Βασίλης Κικίλιας: Στήριξη της ανταγωνιστικότητας και προώθηση σχεδίου νόμου για τη ναυτική εκπαίδευση

Θέματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, έθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ναυτιλία, κατά την ομιλία του, στη σύνοδο Shaping the Future of Shipping Summit: Navigating global megatrends, mitigating risk and the role of shipping in delivering economic security and prosperity».

Ο Βασίλης Κικίλιας, υποστήριξε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επιτυχή μετάβαση της ναυτιλίας στη νέα εποχή και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας, τόσο ιστορικά όσο και σήμερα, στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ναυτιλιακού γίγνεσθαι και πρόσθεσε:

“Αν μιλάμε για εμπόριο, για θάλασσες και λιμάνια, μιλάμε για την Ελλάδα, δεδομένου ότι σημερινή δυναμική του ελληνικού στόλου, αριθμεί 5.800 πλοία και αποτελεί περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στην κρίσιμη συμβολή του παγκόσμιου στόλου στην περίοδο της πανδημίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μεταφορά αναγκαίων υγειονομικών προμηθειών, ενώ στη συνέχει κάλεσε όλες τις πλευρές και τους παράγοντες της ναυτιλίας και της Κομισιόν να συνεχίσουν τον διάλογο με ανοιχτό πνεύμα, τονίζοντας πως η ναυτιλία δεν είναι απλώς ένας κλάδος της οικονομίας, αλλά θεμέλιο της παγκόσμιας σταθερότητας και ευημερίας.

Σε δηλώσεις του, ο Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσαρμόσει τις πολιτικές της στα διεθνή δεδομένα και στους κανονισμούς του ΙΜΟ, ώστε να μην διαρραγεί η σχέση του ευρωπαϊκού πλαισίου με τη ναυτιλιακή κοινότητα και τόνισε χαρακτηριστικά:

“Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι ο στόλος μας αποτελεί το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτει, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης”, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκάλυψε ότι το φθινόπωρο θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση και επισήμανε:

“Η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει καλά αμειβόμενες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με δυνατότητες επαγγελματικής και οικογενειακής αποκατάστασης. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη σύνδεση της νέας γενιάς με το ναυτικό επάγγελμα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο ναυτικής εκπαίδευσης”.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, τα αποτελέσματα τόσο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όσο και για την εισαγωγή στις Σχολές Ανώτερης Εκπαιδευτικής Κατάρτισης. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026 μέσω της σχετικής

Επιστροφή ενοικίου: Τα 6 SOS για να μην την χάσετε

Αιτία αυτού του κινδύνου είναι η μη ορθή συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, στους οποίους δηλώνονται τα στοιχεία για τα ενοίκια που καταβλήθηκαν το 2025. Οι δικαιούχοι της επιστροφής ενός ενοικίου του 2025 ανέρχονται φέτος

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.