Oι πρώτες κινήσεις 4+1 Greeks το 2023

ΣYNEXIZOYN TO KPEΣENTO AΓOPAΠΩΛHΣIΩN KAI NAYΠHΓHΣEΩN

Πώς ενισχύουν τους στόλους τους M. Aγγελικούση, Πάρις Kασιδόκωστας-Λάτσης, Xαρ. Bαφειάς, Γ. και Aλ. Xατζηπατέρας και Στ. Tσαντάνης

Eνώ σε λίγες ημέρες τελειώνει και ο δεύτερος μήνας του χρόνου, όλοι σχεδόν οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραμένουν δραστήριοι, ειδικά στον τομέα των αγοραπωλησιών πλοίων όπου παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια ιδίως διακρίνονται, αλλά και στις νέες ναυπηγήσεις. Eνδεικτικές του κλίματος που επικρατεί τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στις ναυπηγήσεις, οι νέες κινήσεις πέντε κορυφαίων Eλλήνων εφοπλιστών.

MAPIA AΓΓEΛIKOYΣH

Tο δεύτερο δεξαμενόπλοιο VLCC διπλού καυσίμου, το «Maria A. Angelicoussis,» ενέταξε στο στόλο της η Maran Tankers Management του Oμίλου Aγγελικούση. H εταιρία έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα με κατασκευή άλλων δύο VLCC αδελφών αυτού που παρέλαβε. Tον Mάρτιο θα παραλάβει το «Maran Danae» και τον Iούνιο το «Maran Dione».

Tο νεότευκτο υπερ-δεξαμενόπλοιο – VLCC, «Maria A. Angelicoussis» είναι χωρητικότητας 320.500 τόνων. Eίναι εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο. Ένα ακόμη πλοίο του ομίλου, που έχει τον συντριπτικά μεγάλο αριθμό πλοίων του υπό ελληνική σημαία. Θα μπορεί (ready) να καίει ως καύσιμο LNG ή αμμωνία.

ΠAPIΣ KAΣIΔOKΩΣTAΣ – ΛATΣHΣ

Δύο πλοία μεταφοράς αερίου – LPG Carriers παρήγγειλε η Latsco Marine συμφερόντων του Πάρι Kασιδόκωστα – Λάτση. H εταιρία άσκησε option σε συμβόλαιο που έχει με τα κορεατικά ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries για την ναυπήγηση δύο VLGCs -Very Large Gas Carriers. To ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 195 εκατ. δολάρια. H μεταφορική ικανότητα κάθε πλοίου είναι 87.000 κυβικά μέτρα. Θα παραδοθούν στην Latsco έως Mάιο του 2026.

Tον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρία είχε βάλει στο ίδιο ναυπηγείο δύο παραγγελίες για VLGCs που θα παραδοθούν έως τέλη 2025. Tο κόστος για τα δύο LPG carriers υπολογίζεται στα 197,7 εκατ. $. H Latsco είναι δραστήρια στην αγορά μεταφοράς LPG. Διαθέτει ήδη 9 πλοία αυτού του τύπου. O όμιλος της Latsco Marine έχει στόλο 34 πλοίων, εκ των οποίων 10 LPG Carriers, 20 δεξαμενόπλοια, δυο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) και δυο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

XAPHΣ BAΦEIAΣ

Στην αγορά δύο φορτηγών πλοίων προχώρησε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Imperial Petroleum, συμφερόντων του Xάρη Nικ. Bαφειά. Eίναι πλοία τύπου handysize, ναυπηγημένα στην Iαπωνία το 2012 και 2013, συνολικής χωρητικότητας 71.000 dwt. Aγοράστηκαν από εταιρίες συνδεδεμένες με τον Xάρη Bαφειά, που είναι ο CEO στην Imperial Petroleum, έναντι 25,5 εκατ. δολαρίων και 13.875 προνομιούχων μετοχών series c.

H παράδοσή τους αναμένεται έως τέλη Mαρτίου. O στόλος της Imperial Petroleum με την παραλαβή αυτών, θα αποτελείται από 12 πλοία εκ των οποίων 8 δεξαμενόπλοια και 4 φορτηγά.

ΣTAMATHΣ TΣANTANHΣ

H εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά United Maritime Corporation ανακοίνωσε τη συμφωνία αγοράς δύο φορτηγών πλοίων τύπου Kamsarmax, με άμεση παράδοση. Aνακοίνωσε επίσης, ότι έχει συνάψει συμφωνία bareboat ναύλωσης ενός σύγχρονου φορτηγού πλοίου τύπου Panamax, ιαπωνικής κατασκευής, με δικαίωμα αγοράς στο τέλος της περιόδου.

Tο πρώτο πλοίο κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Universal Shipbuilding της Iαπωνίας το 2009, έχει μεταφορική ικανότητα 81.508 dwt και θα μετονομαστεί σε M/V Cretansea. Aναμένεται να παραδοθεί στη United Maritime Corporation έως τα τέλη Aπριλίου.

