«Τζαμπατζήδες» τέλος: Τι πρόκειται να αλλάξει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με το νέο σύστημα ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να εκδώσει κάποιο εισιτήριο αλλά θα αρκεί να τσεκάρει την τραπεζική του κάρτα του ή το κινητό του τηλέφωνο στις επικυρωτικές συσκευές και στους καρταναγνώστες πυλών.

Ένα νέο σύστημα πληρωμής αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με σκοπό να βοηθηθεί το επιβατικό κοινό αλλά και να μπει ένα τέλος στους «τζαμπατζήδες» που χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται η υιοθέτηση του συστήματος των ανέπαφων συναλλαγών στα ΜΜΜ της Αθήνας, όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι τραπεζικές κάρτες και τα smartphones, τα οποία προϊόντος του χρόνου θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά εισιτήρια.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Με το σύστημα των ανέπαφων συναλλαγών ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να εκδώσει κάποιο εισιτήριο από τα μηχανήματα, αλλά θα αρκεί να τσεκάρει την τραπεζική του κάρτα του ή το κινητό του τηλέφωνο στις επικυρωτικές συσκευές και στους καρταναγνώστες πυλών.

Στο σύστημα είχε αναφερθεί το περασμένο καλοκαίρι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι αυτό μέσω τακτικών εκκαθαρίσεων που θα πραγματοποιεί, θα είναι σε θέση να χρεώνει τους επιβάτες το φθηνότερο οικονομικό πακέτο που είναι διαθέσιμο, βάσει της πολιτικής κομίστρου του ΟΑΣΑ.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα εφαρμοστεί στα λεωφορεία του αεροδρομίου και, βάσει προγραμματισμού, στόχος είναι να εφαρμοστεί παντού έως την άνοιξη του 2024.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επίσης, αναμένεται να περιορίσει σε θεαματικό βαθμό την εισιτηριοδιαφυγή η οποία στερεί στις συγκοινωνίες έσοδα πολλών εκατ. ευρώ.

Μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι του επιβατικού κοινού επινοεί συνεχώς νέους τρόπους προκειμένου να περνάει «αέρα» από τις μπάρες του Μετρό, με το τελευταίο διάστημα να βλέπουμε πολλούς επιβάτες, να αφήνουν, μόλις εξέρχονται από τις μπάρες, το χάρτινο εισιτήριό τους πάνω σε αυτές, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί από κάποιον επιβάτη που δεν θέλει να επιβαρυνθεί με εισιτήριο.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια πρακτική που με το πέρασμα του χρόνου θα αρχίσει να εκλείπει, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα του επιβατικού κοινού δεν θα εκδίδει χάρτινα εισιτήρια, παρ’ ό,τι αυτά θα συνεχίσουν να διατίθενται προς πώληση, ως μια εναλλακτική.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε διαγωνισμό με θέμα «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντας για την ανάθεση υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών και είσπραξης εσόδων κομίστρου του ΟΑΣΑ».

Στην πρόκληση αναφέρεται ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών που υποστηρίζουν το νέο σύστημα που πρόκειται να εφαρμόσει ο οργανισμός και είναι το εξής:

Ένταξη στο σύστημα ΑΣΣΚ (Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου) εξοπλισμού που θα επιτρέπει στο επιβατικό κοινό την εκτέλεση συναλλαγών αγοράς προϊόντων με χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών από κινητά τηλέφωνα με λειτουργία NFC και κατάλληλη εφαρμογή (π.χ. Google Pay, Samsung Pay κλπ.). Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση σε επιλεγμένους λογαριασμούς του πελάτη για την εκτέλεση ψηφιακών συναλλαγών, στον εξοπλισμό πώλησης, στα επικυρωτικά μηχανήματα (σε λεωφορεία, τραμ και σταθμούς Μετρό) και σε καρταναγνώστες πυλών διέλευσης επιβατών (στους σταθμούς του Μετρό).

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επίσης το σύστημα θα υποστηρίζει την εκτέλεση πράξεων πληρωμών του αντιτίμου του κομίστρου με χρήση τραπεζικής κάρτας που διαθέτει EMV τεχνολογία για ανέπαφες συναλλαγές στον εξοπλισμό πώλησης, σε επικυρωτικά και καρταναγνώστες πυλών ελεγχόμενης διέλευσης.

Στην περίπτωση χρήσης πορτοφολιού από smartphones με λειτουργία NFC η κατανομή των συναλλαγών στους παρόχους πληρωμών θα πραγματοποιείται από την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε», στο εξής ΔΙΑΣ, ενώ στην περίπτωση χρήσης τραπεζικών καρτών τεχνολογίας EMV για ανέπαφες συναλλαγές η κατανομή των συναλλαγών θα πραγματοποιείται από ιδρύματα που είναι πιστοποιημένα και συνεργαζόμενα με τους εκκαθαριστές του Ομίλου VISA.

Στην πρόσκληση του ΟΑΣΑ, επίσης, αναφέρεται ότι η διαδικασία ανέπαφης συναλλαγής με χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει λειτουργία NFC και εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού καθώς και η χρήση τραπεζικής κάρτας με EMV τεχνολογία για χρήση στις επικυρωτικές συσκευές και στους καρταναγνώστες πυλών ελεγχόμενης διέλευσης θα περιγραφεί όταν παραδοθούν από τον ανάδοχο οι σχετικές μελέτες εφαρμογής για την συγκεκριμένη λειτουργικότητα.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σημειώνεται δε ότι στους αναγνώστες καρτών στις πύλες του Μετρό και στα επικυρωτικά μηχανήματα των λεωφορείων-Τραμ-Μετρό θα γίνει τροποποίηση του λογισμικού ανάγνωσης ώστε να αναγνωρίζονται και επικυρώσεις από συσκευές κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν λειτουργία NFC και είναι συνδεδεμένες με ηλεκτρονικό portfolio επιτρέποντας την αφαίρεση της αξίας του κομίστρου από το portfolio κατά τη στιγμή της επικύρωσης καθώς και από τραπεζικές κάρτες που διαθέτουν τεχνολογία EMV για ανέπαφες συναλλαγές σε επικυρωτικά και πύλες ελεγχόμενης διέλευσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Σούδα από σήμερα ως τις 6/12 το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου

Tο νεότερο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά αεροπλανοφόρο του Π.Ν. των ΗΠΑ “USS Gerald R. Ford (CVN 78)”, με το πλήρωμα του Carrier Strike Group (CSG) 12 βρίσκεται από σήμερα στο λιμένα Σούδας, στην Κρήτη, για ολιγοήμερη προγραμματισμένη επίσκεψη Η επίσκεψη

«Τελικά όλη η Ευρώπη έκλεψε κάτι από την Ελλάδα»

Η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκο έγραψε με αφορμή την επιστροφή των μαρμάρινων κεφαλών από το Βατικανό στην Ελλάδα «Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στενάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα

Αυτές είναι οι αυξήσεις των συνταξιούχων από την Πρωτοχρονιά – Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία

Οι ήδη συνταξιούχοι και η πλειοψηφία θα πάρουν αύξηση 3% στις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί επίδομα €200, €150 και €100 σε όσους έχουν προσωπική διαφορά πάνω από

ΔΕΕ: Απόφασή του κάνει πιο εύκολες τις επιστροφές προσφύγων σε άλλα ΚΜ-ΕΕ

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Tο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το ανώτατο δικαστήριο της Ε. Ένωσης, διευκρίνισε τις εξουσίες των δικαστηρίων σε περιπτώσεις σχεδιαζόμενης απέλασης προσφύγων σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο