Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού νέας γενιάς ως το 2035

Η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα αναπτύξουν από κοινό ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς έως το 2035, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωση.

Η συμφωνία ουσιαστικά συνδυάζει το βρετανo-ιταλικό σχέδιο του μαχητικού νέας γενιάς Tempest και το ιαπωνικό πρόγραμμα F-X, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια όπως αναφέρει το Bloomberg. Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές δεσμεύσεις των τριών χωρών.

“Μέσω του GCAP, θα αξιοποιήσουμε τις μακροχρόνιες αμυντικές μας σχέσεις”, ανέφεραν οι ηγέτες στη γραπτή δήλωσή τους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο “θα αποφέρει ευρύτερα οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη, υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας σε όλη την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Οι κύριοι ανάδοχοι είναι η Mitsubishi Heavy Industries Ltd για την Ιαπωνία, η BAE Systems Plc για το Ηνωμένο Βασίλειο και η Leonardo SpA για την Ιταλία. Η Saab AB της Σουηδίας, η οποία κατασκευάζει σήμερα το μαχητικό Gripen, θεωρείται ως μια ακόμη πιθανή προσθήκη στη συνεργασία.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο και συνεργάζονται με την Ιαπωνία σε αυτόνομα συστήματα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, ανέφεραν το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας σε ξεχωριστή κοινή δήλωση.

Οι ηγέτες των τριών χωρών δήλωσαν επίσης ότι η μελλοντική διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους θα αποτελέσει κεντρική ιδέα.

Το Λονδίνο και η Ρώμη εργάζονται για την ένταξη της Ιαπωνίας στην ομάδα, με τη Σουηδία να είναι ένας άλλος υποψήφιος εταίρος, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν το λεγόμενο Future Combat Air System της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι ηγέτες ανέφεραν στη δήλωσή τους ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν “με πνεύμα ισότιμης εταιρικής σχέσης”.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο