Τουρκία: Γιατί «εκβιάζει» το NATO με την ένταξη της Φινλανδίας – Το «ανατολίτικο παζάρι» και ο στόχος της

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την θέση της για να «εκβιάσει» το NATO, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δικές της ανάγκες, σε συνάρτηση με το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία, αναφέρει ο αναλυτής Setz Frantzman σε δημοσίευμα της Jerusalem Post και τονίζει ότι η Άγκυρα θέλει να αποτρέψει την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τη Συμμαχία σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η απειλητική ρητορική της Μόσχας και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία στην «αγκαλιά» του NATO, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δεν «απασχολεί» την Τουρκία, η οποία από την αρχή του πολέμου έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας, καθώς όχι μόνο έχει διατηρήσει την στρατηγική – αμυντική συνεργασία τους, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών ή ρωσικών εταιρειών.

Πριν λίγες μέρες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παρέχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών στην Τουρκία, αν επιδιώκουν την ένταξη στο NATO», μια δήλωση που ο αναλυτής χαρακτηρίζει «ειρωνική», την ίδια στιγμή που η Άγκυρα υποστηρίζει τη Χαμάς και εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία.

Για ποιο λόγο η Τουρκία λέει «όχι»

Η Άγκυρα προβάλλει την άρνησή της απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία καταφεύγοντας στην γνωστή πρακτική του ανατολίτικου παζαριού, με τον Seth Frantzman να εξηγεί ότι η τουρκική πλευρά βλέπει αυτή τη συγκυρία ως μια ευκαιρία για να ζητήσει κάτι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και το NATO. Θα «δώσει» το πολυπόθητο «ναι» για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών με την προϋπόθεση ότι θα «πάρει» κάτι από την Δύση είτε αυτό είναι απέλαση Κούρδων ακτιβιστών και αντιφρονούντων από τη Σουηδία είτε μια «άδεια» για την διεξαγωγή νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων και βομβαρδισμών στη Συρία.

Ο αναλυτής στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θα «παίξει το χαρτί» της δήθεν βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ και  θα απευθυνθεί στο ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει για ακόμα μια φορά την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να γίνουν δεκτοί οι «εκβιασμοί» για τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει ώστε να επιτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας ή και της Σουηδίας στο NATO.

Φωτογραφία Reuters

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή