Ξεπαγώνουν και οι τριετίες – Αναμένεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο – Ποιους αφορά

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό για 500.000 χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα αναμένεται από τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ πιθανότατα ο κατώτατος μισθός πιθανότατα να φθάσει  στα 820-830 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα

 

Εφικτός είναι ο στόχος για ξεπάγωμα των τριετιών (επίδομα προϋπηρεσίας) στον ιδιωτικό τομέα από το 2025, θέμα το οποίο συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10% σε ετήσια βάση. Μία τέτοια ρύθμιση θα σημαίνει προσαύξηση μισθών έως 30%.

Τι θα γίνει με τις τριετίες

Στο θέμα των τριετιών έχει αναφερθεί ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, προκειμένου σε 1-1½ χρόνο να επιστρέψουμε δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων».

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Μάιο μειώθηκε στο 10,8% για πρώτη φορά από το 2009.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τριετίες πάγωσαν την ίδια ώρα που συρρικνώθηκε ο κατώτατος μισθός με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012, σε εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Τονίζεται ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, που είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Ποιους αφορά

Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αφορά εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι δεν είχαν κατοχυρώσει τριετία το 2012. Για αυτούς, ανεξάρτητα από το αν θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν επίδομα προϋπηρεσίας στο διάστημα 2012-2023, ο χρόνος για το επίδομα προϋπηρεσίας θα αρχίσει να μετρά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Διευκρινίζεται ότι το ξεπάγωμα των τριετιών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Δηλαδή, στην περίπτωση που ξεπαγώσουν οι τριετίες το 2024, δεν θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, οι οποίες δεν δόθηκαν στο διάστημα 2012-2023. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για τις τριετίες θα ξεκινήσει να μετρά από το 2024 και η προϋπηρεσία πάνω από μία 10ετία (2012-2023) θα χαθεί.

Παράλληλα αύξηση θα έχουν το νέο έτος οι 500.000 χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2024, πιθανότατα στα 820-830 ευρώ από 780 ευρώ σήμερα. Οι αυξήσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ώστε μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά η διάρκεια της νέας τετραετίας Μητσοτάκη οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα είναι της τάξεως του 5,5% κατά μέσο όρο. Εξάλλου αυξήσεις θα δουν στην τσέπη τους και 3,6 εκατ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με αμοιβές πάνω από τον κατώτατο μισθό, οι οποίοι έχουν σήμερα κατά μέσο όρο μηνιαίο μισθό 1.185 ευρώ.

Το 2024 με μια μέση αύξηση 5,5% ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.250 ευρώ και έως το 2027 θα διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Ξεπαγώνουν και οι τριετίες – Αναμένεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο – Ποιους αφορά

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι κλάδοι θαλασσίων μεταφορών ναυπηγούν τα περισσότερα πλοία;

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ” Σύμφωνα με στοιχεία των Clarksons Research πάνω από 50% των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων (μετρούμενες σε cgt – compensated gross tonnage) προέρχεται από μόλις δύο τομείς ναυτιλιακών μεταφορών, τα LNG και τα containers. Η επικείμενη

Αντίο δίπλωμα, μπάι μπάι άδεια: Αυτά είναι τα 6 λάθη που δεν συγχωρεί ο νέος ΚΟΚ

Όπως στο ποδόσφαιρο έτσι και στη ζωή – και στον δρόμο- υπάρχουν φάουλ και φάουλ. Είναι άλλο πράγμα δηλαδή πάνω στη φάση να χτυπήσεις κατά λάθος παίκτη της αντίπαλης ομάδας κι άλλο πράγμα να φερθείς αντιαθλητικά, να βγεις σαν κλαδευτήρι και

Πήγε για μεροκάματο και βρέθηκε σιδηροδέσμιος στα κρατητήρια

Στα κρατητήρια και από κει στο αυτόφωρο με τον… μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη κατέληξε 24χρονος διανομέας στη Χαλκίδα, ο οποίος υπέπεσε στο …παράπτωμα να κινηθεί με το δίκυκλο της δουλειάς στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης

Μετάβαση στο περιεχόμενο