Βουλγαρία: «Σπάει» την ουδετερότητα μετά από μήνες και στέλνει εξοπλισμούς στην Ουκρανία

Το κοινοβούλιο στην Βουλγαρία ενέκρινε τις πρώτες αποστολές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, τερματίζοντας την πολύμηνη αντίσταση από τα φιλικά προς τη Ρωσία πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της χώρας.

Η βαλκανική χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με στενούς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ήταν ένα από τα δύο μόνο κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν παρείχαν όπλα στην Ουκρανία μέχρι στιγμής. Η Ουγγαρία είναι η άλλη.

Η Βουλγαρία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, «δείχνει ότι είναι ένας άξιος σύμμαχος στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε», δήλωσε ο Ντανιέλ Λόρερ, βουλευτής του κεντρώου μεταρρυθμιστικού κόμματος CC, μιλώντας για τις «δυνατότητες εκσυγχρονισμού» του στρατού.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία 175 δεξιών και κεντρώων βουλευτών ψήφισε υπέρ αυτής της απόφασης, 49 ψήφισαν κατά και ένας απείχε.

Σοσιαλιστές βουλευτές και υπερεθνικιστές, που πρόσκεινται στη Μόσχα, αναφερόντουσαν στην απειλή, κατά τους ίδιους, «εμπλοκής της Βουλγαρίας στον πόλεμο», και ότι η αποστολή όπλων στερούσε, σύμφωνα με αυτούς, από τον βουλγαρικό στρατό την αμυντική του ικανότητα.

Η φύση της βοήθειας θα αποφασιστεί εντός ενός μηνός, μετά από πρόταση της μεταβατικής κυβέρνησης που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος είναι αντίθετος σε μια τέτοια απόφαση.

Οι πολιτικές αναταραχές «εμπόδιζαν» την απόφαση
Ενώ οι πιθανότητες σχηματισμού μόνιμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές φαίνονται ελάχιστες, αυτή η προσωρινή κυβέρνηση θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοργανωθούν νέες πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Ο υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο χορήγησης αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και άλλων βαρέων όπλων που έχει ζητήσει το Κίεβο, επικαλούμενος τις ισχνές δυνατότητες του βουλγαρικού στρατού.

Το κοινοβούλιο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους εταίρους του ΝΑΤΟ την αγορά σύγχρονων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα, ρωσικού τύπου που θα χορηγηθούν στην Ουκρανία.

Η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κιρίλ Πετκόφ, που έπεσε μετά από πρόταση μομφής, δεν είχε καταφέρει να λάβει μια τέτοια απόφαση από το προηγούμενο κοινοβούλιο τον Μάιο, λόγω της αντίθεσης των σοσιαλιστών.

Βουλγαρικές εταιρείες πυρομαχικών και φορητών όπλων έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή τους από την έναρξη του πολέμου, τα οποία εξάγουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο