Τροπολογία βουλευτών ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για Υπόχρεους δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και συναφών υπηρεσιών

Τροπολογία Βουλευτών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας». Θέμα: «Υπόχρεοι Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και συναφών υπηρεσιών»

Αιτιολογική Έκθεση

Με τις διατάξεις της παραγράφου α) του άρθρου 11 του Νομοσχεδίου θέματος ορίζονται πολύ περιοριστικά και αόριστα τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) (των ΕΔ και της ΓΔΑΕΕ/Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) που υποχρεούνται να υποβάλλουν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και συγκεκριμένα μόνο οι Αρχηγοί, οι Υπαρχηγοί και οι Διευθυντές Κλάδων των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), καθώς και τον Προϊστάμενο και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της ΓΔΑΕΕ.

Στην προαναφερθείσα παράγραφο, η γενικευμένη και αόριστη διατύπωση είναι λανθασμένη, δεδομένου ότι υποχρεώνει λανθασμένα υψηλόβαθμα στελέχη σε υποβολή Δ.Π.Κ., ενώ αφήνει εκτός έτερα στελέχη που θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί στις υπόψη διατάξεις. Το λάθος έγκειται στο ότι ορίζονται οριζόντια όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπόψη φορέων ανεξαρτήτως συνάφειας με το υπόψη -οικονομικής φύσεως- αντικείμενο. Έτσι, πχ ορίζονται λανθασμένα οι Διευθυντές Προσωπικού σε υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ., ενώ δεν γίνεται καμία σχετική μνεία σε Διευθυντές Διευθύνσεων που έχουν οικονομική εξουσία ή σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα ή εν γένει προμήθειες.

Εν κατακλείδι, στην υπόψη παράγραφο πρέπει να συμπεριληφθούν τα υψηλόβαθμα στελέχη όλων των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας [Γενικά Επιτελεία (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), Διοικήσεις (ΑΣΔΥΣ, ΔΔΜΝ, ΔΑΥ), καθώς και ΓΔΑΕΕ], που έχουν Οικονομική Εξουσία ή συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα ή προμήθειες (κοινές ή αμυντικού υλικού). Για παράδειγμα, επιγραμματικά και όχι περιοριστικά:

α. Αρχηγοί, Υπαρχηγοί, Επιτελάρχες Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), Προϊστάμενος και Αναπληρωτής Προϊστάμενος ΓΔΑΕΕ.

β. Διοικητές και Επιτελάρχες Διοικήσεων Υποστήριξης (ΑΣΔΥΣ, ΔΔΜΝ, ΔΑΥ).

γ. Διευθυντές Κλάδων και Διευθύνσεων με Οικονομική Εξουσία ή/και σχετίζονται με τον προσδιορισμό των προδιαγραφών οπλικών συστημάτων, τον καθορισμό όρων διαγωνισμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ή προμηθειών, τη διαχείριση συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων στα Γενικά Επιτελεία, στις Διοικήσεις Υποστήριξης (πχ ΑΣΔΥΣ, ΔΔΜΝ, ΔΑΥ) και στη ΓΔΑΕΕ.

Ως εκ τούτου, απαιτείται σχετική τροποποίηση του υπόψη άρθρου ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι υπόχρεοι των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην υποβολή Δ.Π.Κ.

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»

H παράγραφος α) του άρθρου 11 τροποποιείται, ως εξής:

«Άρθρο 11

Υπόχρεοι Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και συναφών υπηρεσιών

Η Δ.Π.Κ. υποβάλλεται από:

α) Τους Αρχηγούς, Υπαρχηγούς, Επιτελάρχες, Διευθυντές Κλάδων και Διευθύνσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τους Διοικητές, Επιτελάρχες, Διευθυντές Κλάδων και Διευθύνσεων των Διοικήσεων Υποστήριξης (ΑΣΔΥΣ, ΔΔΜΝ, ΔΑΥ), που έχουν οικονομική εξουσία ή/και σχετίζονται με τον προσδιορισμό των προδιαγραφών οπλικών συστημάτων, τον καθορισμό όρων διαγωνισμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ή προμηθειών και τη διαχείριση συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και από τον Προϊστάμενο, τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο και τους Διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

…».

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Νάντια Γιαννακοπούλου 

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Ιλχάν Αχμέτ 

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ανδρέας Λοβέρδος 

Γεώργιος Φραγγίδης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο