Βουλγαρία: «Η μετάβαση στο ευρώ θα είναι ομαλή»

Ο Π. Νικόλοφ επεσήμανε ότι η ένταξη της χώρας στην πιο ανεπτυγμένη νομισματική ένωση στον κόσμο θα φέρει σημαντικά οφέλη μεταξύ άλλων από οικονομική και κοινωνική άποψη

Η μετάβαση στο ευρώ θα είναι ομαλή για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη θα γίνουν αισθητά από όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Πέτκο Νικόλοφ.

«Είναι πρωταρχικός μας στόχος και καθήκον και θα εργαστούμε γι’ αυτό με αφοσίωση, τόσο μακροπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου όσο και μεταγενέστερα», τόνισε σε δηλώσεις του στο συνέδριο «Η Βουλγαρία στην Ευρωζώνη, Πότε;». Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Επίτιμων Προξένων στη Βουλγαρία, την CFA Society Bulgaria και την Ένωση Τραπεζών στη Βουλγαρία.

Ο Νικόλοφ επεσήμανε ότι η ένταξη της χώρας στην πιο ανεπτυγμένη νομισματική ένωση στον κόσμο θα φέρει σημαντικά οφέλη μεταξύ άλλων από οικονομική και κοινωνική άποψη.

Στρατηγικός στόχος της Βουλγαρίας είναι να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη ευρωζώνη έως το τέλος του 2024, μετά την οποία θα εισάγει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα το επόμενο έτος, δήλωσε ο υπουργός Νικόλοφ. Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα συγκρίσιμα με τις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Η εκπλήρωση του κριτηρίου του πληθωρισμού παραμένει πρόκληση για τη Βουλγαρία και απαιτούνται προσπάθειες για την επίτευξή του, πρόσθεσε.

Μεταξύ των οφελών για τη χώρα από την ένταξη στην ευρωζώνη, ο Νικόλοφ ανέφερε την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνότερα δάνεια από τις διεθνείς αγορές, το χαμηλότερο κόστος συναλλαγής για τις επιχειρήσεις, τη συγκρισιμότητα τιμών και μισθών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εποπτεύοντας το τραπεζικό σύστημα, θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του στο μέλλον, δήλωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών απαιτήσεων στη νομοθεσία, προκειμένου να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές της Βουλγαρίας για τη μετάβαση στο ευρώ. Πρόσθεσε ότι η εισαγωγή του ευρώ θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, τα οποία περιλαμβάνουν απαιτήσεις για τη σωστή μετατροπή των τιμών από λεβ σε ευρώ και αναγραφή τιμών αγαθών και υπηρεσιών τόσο σε ευρώ όσο και σε λεβ.

Η περίοδος των διπλών τιμών θα ξεκινήσει ένα μήνα μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης για την υιοθέτηση του ευρώ και θα λήξει ένα έτος μετά την εισαγωγή του νέου νομίσματος, που αποτελεί εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών, δήλωσε ο υπουργός.

Οι έμποροι θα έχουν κάποια ελευθερία όσον αφορά τη μορφή και τα μέσα της διπλής αναγραφής τιμών, υπό τον όρο ότι είναι εύκολα κατανοητή και παρουσιάζεται με τρόπο που δεν μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή ως προς την τιμή των προϊόντων ή των υπηρεσιών, εξήγησε ο Νικόλοφ.

Δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτή (CCP), που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας, θα παρακολουθεί την τήρηση των υποχρεώσεων των εμπόρων για τον σωστό υπολογισμό και τη διπλή αναγραφή των τιμών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης – Στόχευσαν τρία εμπορικά πλοία και δύο καταδρομικά των ΗΠΆ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πρόστιμο στην Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ για τις διαρροές των email

Σε επιβολή προστίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ύψους 40 χιλιάδων ευρώ προχώρησε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση των emails. Ως προς την ΝΔ και

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια – «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα»

Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα. Τουναντίον, η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται… εθνικό όραμα. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί η υπ. Εσωτερικών μετά από το πόρισμα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων

«Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της αρμόδιας Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο