Περιθώριο το αργότερο μέχρι τις 10 Μαίου 2024, προκειμένου να εναρμονιστούν οι λιμένες Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με τα νέα πρότυπα ασφαλείας, δίνει στο Λιμενικό Ταμείο Χίου, το Υπ. Ναυτιλίας, μέσα από σχετική εγκύκλιο.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Παντελής Λεγάτος, πρόκειται για διάφορες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη χερσαία ζώνη λιμένα, όπως η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων δεξιά και αριστερά όπως πέφτει ο καταπέλτης, ούτως ώστε να μπορεί να προφυλαχτεί ο επιβάτης και να μην πέσει στη θάλασσα, να τοποθετηθούν κώνοι στον διάδρομο των πεζών επιβατών και να διαχωριστεί ουσιαστικά από αυτόν των οχημάτων, να τοποθετηθεί απινιδωτής, όπως και οξυγόνο για πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χρειαστεί, να γίνει μια διαγράμμιση στο οδόστρωμα, η οποία θα καταγράφει ουσιαστικά τον πεζόδρομο αυτόν που θα πηγαίνει στον καταπέλτη.
«Επίσης, έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας (το περιγράφει αυτό το έγγραφο, εμείς είμαστε έτοιμοι σε αυτό το κομμάτι), αλλά και να δημιουργηθεί κι ένας χώρος στάθμευσης ΑμεΑ κοντά στον κατεπέλτη, ούτως ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο επιβάτης. Θεωρούμε ότι αυτές οι προδιαγραφές που μας έχουν τεθεί είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαστε σε άμεση συνεργασία αυτή τη στιγμή με το Λιμεναρχείο, ούτως ώστε να υλοποιηθούν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας», ανέφερε ο κ. Λεγάτος, σημειώνοντας ωστόσο ότι, αυτές οι απαιτήσεις δεν συνοδεύτηκαν από την πλευρά του Υ.ΝΑ. την αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Ερωτώμενος για το εάν όλες αυτές οι απαιτήσεις μπορούν να βρουν εφαρμογή σε ένα ιδιαίτερο λιμάνι με περιορισμένη χερσαία ζώνη, όπως στο λιμάνι της Χίου ο κ. Λεγάτος ανέφερε:
«Είναι ένα πράγμα το οποίο μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα. Το λιμάνι μας είναι του 1896. Καταλαβαίνετε ότι ένα λιμάνι που είναι 120 ετών, οι χρήσεις και η λογική που είχε δημιουργηθεί τότε, δεν έχει καμία σχέση με τις χρήσεις που έχει αυτή τη στιγμή, οπότε μας προβληματίζει ιδιαίτερα σε κάποια πλοία ο διαχωρισμός που θα γίνεται μεταξύ πεζών και οχημάτων που είναι ο βασικός μας προβληματισμός. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και πιστεύουμε σε ένα ποσοστό θα υλοποιηθούν όλα αυτά που λέει το Υπουργείο. Είμαστε σίγουροι ότι δε θα υπάρξει τέλεια λύση, ούτε θα μπορεί να διευθετηθεί ακριβώς έτσι όπως το περιγράφει αυτό το έγγραφο στο δικό μας λιμάνι η λύση που προβλέπει».
Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες απαιτήσεις στην περίπτωση της Χίου αφορούν και στα 4 λιμάνια εθνικής και περιφερειακής σημασίας, δηλαδή, σε Χίο, Μεστά, Ψαρά και Οινούσσες.