Τσίπρας: Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αντιμετώπισε την κρίση που εσείς φτιάξατε στον ελληνικό λαό, τη δική σας την κρίση»
«Η σημερινή συζήτηση έχει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα να δώσει προς τον ελληνικό λαό. Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Άρα, θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δεν θα εφαρμοστεί», όπως είπε, καθώς «πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα», εκτίμησε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν η δική σας παράταξη και οι αποτυχίες σας που οδήγησαν σε μια τρομακτική δημοσιονομική προσαρμογή», όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Νομίζετε ότι σε αυτή τη χώρα η ιστορία ξεκινά από το 2015» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την ΝΔ ότι παρέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ «μια χώρα χρεοκοπημένη». Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αντιμετώπισε την κρίση που εσείς φτιάξατε στον ελληνικό λαό, τη δική σας την κρίση» δήλωσε, εστιάζοντας στην «εντιμότητα».

Παράλληλα, «μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία, σας παραδώσαμε μια χώρα με έξοδο στις αγορές» ανέφερε, σχετικά με την κατάσταση της χώρας το 2019 και υποστήριξε πως «ξαναγυρίσατε την πλειοψηφία των πολιτών σε μαύρες μέρες». Πράγματι σας έτυχε η πανδημία και καταγράψετε και εκεί αρνητικό ρεκόρ», όπως τόνισε, «γιατί αφήσατε το ΕΣΥ στην μοίρα του».

Ακόμη εγκάλεσε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια στη διαχείριση της πανδημίας και υποστήριξε ότι «σε ημέτερους και απευθείας αναθέσεις πήγαν τα λεφτά», ισχυριζόμενος ότι η μεγάλη πλειοψηφία «όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν την ενίσχυση, αλλά σήμερα στην κυριολεξία, αδυνατούν να επιβιώσουν».

Αναφορικά με την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ισχυρίστηκε ότι «η ακρίβεια έγινε αβάσταχτη για το μέσο νοικοκυριό», προσθέτοντας πως «με τις επιλογές σας συνεχώς πολλαπλασιάζετε τις συνέπειες της κρίσης», όπως είπε.

«Ακόμη και αν δεχθούμε ότι μέρος της ακρίβειας είναι εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια είναι made in Greece» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι πρώτη στην τιμή της βενζίνης και στην χονδρική τιμή του ρεύματος, τη στιγμή που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη, όπως επισήμανε.

«Φέτος τα Χριστούγεννα θα μπορούν να αγοράσουν σχεδόν τα μισά από αυτά που μπορούσαν να αγοράσουν πέρυσι» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως αυτή είναι η τραγική εικόνα της Ελλάδας του κ. Μητσοτάκη. Στον αντίποδα, «υπάρχουν και κάποιοι που μάλλον θα πίνουν νερό στο όνομά σας» περιέγραψε και πρόσθεσε πως «εδώ δεν έτυχε, πέτυχε το σχέδιό σας», για μια αναδιανομή του πλούτου προς τους «λίγους και ισχυρούς».

«Χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια» παρατήρησε ακόμη ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας «σιγά τα αίματα» αναφορικά με την διαμάχη κυβέρνησης – τραπεζιτών και αντέτεινε πως οι κυβερνήσεις νομοθετούν. «Εσείς επιλέγετε να τους μαλώνετε, αντί να τους φορολογείτε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη χώρα σήμερα συντελείται η πιο σκληρή και άδικη αναδιανομή του χρήματος» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας μέσω του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, λέγοντας πως «έτσι λεηλατείται» η μεγάλη πλειοψηφία.

Μετατρέψατε το ταμείο ενεργειακής μετάβασης σε ταμείο που εξυπηρετεί τα ολιγοπώλια ισχυρίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδιορίζοντας σε άνω των 3 δις ευρώ τα υπερκέρδη. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πως προέκυψαν αυτά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «απλά επωφελούνται από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση», υπενθυμίζοντας ότι σε όλη την ΕΕ η κατεύθυνση είναι να υπερφορολογηθούν όλα αυτά.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε βεβαιώσει χρέη άνω των 2 δις ευρώ, κατηγορώντας την ότι εφηύρε έναν άλλο αλγόριθμο. «Ούτε το 17% των συσσωρευμένων υπερκερδών δεν φορολογήσατε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «τα παίρνετε από τους πολλούς και τα δίνετε στους λίγους».

Επιπλέον, «η πρόβλεψή μου είναι ότι τίποτα δεν θα φορολογήσετε μέχρι τις εκλογές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων και πρόσθεσε πως «κάποιοι σε αυτή τη χώρα δεν ξέρουν που να βάλουν τα κέρδη τους». Ακόμη, σε 300% υπολόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι, αναφερόμενος στην ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής.

«Ποιος τους ελέγχει λοιπόν τους μεσάζοντες;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε «έχετε εικόνα τι συμβαίνει στην αγορά», λέγοντας «πως κάποιοι αισχροκερδούν και εσείς τους ανέχεστε τους χειροκροτάτε και κοροϊδεύετε την ελληνική κοινωνία με δήθεν καλάθια του νοικοκυριού και του Άγιου Βασίλη».

Επιπρόσθετα, προέβλεψε ως επικείμενη μια «κρίση του ιδιωτικού χρέους», λέγοντας πως αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια των πολιτών επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης, καθώς «σήμερα 4,5 εκατομμύρια πολίτες χρωστάνε», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων». Κατηγορώντας το οικονομικό επιτελείο, «εγώ θα έλεγα ότι έχουμε μια πρωτοφανή ληστεία» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας παράλληλα πως «αυτό είναι πυρήνας της πολιτικής σας» αναφερόμενος στην υπόθεση Πάτση.

«Αυτό που γνωρίζουν είναι πως τα funds πλέον κοινοποιούν πλειστηριασμούς ακόμη και για ευτελή ποσά» υποστήριξε και «πως το χάσανε αυτό το μεγάλο γεγονός και δεν το κάνανε μεγάλο θέμα για να το εμπεδώσει και ο τελευταίος Έλληνας θεατής» σχολίασε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

«Ουδέποτε υπήρξε κάτι τέτοιο και δεν βγήκε στα ΜΜΕ», είπε. Στον αντίποδα, «τώρα συμβαίνει γιατί εσείς καταργήσατε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως τόνισε, αλλά εσείς είστε που θεσπίσατε την ασυλία στα τραπεζικά στελέχη», σημείωσε. «Εσείς νομοθετήσατε για να μπορούν οι τράπεζες εν μέσω κρίσης να δίνουν μπόνους στα στελέχη τους. Ποια μπινελίκια; Μας κοροϊδεύετε», πρόσθεσε. «Η μεσαία τάξη στο απόσπασμα», παρατήρησε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο