Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας – Εκνευρισμένος ο Μακρόν με τον Σολτς, βρετανικά πυρά κατά του Γερμανού καγκελαρίου

Βοήθεια αναζητά Ουκρανία, ενώ η Ευρώπη κάνει αγώνα δρόμου για την αμυντική της επάρκεια και η Γερμανία είναι σε αναταραχή μετά το σκάνδαλο της υποκλοπής συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών, που δημοσιοποιήθηκε σε ρωσικά ΜΜΕ, ενώ παράλληλα αρνείται την αποστολή των πυραύλων Τάουρους στο Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι τα χειρότερα έρχονται και ζητά περισσότερο θάρρος από τους Ευρωπαίους συμμάχους του. «Βρισκόμαστε σε μία στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας, στην οποία δεν θα πρέπει να είμαστε δειλοί. Πιστεύω ότι γνωρίζουμε και οι δύο τι έρχεται στην Ευρώπη, ότι ο πόλεμος έχει επιστρέψει στα εδάφη μας και ότι δυνάμεις που είναι ασταμάτητες εντείνουν την απειλή τους εναντίον μας κάθε μέρα και μας επιτίθενται όλο και περισσότερο» ανέφερε.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιμένει πως δεν θα σταλούν πύραυλοι Τάουρους στην Ουκρανία, διαφορετική άποψη εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Έχω πει ξανά, ότι θα πρέπει να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας» ανέφερε.

«Η δήλωσή μου είναι ξεκάθαρη. Εγώ είμαι ο καγκελάριος της Γερμανίας και αυτή είναι απόφαση» είπε ο Όλαφ Σολτς.

Η κρίση στο εσωτερικό της Γερμανίας, είναι διάχυτη εξαιτίας της υποκλοπής της συνομιλίας των αξιωματούχων του στρατού. Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, μίλησε για ανθρώπινο λάθος, ενώ τόνισε πως τα στοιχεία που υπεκλάπησαν δεν ήταν στρατηγικής σημασίας. «Ο λόγος που μπόρεσε να διαρρεύσει η επικοινωνία μεταξύ των αξιωματούχων οφείλεται σε ατομικό λάθος χρήσης της εφαρμογής. Δεν έκαναν όλοι οι συμμετέχοντες χρήση της ασφαλούς σύνδεσης» είπε.

Το Βερολίνο δέχεται σφοδρή κριτική από τους συμμάχους για την διαρροή. Βρετανικά και γαλλικά μέσα χαρακτηρίζουν «αδύναμο κρίκο στα χέρια του Πούτιν» τη Γερμανία και επισημαίνουν ότι δόθηκε η ευκαιρία στον Ρώσο Πρόεδρο να διχάσει τη Δύση. Όμως ο Πιστόριους προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. «Η ζημιά είναι ξεκάθαρη και αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Όμως οι σύμμαχοί μας δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους» είπε.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν παρουσίασε τη φιλόδοξη πρότασή της για να ενισχύσει και να στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

«Η Ε.Ε δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία, αλλά οι Συνθήκες ορίζουν πως πρέπει να χτίσουμε μια κοινή αμυντική πολιτική για την ασφάλεια. Και μέρος αυτής της πολιτικής είναι να υπάρχει μια καλή, επαρκής και αποδοτική βιομηχανική βάση» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρόταση προβλέπει την ίδρυση Ταμείου επιδότησης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή πυρομαχικών και τη συγχρηματοδότηση της κοινής αγοράς οπλισμού στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το μήνυμα του Μακρόν στον Σολτς

Απο τη Τσεχία, ο Πρόεδρος Μακρόν απευθύνθηκε έμμεσα στο Γερμανό Καγκελάριο: «​​​​Είναι πραγματικός πολέμος στην Ουκρανία. Και η γαλλική “στρατιωτική ασάφεια” για τον τόπο βοήθειας  προς την Ουκρανία είναι ηθελημένη και “αναλαμβάνω την ευθύνη των λόγων μου» επαναλαμβάνει ο Γάλλος Πρόεδρος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου.

Οι δύσκολες σχέσεις μεταξύ Μακρόν και Σολτς είναι γνωστές αλλά η Γαλλία θεωρεί πλέον οτι η Γερμανία «σαμποτάρει» την προσπάθεια της Γαλλίας για εσωτερικό πολιτικό όφελος. Θέτοντας σε κίνδυνο την γαλλικές ενέργειες στην Ουκρανία όταν συζητείται σε γερμανικές, μη κρυπτογραφημένες συνομιλίες ο τρόπος μεταφοράς γαλλικών πυραύλων.

Ο εκνευρισμός για την αρνητική στάση του Γερμανού Καγκελάριου που χρησιμοποίησε αναληθή στοιχεία ενος γερμανικού Ινστιτούτου για να αποδείξει οτι η Γερμανία ηγείται της ευρωπαικής συμμαχίας, ώθησε σε μια ασυνήθιστη κίνηση το γαλλικό υπουργείο Αμυνας να δημοσιεύσει λεπτομερή στοιχεία της βοήθειας σχεδόν 4 δισ. ευρω, μόνο για το 2023.

Σύμβουλοι του Προέδρου υπενθυμίζουν οτι ο μόνος στρατός με δύναμη πυρηνικής αποτροπής στην ΕΕ είναι ο γαλλικός.

Βρετανικά πυρά κατά Σολτς για τις διαρροές

Υπό τη σκιά των διαρροών που θεωρούνται επικίνδυνες και βλάπτουν τον βρετανικό στρατό ο υπουργός εξωτερικών ταξιδεύει στο Βερολινο. Ο Λόρδος Κάμερον θα μεταβεί στο Βερολίνο την Πέμπτη για συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, κατά την οποία αναμένεται να θιγούν και οι διαρροές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη.

Το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει μια πιθανή σύγκρουση, αναφέροντας: «Θα υπάρξουν λεπτομερείς συζητήσεις και για τα δύο μεγάλα θέματα της στιγμής: Ουκρανία και Γάζα».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι οι αποκαλύψεις θέτουν σε κίνδυνο τα βρετανικά στρατεύματα, καθώς ο ρόλος τους στο έδαφος θεωρούνταν προηγουμένως περιορισμένος. Εν τω μεταξύ, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας προειδοποίησαν ότι η Βρετανία δεν ήταν έτοιμη για ένα «σενάριο με πολλές απώλειες» σε περίπτωση που ξεσπούσε μια ευρύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη.

Ειδικοί από τη δεξαμενή σκέψης Rusi δήλωσαν ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης ήταν «ακατάλληλα» για την αντιμετώπιση της επιστροφής τραυματισμένων στρατιωτών και της πιθανότητας επιθέσεων πιο κοντά στο βρετανικό έδαφος.

Η Downing Street χαρακτήρισε τη γερμανική διαρροή βρετανικών στρατιωτικών μυστικών ως «πολύ σοβαρό ζήτημα».

Διπλωματική πηγή δήλωσε στην The Telegraph ότι «το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ρωσία έχει εντοπίσει τη Γερμανία ως τον πιο αδύναμο κρίκο του ΝΑΤΟ και τον Scholz ως χρήσιμο ηλίθιο».

«Και ίσως [η Ρωσία] να μην έχει άδικο, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο τοποθετεί τη Γερμανία και το κόμμα του σε αυτή τη συζήτηση» πρόσθεσε σχετικά.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ben Wallace έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι Ρώσοι πράκτορες «έχουν πατήσει πόδι στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας».

Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου | Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη | Επιμέλεια βίντεο: Ζέτα Κονταξή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο