Βούλιαξαν νησιά και παραθαλάσσιοι προορισμοί, αισιοδοξία για τα τουριστικά έσοδα

Με πολύ υψηλές πληρότητες, που φτάνουν μέχρι και το 100%, ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα η πιο “καυτή” περίοδος του καλοκαιριού, τουλάχιστον για τον εγχώριο τουρισμό.

“Νικητές” της σεζόν εντούτοις ήταν οι value for money προορισμοί, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως το κόστος – τόσο της διαμονής και των μεταφορικών, όσο και της εστίασης – είναι φέτος μικρό, γεγονός που έχει επηρεάσει την κατανάλωση.

Από τους νησιωτικούς προορισμούς, υψηλές πληρότητες καταγράφουν φέτος τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος), η Κρήτη, η Κως, η Σκόπελος, η Νάξος, η Άνδρος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος, ενώ από τους προορισμούς που είναι προσβάσιμοι και οδικώς, ξεχωρίζουν η Καλαμάτα, η Χαλκιδική, η Μονεμβασιά, η Μάνη, όπως και οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας. Και η Ρόδος ωστόσο βαδίζει σε τροχιά ανάκαμψης μετά τις ακυρώσεις λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του Ιουλίου και τα προγράμματα των tour operators συνεχίζονται κανονικά.

Στον αντίποδα, οι πληρότητες σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο είναι μεν υψηλές, αλλά δεν είναι στα επίπεδα που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στον Αύγουστο, προκειμένου να γεμίσει το τουριστικό καλάθι, δεδομένου πως έχει τεθεί υψηλά ο στόχος των εισπράξεων. Την υψηλότερη εκτίμηση την έχει κάνει η ΕΤΕ, που ανέφερε στη μελέτη της πως οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 21 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2019, της χρονιάς πριν την πανδημία, όταν οι τουριστικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ.

Πώς πάνε τα έσοδα
Ο Μάιος, σύμφωνα με την ΤτΕ, αποτέλεσε μεγάλη τονωτική “ένεση” για τις τουριστικές εισπράξεις. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 24,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, φτάνοντας τα 1,75 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 29,2% και διαμορφώθηκαν στα 417 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 42,5% στα 161 εκατ. ευρώ. Άνοδο κατά 3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 262 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 48% φτάνοντας στα 159 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα στο πεντάμηνο, τα έσοδα από τον τουρισμό εμφάνισαν αύξηση κατά 30,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αγγίζοντας τα 3,24 δισ. ευρώ. Τα έσοδα Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19,5% και διαμορφώθηκαν στα 601,8 εκατ. ευρώ και από τη Γαλλία κατά 37% στα 281,9 εκατ. ευρώ. Κατά 7,5% αυξήθηκαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 398,7 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 71,5% και διαμορφώθηκαν στα 306,4 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, αυξήθηκε κατά 32,9% και διαμορφώθηκε σε 5.759,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 4.333,9 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τον Μάιο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 2.512,8 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 13,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου καταγράφηκαν 8,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,4%/+1,6 εκατ. αφίξεις, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Βούλιαξαν νησιά και παραθαλάσσιοι προορισμοί, αισιοδοξία για τα τουριστικά…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενημέρωση για αναγνώριση «μάχιμης» 5ετίας ως χρόνος βαθμολογικής και μισθολογικής προαγωγής

-Περαιτέρω πληροφορίες και ενέργειες της Π.Ο.Λ και των πρωτοβάθμιων Ενώσεων . -Γνωμοδότηση του Εργατολόγου Οικονομολόγου κ. Θεόδωρου ΞΟΥΛΟΥ (εδώ) Σε συνέχεια της από 18/08/2023 ανακοίνωσής  μας (εδώ) η Ομοσπονδία μας απευθύνθηκε στον Εργατολόγο Οικονομολόγο κ. Θεόδωρο ΞΟΥΛΟ με τον οποίο συνεργάζεται σε

To Πακιστάν διώχνει τους… παράνομους μετανάστες -Τελεσίγραφο να φύγουν μέσα σε ένα μήνα

Εντολή σε όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στο Πακιστάν να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε ένα μήνα έδωσαν οι τοπικές Αρχές. Σε περίπτωση που δεν υπακούσουν στην εντολή αυτή, θα βρεθούν αντιμέτωποι με απέλαση, αφού η πακιστανική κυβέρνηση ανέφερε

Ακρίβεια: Μπροστά στον «μαύρο Οκτώβρη»- Σε απόγνωση οι καταναλωτές «βάζουν χέρι» στις καταθέσεις – Ένας στους δέκα ζει με δανεικά

 Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, στοιχείο ωστόσο που δεν σημαίνει δυστυχώς ότι το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα

Λιμενικο: Εντόπισε χθες πάνω από 120 παράνομους μετανάστες σε παραλία της Σύμης και ανοιχτά της Λέσβου

Η Λιμενική Αρχή Σύμης ενημερώθηκε χθες για την ύπαρξη ατόμων στη παραλία Αγίου Νικολάου και όταν τα στελέχη της κατέφθασαν στο σημείο εντόπισαν στη περιοχή Χωριού και Γιαλού της Σύμης συνολικά ογδόντα δύο άτομα (42 άντρες, 15 γυναίκες, 13 αγόρια

Μετάβαση στο περιεχόμενο