Τοποθέτηση τρόπιδος στη φρεγάτα «Φορμίων» του ΠΝ

Η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN – γνωστές και ως Belharra – με την ονομασία «Φορμίων» πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, στο ναυπηγείο της Naval Group, στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία, πρόκειται για «ένα συμβολικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI HN για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας συναρμολόγησης του τρίτου πλοίου».

Η τοποθέτηση τρόπιδας της «Φορμίων», δείχνει, συνεχίζει η ανακοίνωση της Naval Group, την ισχυρή και μακροχρόνια βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Απόδειξη και επιβεβαίωση αυτού, προστίθεται, είναι το γεγονός ότι, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν ήδη παραδώσει τον προηγούμενο Φεβρουάριο πολλά προ εξοπλισμένα blocks για το πλοίο, που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις τους, μέσω μιας ολοκληρωμένης μεταφοράς τεχνολογίας που προσφέρθηκε από τη Naval Group.

Αυτά τα blocks βρίσκονται τώρα στη διαδικασία συναρμολόγησης στο Λοριάν μαζί με τα άλλα blocks της «Φορμίων».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα FDI HN βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η φρεγάτα «Κίμων»  καθελκύσθηκε τον Οκτώβριο του 2023 ενώ το PSIM της (ο ιστός που ονομάζεται Panoramic Sensors and Intelligence Module) εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Οι δοκιμές εν όρμω του πλοίου ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, με την ενεργοποίηση του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του πλοίου.

Το CMS της έχει ενεργοποιηθεί επί του σκάφους από τα τέλη Μαρτίου, με την τελευταία έκδοση που διαθέτει πολλές ειδικές δυνατότητες που έχει επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα πρώτα 2 συστήματα κάθετης εκτόξευσης Aster 30 (A50 – Sylver ® ), εγκαταστάθηκαν στις αρχές Απριλίου.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα γίνει η έναρξη θαλάσσιων δοκιμών για τη φρεγάτα «Κίμων» και τη καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος».

Το PSIM της «Νέαρχος» έχει ήδη μεταφερθεί στην περιοχή δοκιμών στην ξηρά για μια δοκιμαστική περίοδο 5 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ρύθμιση σε λειτουργία πολλών συστημάτων του PSIM.

Στη συνέχεια, το PSIM θα εγκατασταθεί στη «Νέαρχος», λίγες μέρες μετά τη καθέλκυση της φρεγάτας.

Το PSIM της «Φορμίων» βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας. Η καλωδίωση και ο προ-εξοπλισμός του τμήματος θα ξεκινήσει σύντομα. Το τελευταίο block κύτους βρίσκεται υπό κατασκευή στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και θα παραδοθεί τον Ιούλιο.

Οι τρεις φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025 και το 2026.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν με ρυθμούς που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν απίθανοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη θαλάσσια διασύνδεση έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση δεκάδων ξενικών ειδών στις ελληνικές ακτές, μεταμορφώνοντας σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το φαινόμενο αυτό

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

Η Stuttgarter Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πολυετή νομική διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για το προκλητικό τουρκικό τουριστικό σλόγκαν «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο). Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυθόρμητα το Αιγαίο με ελληνικά νησιά διακοπών όπως η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, από την

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκτός από τη Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία,