Βουτιά έως και 84% στα κέρδη των φορτηγών Capesize

Της Αναστασίας Βαμβακά

Το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο, εκτός των εντυπωσιακών κερδών των δεξαμενόπλοιων, και στην ασταθή αγορά των φορτηγών πλοίων αλλά και τα προειδοποιητικά “καμπανάκια” ανησυχίας από την υπερπροσφορά νέων πλοίων μεταφοράς containers.

Όπως καταγράφει η αναλύτρια, Ρεβέκκα Γαλανοπούλου, τα κέρδη στα φορτηγά Capesize έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1ο τρίμηνο του 2020.  Και αν και η αγορά ανέμενε μια εποχιακή ηρεμία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τους εορτασμούς της κινεζικής πρωτοχρονιάς να αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, το ερώτημα που τίθεται είναι τι προκαλεί περαιτέρω πτώση των ναύλων;

Οι παράγοντες της αγοράς λαμβάνουν υπόψη ότι κάθε χρόνο, το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο αδύναμο τρίμηνο για κέρδη, και αυτό συνήθως οφείλεται σε διάφορους εποχικούς παράγοντες. Το πιο χαρακτηριστικό είναι, οι ετήσιοι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς. Πριν από την περίοδο των διακοπών φέτος, υπήρχε ελπίδα ότι η χαλάρωση των κανονισμών Covid-19 στην Κίνα θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για φορτηγά πλοία. Ωστόσο, σύμφωνα με την VesselsValue,  η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου της Κίνας αναμένεται επίσης με ανυπομονησία, με την προσδοκία ότι παραμένει στο τραπέζι η ελπίδα να ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα τόνωσης στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Μάρτιο. Επιπλέον, αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να παράσχουν στήριξη στο σιδηρομετάλλευμα και, συνεπώς, να αυξήσουν τη ζήτηση στο μέλλον.

Ο Δεκέμβριος έως τον Μάρτιο είναι ένα επίσης δύσκολο τετράμηνο στην αγορά λόγω των εποχικών βροχών στη Βραζιλία, με τις έντονες βροχοπτώσεις συχνά να διακόπτουν τις εργασίες σιδηρομεταλλεύματος. Το 2023 ξεκίνησε για τη Βραζιλία με τα υψηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων στις περιοχές εξόρυξης που οδήγησαν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα παραγωγής, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις να συνεχίζουν να βγαίνουν εκτός. Αυτό προκάλεσε διαταραχές στα επίπεδα εξαγωγών βραχυπρόθεσμα και είχε ως αποτέλεσμα την υπερπροσφορά πλοίων στην περιοχή, ασκώντας πρόσθετη πίεση στα ναύλους Capesize που έχουν πέσει στα 2.513 δολάρια την ημέρα, μείωση κατά 84% περίπου σε ετήσια βάση.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη – Αύξηση στις αγοροπωλησίες

Η υποστήριξη της ζήτησης για φορτηγά στο μέλλον “κρύβεται” στην είδηση ότι η Κίνα άρχισε να αγοράζει και πάλι αυστραλιανό άνθρακα, μετά από εμπάργκο. Αν και το εμπόριο είναι απίθανο να επανέλθει στα προ πανδημικά επίπεδα λόγω αλλαγής δρομολόγησης, ωστόσο οι αυξημένες εξαγωγές από την Αυστραλία στην Κίνα είναι ευχάριστα νέα για τη ζήτηση τονομιλίων  στα Capesize.

Ο τομέας πωλήσεων και αγορών  φορτηγών είναι πολύ πιο αισιόδοξος σε πλήρη αντίθεση με τα κέρδη, με 16 πωλήσεις μεταχειρισμένων να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με 12 την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση περίπου 33%, με την αξία των πλοίων να έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι τιμές για Capesizes 10 ετών 180.000 DWT αυξήθηκαν κατά 5% από την αρχή του έτους από 29,72 εκατ. δολάρια σε 31,18 εκατ. δολάρια. Οι τιμές έχουν πέσει από τα υψηλά 12 ετών των 37 εκατ. δολάριων εμφανίστηκαν το 2022, αλλά παραμένουν σταθερά.

Οι Έλληνες εφοπλιστές αφήνουν τα παλαιότερα δεξαμενόπλοια

Δελεασμένες από τις αυξανόμενες τιμές, οι πωλήσεις δεξαμενόπλοιων από Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την VesselsValue, πραγματοποιήθηκαν 29 πωλήσεις δεξαμενόπλοιων, σε σύγκριση με μόλις 12 για την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 141% σε ετήσια βάση.

Η μέση ηλικία των πλοίων που πωλούνται είναι τα 16 έτη, καθώς οι ιδιοκτήτες επωφελούνται από τις συνεχιζόμενες υψηλές αξίες για τα vintage δεξαμενόπλοια. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές οι αξίες για τα δεξαμενόπλοια  τύπου LR1 έχουν σημειώσει τα πιο εντυπωσιακά κέρδη, λόγω της αύξησης των ναύλων που έλαβαν ώθηση από την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι τιμές για πλοία ηλικίας 20 ετών των 70.000 DWT αυξήθηκαν κατά περίπου 8% από την αρχή του έτους από 15,22 εκατ. δολάρια σε 16,49 εκατ. δολάρια.

Πωλήσεις δεξαμενόπλοιων από Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν αναφερθεί σε όλες τις κατηγορίες, αλλά η πιο δημοφιλής σειρά μεγεθών ήταν τα Handy Tankers, με οκτώ πωλήσεις, ακολουθούμενη από τα Aframaxes με επτά πωλήσεις και την Panamaxes στην τρίτη θέση με έξι πωλήσεις.

Στις  αξιοσημείωτες πωλήσεις περιλαμβάνεται το VLCC Nave Photon (297.400 DWT, Οκτώβριος 2008, Jiangnan Shanghai Changxin HI) της Αγγελικής Φράγκου που πωλήθηκε στη Wirana Shipping με έδρα τη Σιγκαπούρη για 58 εκατ δολάρια.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Η Ισπανία ζητά πιο αυστηρούς κανόνες στη μεταφορά ρωσικού αργού

Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Δείτε τις ρυθμίσεις κατά άρθρο

Σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που εισήχθη στη Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αναβάθμιση του τιμωρητικού πλαισίου για σιδηροδρομικά

10 νεκροί από πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στις Φιλιππίνες

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 230 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν των Φιλιππίνων χθες το βράδυ, ανακοίνωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής του αρχιπελάγους. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο