Washington Post: Πώς η Ελλάδα έχει γίνει «πρωταθλήτρια» στην πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες

Περίπου 200 παραλίες σε όλη την Ελλάδα δίνουν στους ανθρώπους με αναπηρίες τη δυνατότητα να χαίρονται και αυτοί την παραλία και τη θάλασσα χάρη σε έναν ειδικά σχεδιασμένο μηχανισμό, γράφει η Washington Post.

Τη λύση δίνει η συσκευή Seatrac, που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρίες να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς βοηθούς.

Ο μηχανισμός είναι απλός. Μια ξύλινη ράμπα οδηγεί μια πολυθρόνα, πάνω στην οποία κάθεται το πρόσωπο με αναπηρία, μέσα στο νερό. Εκεί τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κολυμπήσουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πολυθρόνα που θα τους ξαναφέρει έξω.

Η συσκευή λειτουργεί με τηλεχειρισμό και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε παραλίες ή και σε ξενοδοχεία. Η ράμπα επιτρέπει στους ανάπηρους να αποφύγουν την άμμο, η οποία δυσκολεύει τις κινήσεις τους, αλλά και όσους έχουν μπαστούνι ή δυσκολίες στο περπάτημα.

Η συσκευή, πέρα από την Ελλάδα, έχει τοποθετηθεί σε ακτές στην Ιταλία και την Κύπρο, όπως και στη Λετονία.

 

«Το Seatrac δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα χωρίς βοήθεια, αλλά και αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία σε άτομα με κινητικές δυσκολίες», είπε στη Washington Post ο Ιγνάτιος Φωτίου, ένας από τους εφευρέτες της συσκευής. «Μπορούν να ζητούν από τους φίλους τους να έλθουν μαζί τους και όχι το αντίθετο», λέει ακόμη.

Πέρυσι τουρίστες χρησιμοποίησαν τη συσκευή πάνω από 40.000 φορές.

Η εταιρεία που κατασκευάζει το Seatrac συζητά και με ξένους πελάτες, όπως στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, που θα εγκαταστήσουν μια ενισχυμένη εκδοχή με βοηθήματα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σχεδιάζει ακόμη και την παροχή άλλων διευκολύνσεων για άτομα με κινητικές δυσκολίες, όπως αποδυτήρια, ντουζιέρες και τουαλέτες.

Αφορμή για τη δημιουργία του Seatrac ήταν μια συζήτηση μεταξύ του Φωτίου και ενός φίλου που είναι σε αμαξίδιο. Όπως έλεγε, δεν του άρεσε να τον πετάνε στη θάλασσα σαν «τσουβάλι με πατάτες».

Washington Post: Πώς η Ελλάδα έχει γίνει «πρωταθλήτρια» στην πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπ. Μετανάστευσης για συμφωνία ΕΕ: Ανταποκρίνεται καλύτερα στα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα – Τι προβλέπει

Ο υπουργός κ. Δανιήλ Εσδράς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν στο διήμερο τακτικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τελεί υπό Σουηδική προεδρία. Η ανακοίνωση “Το νέο

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Πόσα και ποια κόμματα συμμετέχουν – Ποια “κόπηκαν”

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχαν δηλώσει συμμετοχή, 35 κόμματα, οι 5 συνασπισμοί κομμάτων, ο ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (συνολικά 44). Μετά την χθεσινή (8/6/2023) ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου τα

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η εξουδετέρωση των ναρκών στο Καστρί Λουτρό

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι με ελεγχόμενη έκρηξη, η εξουδετέρωση των δυο ναρκών που είχαν εντοπιστεί από δύτη στη θαλάσσια περιοχή των Μεσαγγάλων του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα σε μια απόσταση περίπου 500 μέτρων από την παραλία στο Καστρί -Λουτρό. Ο

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση για το άσυλο και τη μετανάστευση

Συμφωνία επετεύχθη στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. #JHA | The ministers just agreed on a general approach on the Asylum and

Μετάβαση στο περιεχόμενο