«Βροχή» νομοσχεδίων έρχεται στη Βουλή – Στην πρώτη γραμμή τα εργασιακά

Το Μαξίμου επιθυμεί να μπει «με το δεξί» στην νέα πολιτική σεζόν δίνοντας ένα μεταρρυθμιστικό πρόσημο στη τετραετία που ξεκίνησε πριν από δυο μήνες.

Αποφασισμένοι να προωθήσουν άμεσα τις μεταρρυθμίσεις εμφανίζονται στην κυβέρνηση. Εκτός από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο Σαββατοκύριακο, το νομοθετικό έργο στη Βουλή αναμένεται να «πάρει φωτιά» το επόμενο διάστημα. Το Μαξίμου επιθυμεί να μπει «με το δεξί» στην νέα πολιτική σεζόν δίνοντας ένα μεταρρυθμιστικό πρόσημο στη τετραετία που ξεκίνησε πριν από δυο μήνες.

Δεσπόζουσα θέση θα έχει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που τα βασικά του σημεία είναι τα εξής: οχτάωρο συν πέντε ώρες με 11ωρη ανάπαυση, ενώ για εργασία έξι ημερών προβλέπεται συν 40% στον μισθό του κάθε εργαζομένου. Εξάμηνη δοκιμαστική εργασία, πρόστιμα για αδήλωτη εργασία, ενώ αδίκημα θα θεωρείται η παρεμπόδιση εργασίας. Μέσω ρύθμισης θα δοθεί τέλος σε περιπτώσεις παράνομης απόλυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση της οριζόντιας περικοπής των συντάξεων κατά 30% για όσους εργάζονται. Θα θεσπιστεί 10%-15% εισφορά επί του μισθού.

To νομοσχέδιο για τις ψηφιακές πλατφόρμες προβλέπει ρυθμίσεις και αλλαγές για τα POS με τις οποίες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.

Στο πεδίο της δικαιοσύνης το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα έχει στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Προβλέπονται μέτρα για την αποθάρρυνση των άσκοπων μηνύσεων, ενώ πολύ πιο αυστηροί θα είναι οι κανόνες για τις αναβολές λόγω υγείας ή ανειλημμένων υποχρεώσεων των δικηγόρων. Θα προβλέπεται επίσης σύντμηση της προδικασίας που απαιτείται για την παραπομπή των σοβαρών υποθέσεων στο ακροατήριο. Αλλαγές θα προωθηθούν και για τους όρους αποφυλάκισης και πραγματικής έκτισης των ποινών. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές αυστηρότερες αναμένεται να γίνουν και οι ποινές.

Πολύς λόγος θα γίνει σε σχέση με την ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια με βάση το σχετικό άρθρο του Συντάγματος (28). Με οδηγό τη Συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ώστε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης να καθορίσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να δοθεί το «πράσινο φως» για τη λειτουργία αυτής της κατηγορίας των ιδρυμάτων. Αναμένονται ασφαλώς πολλές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Αναμένεται επίσης να υπάρξουν αλλαγές για την ειδική αγωγή για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Σε ρυθμίσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση με τη μορφή νομοσχεδίου που σύντομα θα έρθει στη Βουλή και σε σχέση με το επιτελικό κράτος. Ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων στους κρατικούς οργανισμούς θα αλλάξει και νέα πιο αυστηρά κριτήρια θα θεσμοθετηθούν. Βάση θα δοθεί στην ψηφιακή εκτέλεση των συναλλαγών καταργώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με τον πρωθυπουργό να έχει δεσμευτεί προσωπικά πως η υγεία θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή την τετραετία δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί στις πρώτες νομοθετικές πράξεις η αναμόρφωση και η ενίσχυση του ΕΚΑΒ, καθώς και όλου του τομέα των επειγόντων περιστατικών. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας έτσι ώστε να δοθεί βάρος στην πρόληψη των πυρκαγιών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και του προσωπικού.

Μετά τις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργείο Ενέργειας θα συντάξει νομοθέτημα επικεντρώνοντας στη διαχείριση των δασών και στην εκμετάλλευση της υπερβάλλουσας δασικής βιομάζας που θα συμβάλει παράλληλα σημαντικά στον καθαρισμό τους. Θα ενεργοποιηθούν σε αυτό το έργο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπ. Εργασίας: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα – Τι ισχύει

Στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα, που αναμένεται να επικρατήσει από την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής

Πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς για επτά περιφέρειες της χώρας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ

Κικίλιας: Επικίνδυνες οι καιρικές συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς, το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά

Για καιρικές συνθήκες που συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως τη δραματική εξάπλωση πυρκαγιών, έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Όπως σημείωσε, αύριο, Τρίτη, οι περιοχές Αττική, Ροδόπη, Λέσβος, Χίος, τα Ψαρά, η

Τι αλλάζει στον κόσμο με την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, περιστοιχισμένου από τους ανάστατους σωματοφύλακες του, να υψώνει τη γροθιά με αίματα στο πρόσωπο, έχοντας στο φόντο την αστερόεσσα, προορίζεται να περάσει στις εμβληματικές στιγμές της ιστορίας του φωτορεπορτάζ. Το ότι ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής της

Μετάβαση στο περιεχόμενο