Πρώτα βάφτισαν με Νavtex «τουρκική υφαλοκρηπίδα» περιοχή νότια της Καρπάθου, μετά έστειλαν και πολεμικά πλοία «για να παρακολουθούν» το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Οι Τούρκοι επιμένουν προκλητικά και στη βάση της θεωρίας περί εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας –όπως αυτή αποτυπώθηκε στην επιστολή του πρώην μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου της 18ης Μαρτίου 2020 (Α/74/757)– επιχειρούν να την «περάσουν» και στο πεδίο.
Όπως αναδεικνύει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή», σε πρώτη φάση ανέπτυξαν στην περιοχή λίγο έξω από τα όρια της αιγιαλίτδας ζώνης δύο φρεγάτες και μια κορβέτα του τουρκικού Ναυτικού (Gokova, Gokcu και Beykoz).
Η Αθήνα απάντησε με την κανονιοφόρο «Αήττητος», για να σπεύσει στην περιοχή και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας οι Τούρκοι έστειλαν άλλες δύο πυραυλακάτους, ενώ από ελληνικής πλευράς στην περιοχή έπλεε και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος (στο γράφημα κάτω της «Καθημερινής»« η εικόνα συνωστισμού στα στενά Καρπάθου – Κάσου).
Το σκηνικό έντασης στην περιοχή συμπίπτει χρονικά και με τις προκλήσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου και τη στοχοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας (εδώ).
Σύμφωνα μάλιστα με τον «ΒΗΜΑτοδότη» την επομένη της φιέστας στα Κατεχόμενα, οι Τούρκοι άρχισαν και πάλι να αποστέλλουν UAV στο Αιγαίο.
Έτσι μετά από πολλούς μήνες έστειλαν ένα UAV χωρίς προειδοποίηση kai χωρίς να υποβάλουν, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, σχέδια πτήσεως, ενώ την ίδια ώρα δύο τουρκικά ελικόπτερα εισήλθαν παρανόμως στο FIR Αθηνών, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πραγματοποίησαν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Τόσο το UAV όσο και τα ελικόπτερα αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και την πάγια τακτική.