Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού νέας γενιάς ως το 2035

Η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα αναπτύξουν από κοινό ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς έως το 2035, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωση.

Η συμφωνία ουσιαστικά συνδυάζει το βρετανo-ιταλικό σχέδιο του μαχητικού νέας γενιάς Tempest και το ιαπωνικό πρόγραμμα F-X, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια όπως αναφέρει το Bloomberg. Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές δεσμεύσεις των τριών χωρών.

“Μέσω του GCAP, θα αξιοποιήσουμε τις μακροχρόνιες αμυντικές μας σχέσεις”, ανέφεραν οι ηγέτες στη γραπτή δήλωσή τους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο “θα αποφέρει ευρύτερα οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη, υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας σε όλη την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Οι κύριοι ανάδοχοι είναι η Mitsubishi Heavy Industries Ltd για την Ιαπωνία, η BAE Systems Plc για το Ηνωμένο Βασίλειο και η Leonardo SpA για την Ιταλία. Η Saab AB της Σουηδίας, η οποία κατασκευάζει σήμερα το μαχητικό Gripen, θεωρείται ως μια ακόμη πιθανή προσθήκη στη συνεργασία.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο και συνεργάζονται με την Ιαπωνία σε αυτόνομα συστήματα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, ανέφεραν το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας σε ξεχωριστή κοινή δήλωση.

Οι ηγέτες των τριών χωρών δήλωσαν επίσης ότι η μελλοντική διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους θα αποτελέσει κεντρική ιδέα.

Το Λονδίνο και η Ρώμη εργάζονται για την ένταξη της Ιαπωνίας στην ομάδα, με τη Σουηδία να είναι ένας άλλος υποψήφιος εταίρος, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν το λεγόμενο Future Combat Air System της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι ηγέτες ανέφεραν στη δήλωσή τους ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν “με πνεύμα ισότιμης εταιρικής σχέσης”.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμητική σύνταξη στις οικογένειες των πεσόντων πιλότων του Phantom F-4

Μετά την σημαντική πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ για την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιπτεράρχου, έρχεται τροπολογία για την αποκατάσταση μίας αδικίας δεκαετιών. Τόσα χρόνια, χωρίς κάποιος να

Διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο στην Αθήνα

Με την παρουσία του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim πραγματοποιείται το «13ο Ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum» στην Αθήνα την Πέμπτη 9 Φεβρουάριου 2023. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και

Μηταράκης: Η Ευρώπη σε αναζήτηση μεταναστευτικής πολιτικής

Η Ευρώπη αναζητεί τη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει, διαιρεμένη από ιδεολογικές διαφορές.  Χαρά για τους λαθροδιακινητές που θησαυρίζουν από την υφιστάμενη κατάσταση.  Κατάσταση που επηρέασε δυσανάλογα τα κράτη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.  Από το 2020, όταν συστάθηκε

Η Ευρώπη «κλειδώνει» τα σύνορά της

Αναμένοντας τις πιο αυξημένες ροές από το 2015 αυτή την άνοιξη, η μετανάστευση βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου των «27» την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» το Μεταναστευτικό από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται