Ξεκινάει η μετάγγιση 56.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο Lana

Αύριο ξεκινάει στο αγκυροβόλιο του λιμανιού του Πειραιά η επιχείριση μετάγγισης 56.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου από το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» στο υπό σημαία Ιράν δεξαμενόπλοιο «Lana».

Σήμερα θα αρχίσει η προετοιμασία με την προσέγγιση των πλοίων ώστε όλα να είναι έτοιμα για να αρχίσει αύριο η επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα αναλόγως και τις καιρικές συνθήκες. Η προετοιμασία ήταν να ξεκινήσει χθες αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού.

Μετά ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση από την ιρανική κυβέρνηση των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, “Delta Poseidon” της delta Tankers συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη και «Prudent Warrior» της Polembros Shipping Limited του Σπύρου Πολέμη που τελούν υπό ομηρία ως αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές.

Με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών το Lana θα προσεγγίσει το Ice Energy και θα τοποθετηθούν ανάμεσά τους προστατευτικοί προσκρουστήρες fenders. Το Λιμενικό θα δώσει οδηγίες στα άλλα πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο να παραμείνουν σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα δύο δεξαμενόπλοια.

Από το Ιce Energy θα απαντληθούν περίπου περίπου 56.000 τόνοι πετρελαίου και θα μεταγκιστούν στο Lana το οποίο αναμένεται να αποπλεύσει αμέσως μετά.

Το Lana το οποίο τότε ονομαζόταν «Pegas» όταν προσέγγισε την Κάρυστο τον περασμένο Απρίλιο, λόγω μηχανικής βλάβης, με τη βοήθεια ρυμουλκού μεταφέροντας 104.134 τόνους πετρελαίου ήταν υπό ρωσική σημαία. Κρατήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι αρχές των ΗΠΑ στο πλαίσιο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας με το υπ‘ αριθμόν 1/2022 βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έχει ζητήσει να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του.

Η εταιρεία Times Navigation άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο αλλά δεν δικαιώθηκε. Στο τέλος της ημέρας το φορτίο θα «επιστραφεί» στο Lana.

«Μόλις πέσει και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου στις δεξαμενές του Lana , η ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει τις επαφές με το Ιράν για να επιτραπεί ο απόπλους στα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κρατούνται στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas», είπε στο protothema.gr υψηλόβαθμο στέλεχχος του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

Το συνολικό πλήρωμα και των δύο πλοίων είναι 49 ναυτικοί εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Αύριο η μετάγγιση 56.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο Lana

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο