Το θύμα δεν είναι θύτης

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να βαφτίζουμε «διακινητές» πρόσφυγες και μετανάστες που θαλασσοπνίγονται αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο

Η απόφαση του δικαστηρίου στην Καλαμάτα που δήλωσε αναρμόδιο για να δικάσει μία υπόθεση που αφορά τα διεθνή ύδατα και επέλεξε την αθώωση των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου της Πύλου που βρέθηκαν κατηγορούμενοι ενώπιον του, ήταν ένα καλό νέο.

Άποψη
Παναγιώτης Σωτήρης

Βεβαίως, αυτά ήταν γνωστά εξαρχής σε αυτούς που αποφάσισαν την δίωξη και προσωρινή κράτησή τους.

Όμως, πρυτάνευσε τότε μια λογική που αντί να δει στο ναυάγιο την τραγική αποτυχία μιας «Ευρώπης-Φρούριο» που στην πράξη καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο και στη μετανάστευση, αλλά και σοβαρότατα προβλήματα ως προς τον μηχανισμό διάσωσης κυρίως προσπάθησε να αναζητήσει για άλλη μια φορά «διακινητές» μεταξύ των ίδιων των θυμάτων.

Το έχουμε δει σε ανάλογες δίκες στα νησιά του Αιγαίου, όπου είχε καταγραφεί ότι μπορεί να θεωρείται «διακινητής» ακόμη και όποιος από τους πρόσφυγες έσπευσε να κρατήσει το πηδάλιο για να αποφύγει να πέσει ένα σκάφος στα βράχια.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν πόσο αδιέξοδη είναι η σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Η στρατηγική των κλειστών και υποτίθεται αυστηρά φυλασσόμενων συνόρων δεν έχει οδηγήσει στη ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ορών.

Απλώς έχει κάνει τις διαδρομές πολύ πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες συχνά. Θανατηφόρες στην κλίμακα των 600 θυμάτων όπως στην περίπτωση της Πύλου.

Όμως, πολύ περισσότερο ενδιαφέρει η προσπάθεια περιορισμού της εκλογικής ανόδου της ακροδεξιάς, μέσα από την υιοθέτηση της δικιάς της πολιτικής ατζέντας, παρά η σοβαρή συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Γιατί τότε θα έπρεπε να συζητήσουμε θέσεις άβολες για το σημερινό πολιτικό mainstream στην Ευρώπη.

Όπως για παράδειγμα ότι από τις κοινωνικές ανισότητες μέχρι την κλιματική αλλαγή όλες οι παράμετροι κατατείνουν στην αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών που θα αναζητούν καλύτερο αύριο σε περιοχές όπως η Ευρώπη.

Αλλά και ότι μια Ευρώπη σε δημογραφική υποχώρηση και έλλειψη δυναμισμού, θα ευνοηθεί από την έλευση των προσφύγων και των μεταναστών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι…

Ούτε οι δήθεν «θυμωμένοι» φταίνε μόνο ούτε οι δήθεν «χαρισματικοί» αρκούν. Αν η Αριστερά δεν κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν θα βγει σε ξέφωτο. Είναι άραγε τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να βρει βηματισμό και κυβερνητική

Το τέρας και το ρίσκο

Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ηγαλλική πολιτική τάξη ξορκίζει αυτό το τέρας επί δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Λεπέν

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν

«Κ@ρι#λ@» – Σοκάρει ο ξυλοδαρμός 43χρονης ασκούμενης από πασίγνωστο δικηγόρο – Όλο το φρικιαστικό χρονικό

Όλο το χρονικό του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον πασίγνωστο δικηγόρο Σοκ έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη γνωστό δικηγόρο. Το 43χρονο θύμα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 69χρονου άντρα για ξυλοδαρμό και εξύβριση, με αποτέλεσμα την αναζήτησή του

Μετάβαση στο περιεχόμενο