Βαθμοί Εμπορικού Ναυτικού

Picture

Picture

Picture


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΒΑΘΜΟΥ
Πλοιάρχων: Κανένα χρώμα
Μηχανικών: Σκούρο ιώδες
Οικονομικών: Λευκό
Ιατρών: Κόκκινο
Ασυρματιστών: Πράσινο (έχουν καταργηθεί)
Σημειώσεις:
α. Στους μηχανικούς επειδή υπάρχει αντιπαράθεση
για το εάν το διακριτικό χρώμα είναι σκούρο ιώδες ή μωβ, αυτό καθορίζεται ως σκούρο ιώδες βάση του ΠΔ241/2000 κανονισμού στολών Πολεμικού Ναυτικού.
β. Για τον Προϊστάμενο Οικονομικό (ΠΔ 78/2004) και τον Ασυρματιστή Α, υπάρχει αντιπαράθεση για το εάν τα διακριτικά πρέπει να είναι 4 ή 3 ¼.
γ. Ο Φροντιστής είναι πλήρωμα και όχι αξιωματικός επιβατηγών πλοίων και είναι υπεύθυνος για την έγκαιρη προμήθεια τροφίμων,  ποτών και υλικών, επαρκή αποθέματα αυτών  καθώς και για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση αυτών.
δ. Για τον Ηλεκτρολόγο (ΠΔ 437/1986) ουδέποτε έχει καθοριστεί από την Ελληνική σημαία διακριτικό Ηλεκτρολόγου Αξιωματικού.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Εμπορικό Ναυτικό ο Ηλεκτρολόγος φέρει διακριτικά όμοια του Γ Μηχανικού, αλλά με διακριτικό χρώμα πράσινο.
Αλλού πάλι συναντάται με προπέλα και κεραυνό.
ε. Για τους ναύτες και τους ναυτόπαις, ιστορικά ίσχυε η στολή του ναύτη του πολεμικού ναυτικού με τη διαφορά ότι στο στήθος ήταν κεντημένο με χρυσά γράμματα το όνομα του πλοίου και η κορδέλα στον πηλίσκο έγραφε ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟΝ. Δυστυχώς δεν βρέθηκε κάποιος κανονισμός η φωτογραφία περί αυτού.
στ. Οι θαλαμηπόλοι φέρουν διακριτικά με λευκό διακριτικό χρώμα στο ενδιάμεσο, χωρίς όμως τον ρόμβο που φέρουν οι αξιωματικοί.

Ο ΡΟΜΒΟΣ ΣΤΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ο ρόμβος στα διακριτικά του εμπορικού ναυτικού προέρχεται από το ημιρόμβιον του ανεμολογίου της ναυτικής πυξίδος και καθιερώθηκε από την Μεγάλη Βρετανία το 1918 (Merchant Navy Act, 1918), ο κανονισμός αυτός εκδόθηκε 60 χρόνια μετά την Ελλάδα που ως πανάρχαια ναυτική δύναμη είχε καθιερώσει τον πρώτο ναυτικό κανονισμό το 1858.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΑΑΛΣ για το Προεδρικό Διάταγμα 36/2026: “Η κωδικοποίηση που ανέδειξε  την προχειρότητα και το χάος στην υγειονομική περίθαλψη των στελεχών.” – Ανοικτή επιστολή/Παρέμβαση

Πειραιάς  16 Ιουνίου 2026 Αρ.Πρωτ. 45/26                               ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ: Υπουργό Εθνικής Άμυνας / Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΚΟΙΝ.: 1. Κ.Ο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΝΙΚΗ-ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Στρατιωτική Ηγεσία Ε.Δ., Σ.Α. & Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ΘΕΜΑ: Προεδρικό Διάταγμα 36/2026: Η κωδικοποίηση

Πειραιάς: Παιδικές φωνές στη Γιορτή Κολύμβησης στα Βοτσαλάκια. Οι «Χοροί της Θάλασσας» στη πλατεία Κοραή

Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις έγιναν, το σαββατοκύριακο, στον Πειραιά, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας». Η μια ήταν αφιερωμένη στον αθλητισμό, τα παιδιά  και τη χαρά της συμμετοχής και πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Ανδρέας Γαρύφαλλος», στα Βοτσαλάκια. Εκεί, δεκάδες παιδιά που συμμετέχουν

Τραγωδία στη Δράμα: Αστυνομικός σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε – Το παιδί τους κάλεσε την Άμεση Δράση

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε στη Δράμα το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιουνίου 2026, με νεκρό ένα ζευγάρι αστυνομικών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας, περίπου 50 ετών, φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στη σύζυγό του και στη συνέχεια να έβαλε τέλος στη ζωή του.

Τραυματισμός 38χρονου οδηγού φορτηγού στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο – Συνελήφθη ο χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος

Τον τραυματισμό ενός 38χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Πακιστάν, οδηγού ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας, κατέγραψαν οι αρμόδιες αρχές τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 15/6 στη λιμενική εγκατάσταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο Κερατσινίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, το περιστατικό σημειώθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