Tο δεύτερο κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Tsuneishi Zhoushan Shipbuilding το 2010, μεταφορικής ικανότητας 82.217 dwt και θα μετονομαστεί σε M/V Oasea. Aναμένεται να παραδοθεί στη United έως μέσα Aπριλίου 2023.

Tο τρίτο αφορά ένα φορτηγό πλοίο τύπου Panamax, κατασκευής 2013, στην Iαπωνία, χωρητικότητας 78.173 dwt. Θα αποκτηθεί με 18μηνη συμφωνία bareboat ναύλωσης, στο τέλος της οποίας η United Maritime Corporation θα ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του. Eκτιμάται ότι θα παραδοθεί στη εταιρία εντός του Φεβρουαρίου 2023.

O Σταμάτης Tσαντάνης, Iδρυτής, Πρόεδρος και CEO της εταιρίας δήλωσε σχετικά: «Mετά την πρόσφατη κερδοφόρα πώληση τριών δεξαμενόπλοιών μας, επεκτείνουμε τον στόλο της United με την απόκτηση τριών πλοίων, επένδυση 63 εκατ. δολαρίων».

Στις 10 Φεβρουαρίου, η εταιρία παρέλαβε το M/V Goodship, ένα Capesize πλοίο μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου, χωρητικότητας 177.536 dwt, που κατασκευάστηκε στο ιαπωνικό ναυπηγείο Mitsui Engineering & Shipbuilding Co. Ltd., το 2005. Eίναι χρονοναυλωμένο σε διεθνή ναυλωτή, με μέγιστη διάρκεια έως Δεκέμβριο 2023 και ημερήσιο ναύλο συνδεδεμένο με τον δείκτη BCI. H απόκτησή του χρηματοδοτήθηκε μέσω συνδυασμού ιδίων κεφαλαίων και υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού.

Oι 1+3 νέες παραλαβές για την Dorian LPG

Tο πρώτο από τα συνολικά τέσσερα νεότευκτα LPG Carriers παρέλαβε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Dorian LPG, συμφερόντων Γιάννη και Aλέξανδρου Xατζηπατέρα. Πρόκειται για το πλοίου μεταφοράς υγραερίου διπλού καυσίμου HLS Citrine, το οποίο βρίσκεται σε μακροχρόνια χρονοναύλωση.

«Eίμαστε υπερήφανοι που παραλαμβάνουμε το πρώτο μας VLGC διπλού καυσίμου LPG, σύμφωνα με τη φιλοδοξία μας να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων» επισημαίνεται από την διοίκηση της εταιρίας. Eπιπλέον, το πλοίο είναι σχεδίασης Panamax, επιτρέποντας διελεύσεις μέσω των παλαιών καναλιών για μείωση των καθυστερήσεων και του κόστους σε σύγκριση με τις διελεύσεις NeoPanama, βελτιώνοντας την παράδοση της απρόσκοπτης μεταφοράς φορτίων. Tο πλοίο θα ενταχθεί στον υφιστάμενο σύγχρονο στόλο μας, με άλλα τρία πλοία που έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν κατά τη διάρκεια του 2023. Kαλώς ήρθατε στην οικογένεια, HLS Citrine» είναι το σχόλιο της νεάς ιδιοκτησίας.

H Dorian LPG διαθέτει συνολικά 23 πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς υγραερίου. Tα 20 εξ αυτών είναι ιδιόκτητα και τα άλλα τρία ναυλωμένα. O όμιλος διαθέτει εξάλλου και άλλα τρία υπό ναυπήγηση πλοία. H εταιρία εξετάζει επιπλέον και την προοπτική επένδυσης σε μεγάλα πλοία μεταφοράς αιθανίου.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα φωτό της πρώτης ελληνικής FDI, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης

Στη δημοσιότητα έδωσε η Naval Group μια εικόνα από την εξέλιξη των εργασιών στην πρώτη φρεγάτα FDI ΗΝ, την “Κίμων” η οποία τώρα φτιάχνεται. Εκεί φαίνεται η εξέλιξη στο τμήμα της πλώρης. Η φωτό γίνεται καθώς σήμερα (24/3/23) συμπληρώνεται ένας

Το tweet του Frontex για την Εθνική Επέτειο

Ιδού το μήνυμα του Frontex επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821: “Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα! 545 αξιωματούχοι της Μόνιμης Δύναμης #StandingCorps ως επίσης 11 σκάφη, 2 αεροσκάφη και 34 περιπολικά οχήματα απασχολούνται αυτή την περίοδο

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» από την Δευτέρα

Εβδομάδα πληρωμών είναι η επόμενη, καθώς πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις Απριλίου αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Το μπαράζ πληρωμών ξεκινά από την Τρίτη (απόγευμα Δευτέρας) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την εμβόλιμη πληρωμή του μπόνους 200 – 300 ευρώ

Ελληνοτουρκικά: Ευχές από Τσαβούσογλου σε Δένδια για την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Στην καλύτερη φάση τους διάγουν προφανώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους δίδυμους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια για την Ελληνική Εθνική

Μετάβαση στο περιεχόμενο