Τσαβούσογλου κατά Ρωσίας για τον βομβαρδισμό της Ιντλίμπ στη Συρία

H Τουρκία και η Γερμανία διένυσαν μια ταραχώδη περίοδο στις διμερείς σχέσεις τους αλλά τώρα εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση και την ενίσχυση των σχέσεών τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησε με τον Χάικο Μάας βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και περιφερειακά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

“Ο βομβαρδισμός της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ είναι ένα λάθος και πρέπει να σταματήσει”, είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η ‘Αγκυρα θα προωθήσει στην προγραμματισμένη τριμερή σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στην Τεχεράνη σχέδιο απόφασης για να σταματήσουν ο επιθέσεις.

“Απαιτείται κοινή στρατηγική για να εξαλειφθούν ριζοσπαστικές ομάδες στην Ιντλίμπ αλλά η συνέχιση των επιθέσεων μπορεί να είναι καταστροφική” στην επαρχία, όπου ζουν εκατομμύρια άμαχοι. “Αν το πρόβλημα εδώ είναι οι ριζοσπαστικές ομάδες, είναι ανάγκη να υιοθετηθεί μια κοινή στρατηγική. Μια από κοινού δουλειά μπορεί να γίνει ώστε να εξαλειφθούν οι ομάδες αυτές αλλά η λύση είναι αναμφισβήτητα να μην βομβαρδιστεί το σύνολο της Ιντλίμπ”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή των επιθέσεων και να εμποδίσουμε το καθεστώς να παραβιάσει την εκεχειρία. “Το καθεστώς θέλει να επιτεθεί στην Ιντλίμπ για να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, αυτό είναι σαφές. Ωστόσο υπάρχουν εγγυητές του καθεστώτος, το Ιράν και η Ρωσία. Οι επαφές μας μαζί τους συνεχίζονται”, πρόσθεσε.

Ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο επίσης συνεχίζει τις προσπάθειές του για να εμποδίσει μια επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ και να αποτρέψει μια “ανθρωπιστική καταστροφή”.

“Η Τουρκία είναι σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με άλλες χώρες για να επηρεάσει” σε αυτό το θέμα, είπε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους σύρους πρόσφυγες σε χώρες που γειτνιάζουν με το αραβικό αυτό κράτος στην περίπτωση μιας ολομέτωπης επιχείρησης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. “Η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει να αυξήσει την ανθρωπιστική δέσμευσή της (στη Συρία) αν λάβουν χώρα πολυμέτωπες μάχες”, είπε ο Μάας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τσαβούσογλου.

O Χάικο Μάας είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του της Τουρκίας να έχουν περαιτέρω συνομιλίες για τους Γερμανούς που κρατούνται στη χώρα. Εξάλλου η απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται μετά την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν από τα βασικά θέματα της ατζέντας τους.

www.militaire.gr/

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις