Ποιος φοβάται και γιατί την ιδιωτική πρωτοβουλία;

Του Δ. Καπράνου

Το 1982 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, αποφάσισε να καταργήσει την Ιδιωτική Ναυτική Εκπαίδευση!

Μέσα σέ μία νύχτα, ένα ολόκληρο οικοδόμημα, που είχε χτισθεί πέτρα-πέτρα και είχε εφοδιάσει την ελληνική εμπορική Ναυτιλία με εκατοντάδες χιλιάδες άξια στελέχη, λειτουργώντας παραλλήλως προς την δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση διά των Ανωτέρων Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, βρέθηκε με κομμένο το ρεύμα.

Έκλεισαν Αρχιμήδης, Πυθαγόρας, Προμηθεύς, Αναξαγόρας, Απολλώνιος στον Πειραιά αλλά και άλλες Σχολές σέ άλλα σημεία τής Ελλάδος, και ή Ναυτική Εκπαίδευση πέρασε στο δημόσιο, χωρίς κανείς να είναι βέβαιος ότι οι ΑΔΣΕΝ, οι όποιες αργότερα αναβαθμίσθηκαν σέ «Ακαδημίες», επαρκούσαν για να εφοδιάσουν την Ναυτιλία μας με τα στελέχη τα όποια είχε ανάγκη.

Οι παροικούντες τον Πειραιά γνώριζαν ότι όλο αυτό το σχέδιο είχε εκπονηθεί από μια ομάδα καθηγητών-συνδικαλιστών των δημοσίων σχολών, οι όποιοι ήσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κατόρθωσαν να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα σέ έναν τόσο ευαίσθητο για την χώρα και την Ναυτιλία τομέα.

Την συνέχεια την γνωρίζουμε.  Η Ναυτιλία χρόνο με τον χρόνο έβλεπε να λιγοστεύουν οι Έλληνες ναυτικοί, καθώς οι Αξιωματικοί τους οποίους παρήγαγαν οι δημόσιες σχολές δεν επαρκούσαν.  Έτσι, άρχισε το άνοιγμα προς χαμηλότερα αμειβόμενους αξιωματικούς αλλοδαπούς, είδαν κάποιοι εφοπλιστές ότι και με τούς ξένους δουλειά γίνεται, και το πράγμα πήρε τον δρόμο του.

Το 1988 ο τότε υπουργός (κυβέρνηση Σημίτη) Γ. Ανωμερίτης, με ένα τολμηρό σχέδιο, ετοίμασε τον Νόμο με τον οποίο θα άνοιγε ο δρόμος για την Ιδιωτική πρωτοβουλία.  Λίγο πριν τον καταθέσει, αντικαταστάθηκε και έκτοτε, ο «Νόμος Ανωμερίτη», περιφέρεται από συρτάρι σέ συρτάρι καθώς ουδείς υπουργός τολμά να τον φέρει (ανανεωμένο) προς ψήφιση στην Βουλή.

Οι κατά καιρούς υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, που ανέλαβαν καθήκοντα, έδιναν υποσχέσεις προεκλογικές, αλλά το σχέδιο παρέμενε στο συρτάρι!  Ουδείς τολμούσε να μιλήσει για Ιδιωτική πρωτοβουλία.  Όλοι την μνημόνευαν, αλλά ουδείς τολμούσε να της ανοίξει την πόρτα.  Και οι Ακαδημίες, όπως ονομάζονται πλέον οι «αναβαθμισμένες» δημόσιες Σχολές, εξακολουθούν να είναι μονοπώλιο, να παραγάγουν αποφοίτους εκ των οποίων ούτε οι μισοί δεν πηγαίνουν στην θάλασσα, να στέλνουν εκατοντάδες Ελληνόπουλα (που δεν εισάγονται στις Ακαδημίες) κάθε χρόνο να σπουδάζουν πλοίαρχοι και μηχανικοί σέ άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Πολιτεία να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν ακούει…

Και ο σημερινός υπουργός έχει πολλάκις αναφερθεί στην ανάγκη του ανοίγματος στον Ιδιωτικό τομέα στην Ναυτική Εκπαίδευση.  Αλλά μέχρι τώρα, άκρα του τάφου σιωπή.

Ώσπου, προχθές, στην Ναυτιλιακή Λέσχη, όταν ερωτήθη σχετικώς, δήλωσε ότι «ετοιμάζεται νόμος-πλαίσιο» με τον οποίο θα δοθεί η δυνατότητα στην Ιδιωτική πρωτοβουλία να επανδραστηριοποιηθεί στον χώρο τής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν Αποτελεί πρόβλημα.

Την επομένη, όμως, στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, σχετικά με την ομιλία του υπουργού στην Ναυτιλιακή Λέσχη, όπου και έγινε η προαναφερθείσα δήλωση, δεν υπήρχε πουθενά η αναφορά του στην Ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αντιθέτως, υπήρξε πάλι το γνωστό τροπάριο της αναβάθμισης των Ακαδημιών, υπό την αιγίδα συγκεκριμένου (ιδιωτικού) Ιδρύματος.

Η ίδια, φοβική, υποτακτική και ψιθυρίζουσα Νέα Δημοκρατία, που γνωρίσαμε από το 1981 και εντεύθεν…

ΠΗΓΗ:  Εστία (έντυπη έκδοση)

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδρύθηκε η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας με έδρα τη Νεάπολη.

Δημοσιεύθηκε χθες 2/2/2023 το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Λακωνίας και της Σχολής Πλοιάρχων αυτής. Η σχολή Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (πλοιάρχων) έχει πλέον ιδρυθεί στη Νεάπολη του Δήμου ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ. “Μια μεγάλη ημέρα χαράς

Ν. Ανδρουλάκης: Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε κ. Τσίπρα

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Με ανάρτησή του κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «παράσταση» μιμητισμού του Ανδρέα Παπανδρέου σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποδέχεται μαθήματα ιδεολογικής συνέπειας. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει στην

Συμμετοχή της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων

Μετά την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. συμμετείχε στην ανωτέρω Επιτροπή, κατά την ακρόαση φορέων και προσώπων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων της Βουλής των

Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας: Προμήθεια ενός σκάφους στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, προχωρά στην προμήθεια ενός σκάφους με ενισχυμένο πλαστικό, τύπου IOLAOS 410 JHONPOL, ολικού μήκους 4,10 μέτρων, το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη κονσόλα. Το σκάφος θα παραχωρηθεί άμεσα στη Λιμενική Αρχή Στυλίδας, για την υποστήριξη του έργου του