Τουρκία: «Γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα»

Η Τουρκία γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα και δεν έχει τη στήριξη της Δύσης, επισημαίνουν σε συνέντευξή τους ο υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος και ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς.

Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησαν ο υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος και ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς.

Διαστρεβλώνει τα πάντα

Ο κ. Φενέκος ανέφερε αρχικά ότι η Ελλάδα άρχισε να στοχεύει σωστά στα θέματα διεθνοποίησης και σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αντιλαμβάνεται η Τουρκία ότι αν εισακουστούν τα αιτήματα της Ελλάδας τότε θα χάσει πολλά από τα επιχειρήματά της. Προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα πάντα, να αντιστρέψει τα πάντα, να φανεί απειλούμενη, θύμα και ότι η Ελλάδα προκαλεί» τόνισε, μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα.

Σημείωσε ότι η Τουρκία συντηρεί μια πολεμική ρητορική που όμως στο πεδίο δεν επιβεβαιώνεται με αντίστοιχες κινήσεις: «Αυτό το επίπεδο υπερβολής κάνει κακό στον Ερντογάν γιατί τον ταυτίζουν με τη ρητορική Πούτιν, με αποτέλεσμα να χάνει τα επιχειρήματά του».

Ο κ. Φενέκος ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αντίστοιχο επεισόδιο σε μικρονησίδες ή να αξιοποιήσει το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν σε περιοχές γύρω από την Κύπρο ή νότια του Καστελόριζου.

Να προλαμβάνει μικρά επεισόδια

Επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να προλαμβάνει τα μικρά επεισόδια γιατί αν δημιουργηθούν τετελεσμένα τότε είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους: «Εάν υπάρξει μεγάλος πόλεμος τότε δεν θα συμφέρει κανέναν και θα προσπαθήσουν οι δυτικοί σύμμαχοι να μειώσουν το επεισόδιο».

Από την πλευρά του ο υποστράτηγος Ανδρέας Πενταράς, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κ. Φενέκο: «Αυτή η ρητορική παραφροσύνης της Τουρκίας δεν γίνεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση αλλά είναι και μέρος της αναθεωρητικής στρατηγικής την οποία ακολουθεί εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα».

Υπογράμμισε ότι οι απειλές εκφράζονται από τον ίδιο τον Ερντογάν και έχουν βαρύτητα: «Σε επίπεδο κυβερνήσεων όταν εκφράζονται απειλές, δεν εξετάζεται η πιθανότητα αλλά η δυνατότητα».

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να εξεταστεί το χειρότερο σενάριο. «Η Ελλάδα έχει χτίσει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην Τουρκία σε ναυτικό, αεροπορία, στρατό ξηράς, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο» είπε.

«Θα το σκεφτεί 2-3 φορές»

Και πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα δείχνει ότι έχει τη διάθεση να χρησιμοποιήσει την αποτρεπτική ισχύ σε περίπτωση που χρειαστεί. Η Τουρκία θα το σκεφτεί 2-3 φορές πριν επιχειρήσει οτιδήποτε στο Αιγαίο».

Ακόμη ανέφερε ότι η μοναδική χώρα που θα ευνοείτο από μία σύρραξη στο Αιγαίο θα ήταν η Ρωσία: «Επιδιώκει τη διαμάχη Τουρκίας – Ελλάδας εξαιτίας του Κυπριακού έτσι ώστε να εξασθενεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Σημείωσε ότι μια σύρραξη δεν θα σύμφερε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη γιατί οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες: «Η Τουρκία ενεργεί στρατιωτικά όταν γνωρίζει ότι θα βγει νικήτρια και όταν έχει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων».

Και τόνισε ότι η Τουρκία γνωρίζει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα και δεν έχει τη στήριξη της Δύσης.

Για την Ουκρανία

Στη συνέχεια, ο υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος και ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς μίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι διαφοροποιείται το μέτωπο γιατί η Ουκρανία έχει πλέον τη στρατηγική πρωτοβουλία μέσα από τις αντεπιθέσεις. «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περιπέσει σε αμυντική διάταξη και δεν έχουν τη δυνατότητα για κατάληψη της περιφέρειας του Ντονμπάς».

Τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία και αναδιοργανώθηκαν, ενισχύθηκαν με καλύτερα συστήματα από τη Δύση και διενήργησαν τις δύο αντεπιθέσεις προς τη Χερσώνα και το Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να απελευθερώσουν 6000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Η Κύπρος είναι 9000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», είπε.

Ο κ. Φενέκος συμπλήρωσε ότι στο πεδίο της μάχης οι ρωσικές δυνάμεις είναι περιορισμένες. «Είναι κρίσιμο ερώτημα αν ο Πούτιν θα ενισχύσει τις δυνάμεις του με επιστράτευση ή μεταφορά στρατού από άλλες περιοχές».

Και επισήμανε ότι πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση της Ρωσίας. «Αν ο Πούτιν κινδυνεύει στο εσωτερικό του, τότε μπορεί να τον δούμε να κάνει πράξεις μεγάλης βαρβαρότητας». 

Πηγή: sigmalive.com

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Υπον/ρχος ΛΣ Νικόλαος Παπανικολόπουλος: Λιμάνι Αλεξανδρούπολης – Μας «κόστισε ακριβά»

  Σε πρόσφατη (29-9-2022) ανακοίνωση της ΟΛΠ Α.Ε, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών της κατά το α’ εξάμηνο του 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 29,3% ανερχόμενος σε 93,1 εκατ. ευρώ, έναντι 72,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.Υπογραμμίζεται δε,

Ακτοπλοΐα: Πόσοι «αγκάλιασαν» τη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Άκρως ενθαρρυντικά κρίνονται τα αποτελέσματα από την αναβίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, η οποία ολοκληρώθηκε για τη φετινή περίοδο στις 16 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το επιβατικό οχηματαγωγό «Daleela» μετέφερε συνολικά 7.900 επιβάτες στις 44

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Ημέρες Καριέρας Ναυτιλίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Πλήθος φοιτητών και αποφοίτων της Σχολής Ναυτιλίας ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών. Έχοντας σταθερά ως πρωταρχικό του μέλημα την επαγγελματική ενδυνάμωση και αποκατάσταση των φοιτητών και των αποφοίτων του, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών

Παρουσιάστηκε το νέο αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV»

Το νέο, πιο σύγχρονο, αντιρρυπαντικό σκάφος «AKTEA II OSRV» στην Ευρώπη, που μπορεί να ανακτά πετρέλαιο από οποιαδήποτε πιθανή ρύπανση προκληθεί σε ευρωπαϊκά ύδατα, με αντίστοιχη αποθηκευτική ικανότητα έως 4,5 τόνους, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο λιμάνι του Κερατσινίου η