Βαθμοί Εμπορικού Ναυτικού

Picture

Picture

Picture


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΒΑΘΜΟΥ
Πλοιάρχων: Κανένα χρώμα
Μηχανικών: Σκούρο ιώδες
Οικονομικών: Λευκό
Ιατρών: Κόκκινο
Ασυρματιστών: Πράσινο (έχουν καταργηθεί)
Σημειώσεις:
α. Στους μηχανικούς επειδή υπάρχει αντιπαράθεση
για το εάν το διακριτικό χρώμα είναι σκούρο ιώδες ή μωβ, αυτό καθορίζεται ως σκούρο ιώδες βάση του ΠΔ241/2000 κανονισμού στολών Πολεμικού Ναυτικού.
β. Για τον Προϊστάμενο Οικονομικό (ΠΔ 78/2004) και τον Ασυρματιστή Α, υπάρχει αντιπαράθεση για το εάν τα διακριτικά πρέπει να είναι 4 ή 3 ¼.
γ. Ο Φροντιστής είναι πλήρωμα και όχι αξιωματικός επιβατηγών πλοίων και είναι υπεύθυνος για την έγκαιρη προμήθεια τροφίμων,  ποτών και υλικών, επαρκή αποθέματα αυτών  καθώς και για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση αυτών.
δ. Για τον Ηλεκτρολόγο (ΠΔ 437/1986) ουδέποτε έχει καθοριστεί από την Ελληνική σημαία διακριτικό Ηλεκτρολόγου Αξιωματικού.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Εμπορικό Ναυτικό ο Ηλεκτρολόγος φέρει διακριτικά όμοια του Γ Μηχανικού, αλλά με διακριτικό χρώμα πράσινο.
Αλλού πάλι συναντάται με προπέλα και κεραυνό.
ε. Για τους ναύτες και τους ναυτόπαις, ιστορικά ίσχυε η στολή του ναύτη του πολεμικού ναυτικού με τη διαφορά ότι στο στήθος ήταν κεντημένο με χρυσά γράμματα το όνομα του πλοίου και η κορδέλα στον πηλίσκο έγραφε ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟΝ. Δυστυχώς δεν βρέθηκε κάποιος κανονισμός η φωτογραφία περί αυτού.
στ. Οι θαλαμηπόλοι φέρουν διακριτικά με λευκό διακριτικό χρώμα στο ενδιάμεσο, χωρίς όμως τον ρόμβο που φέρουν οι αξιωματικοί.

Ο ΡΟΜΒΟΣ ΣΤΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Ο ρόμβος στα διακριτικά του εμπορικού ναυτικού προέρχεται από το ημιρόμβιον του ανεμολογίου της ναυτικής πυξίδος και καθιερώθηκε από την Μεγάλη Βρετανία το 1918 (Merchant Navy Act, 1918), ο κανονισμός αυτός εκδόθηκε 60 χρόνια μετά την Ελλάδα που ως πανάρχαια ναυτική δύναμη είχε καθιερώσει τον πρώτο ναυτικό κανονισμό το 1858.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια Ιταλίδα στον Πειραιά

Συνωστισμός αφίξεων ξένων πολεμικών πλοίων στον Πειραιά, καθώς μετά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George G.H. Bush, έφθασε και η ιταλική φρεγάτα, κλάσης Bergamini, ITS Carabiniere. Το σκάφος εντάχθηκε στο Ιταλικό Ναυτικό το 2015.

Γυναίκα για πρώτη φορά στο “τιμόνι” της Τροχαίας Θεσσαλονίκης: Ποια είναι η νέα διευθύντρια

Για πρώτη φορά, μία γυναίκα κάθεται στο τιμόνι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes. Η νέα διευθύντρια, με καταγωγή από τα Τρίκαλα, μετρά χρόνια σε επιτελικές θέσεις της Τροχαίας, είναι παντρεμένη με παιδιά και ανέλαβε τη

Φωτό: Το USS George H.W. Bush έφτασε στον Πειραιά

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέβασε πολλές φωτογραφίες από τη σημερινή άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN 77) στον Πειραιά. 230203-N-UI066-1066 PIRAEUS, Greece (Feb. 3, 2023) Cmdr. Ryan Conlan, navigation officer of the Nimitz-class aircraft carrier USS George H.W.

Ο εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχος Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέας για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής

Η τοποθέτηση του εκτελεστικού Γραμματέα της ΕΑΑΛΣ Υποναυάρχου Λ.Σ ε.α Θεοφίλου Ανδρέα σήμερα στον Αντέννα για τα τελευταία περιστατικά πρόκλησης της Τουρκικής ακτοφυλακής απέναντι στους Έλληνες Λιμενικούς!   Ελληνοτουρκικά – Καλημέρα Ελλάδα – 03/02/2022 – Καλημέρα Ελλάδα – Ρεπορτάζ