Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η συμμόρφωση με τους κανόνες, βασική προϋπόθεση για την ασφαλή μεταφορά επιβατών στην πορθμειακή γραμμή Περάματος – Σαλαμίνας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoν Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: «Η συμμόρφωση με τους κανόνες, βασική προϋπόθεση για την ασφαλή μεταφορά επιβατών στην πορθμειακή γραμμή Περάματος – Σαλαμίνας».
Με αφορμή το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών που τελέστηκε παρά τις επανειλημμένες δραματικές προειδοποιήσεις των εργαζομένων στα τρένα, για την ανύπαρκτη και προβληματική σηματοδότηση και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, μια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για την εύρυθμη και ασφαλή μετακίνηση επιβατών και εργαζομένων με τα μέσα μεταφοράς.
Στην περιφέρεια της Β’ Πειραιά δύο κοινοπραξίες έχοντας το απόλυτο μονοπώλιο, εξυπηρετούν τις μετακινήσεις στην πορθμειακή γραμμή Περάματος – Σαλαμίνας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αποτελεί τη δεύτερη σε κίνηση επιβατών θαλάσσια σύνδεση στην Ευρώπη.

Στη διαδρομή, με την οποία διακινούνται ετησίως περί τα 4 εκατομμύρια Ι.Χ. και 11 εκατομμύρια επιβάτες, το φαινόμενο των ασφυκτικά γεμάτων από οχήματα φέριμποτ είναι καθημερινό.

Η ανεξέλεγκτη φόρτωση όμως και η στοιβασία των οχημάτων με τους επιβάτες να παραμένουν στο εσωτερικό τους, επιφέρει τεράστιο κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος με οδυνηρές συνέπειες.

Η ανυπαρξία ελέγχων καθιστά τις αναρτημένες πινακίδες, που προειδοποιούν τους επιβάτες περί μη παραμονής τους στα οχήματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, απλά διακοσμητικά στοιχεία.

Στην «πολυσύχναστη» πορθμειακή γραμμή, με τα δεκάδες εκατομμύρια κέρδη, η μη τήρηση των κανόνων επιτρέπει τη διακίνηση εγκλωβισμένων στα αυτοκίνητά τους ανθρώπων, χωρίς τη δυνατότητα ακόμα και να ανοίξουν τις πόρτες τους, λόγω έλλειψης χώρου.

Η τήρηση των κανόνων επιβάλλει επιβάτες και οδηγοί των οχημάτων να οδηγούνται και να παραμένουν σε ασφαλή χώρο κατά τη διάρκεια του πλου. Αυτό σημαίνει είτε την ύπαρξη κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου παραμονής των επιβατών στο ίδιο επίπεδο με τα διακινούμενα οχήματα είτε τη μετακίνησή τους στα υψηλότερα επίπεδα, όπου και τα σαλόνια των πλοίων.

Με τα φέριμποτ να μη διαθέτουν τέτοιο χώρο, αλλά ούτε και τα κατάλληλα μέσα (ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες κ.α.) για την πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στα ανώτερα επίπεδα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, ηλικιωμένων, μητέρων με βρέφη κ.λπ. το πρόβλημα δείχνει βαθύτερο.

Η αδιαφορία των Λιμενικών Αρχών, η αδράνεια του πληρώματος κατ’ εφαρμογή προφανώς οδηγιών των πλοιοκτητών και η μη συμμόρφωση των επιβατών στους κανόνες, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα αναγγελίας κακών, το οποίο όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα για την αποφυγή.

Επειδή η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια, οι φόβοι και οι καταγγελίες των μετακινούμενων με την πορθμειακή γραμμή Περάματος – Σαλαμίνας εκφράζονται πλέον και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ως επακόλουθο της τραγωδίας των Τεμπών.

Επειδή η αυξημένη κίνηση που θα παρατηρηθεί λόγω των εορτών του Πάσχα, θα συνδυαστεί με τις εικόνες «παστωμένων» οχημάτων και επιβατών, σε πλόες δηλαδή με καίρια κενά ασφαλείας.

Επειδή η ασφάλεια στις μετακινήσεις δεν είναι θέμα «πάμε κι όπου βγει».

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Προτίθεται και πώς να επιβάλει την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της παραμονής των επιβατών στα οχήματα κατά τη διάρκεια του πλου;

2) Στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ισονομίας και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, προτίθεται ή έχει εκπονήσει κάποια μελέτη ή έχει υποβάλλει αίτημα στις κοινοπραξίες της πορθμειακής γραμμής για την προσβασιμότητα και την παραμονή σε ασφαλείς χώρους κατά τη διάρκεια του πλου, ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αλεξιάδης Τρύφων
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τσίπρας Γεώργιος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» στη Νίσυρο, στην Τήλο, στην Χάλκη, στην Θύμαινα και στους Φούρνους

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκαν οι 2 προγραμματισμένες αποστολές για το Α΄ εξάμηνο του 2023, του πολυμελούς διακλαδικού κινητού υγειονομικού κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το Έτος 2023

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Διευθυντή των Διευθύνσεων Τεθωρακισμένων και

Εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία(φωτο)

Από την Τρίτη 09 έως την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν στην

Καθρεφτάκια στους… ιθαγενείς

Οι Ισπανοί κονκισταδόρες, οι κατακτητές της Νότιας Αμερικής, με μπιχλιμπίδια ευτελούς αξίας, με τα όπλα και το αδήριτο πάθος τους για χρυσάφι παραπλάνησαν και τελικά εξόντωσαν έναν πολιτισμό που βρεχόταν από δυο ωκεανούς… Οι Έλληνες πολιτικοί, με παραμύθια, προεκλογικά δώρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο