά, όπως μόνο οι ναυτικοί ξέρουν, κάνοντας σινιάλο με τον μοναδικό τρόπο που μπορούν. Των σφυριγμών από την τσιμινιέρα του πλεούμενου τους.

Έτσι και συνεχίσαμε κατηφορίζοντας. Εμείς να χαιρετάμε με τα εικονίσματα και ο… Άγιος Νικόλας να απαντά από την θάλασσα… σφυρίζοντας.

Που να το ξέραμε τότε καπ. Μάρκο πως αυτός θα ήταν ο τελευταίος δικός σου προς εμάς τους… αγνώστους χαιρετισμός, το τελευταίο σφύριγμα, προς την ζωή που συνεχίζεται «Θανάτω θάνατον πατήσας».

Καλό ταξίδι καπετάνιε των Ψαρών.

 

Υ.Γ: Ανάμεσα στα εικονίσματα των Λεπτοποδούσων, δεν μπορεί, θα ήταν και ο Άγιος Νικόλας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Σταμάτησε τον Απρίλιο η διαρκής ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες κατέγραφαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3%

Τα σχέδια των κολοσσών της κρουαζιέρας για την Eλλάδα

Eίναι η χώρα, η οποία εγκαίρως υιοθέτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 2021 και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης του κλάδου, γεγονός που σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία των εταιριών. Kαι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το επιβραβεύουν εντάσσοντας την χώρα μας στα

Έβρος: Τούρκοι απομάκρυναν μετανάστες από νησίδα κοντά στη Ν. Βύσσα

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος

Ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με γιγαντιαία ηλιακά πανιά πρόκειται να δρομολογηθεί το 2030

Η εταιρεία κρουαζιέρας περιπέτειας Hurtigruten Norway αποκάλυψε σήμερα τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αναδιπλούμενα πανιά που καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες, το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει το 2030. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο οκτώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο