Yπερσύγχρονο όπλο στα χέρια της Πολιτικής Προστασίας- Τι είναι το σύστημα εναέριας 24ωρης επιτήρησης για πυρκαγιές

Ένα υπερσύγχρονο όπλο που θα δίνει τη δυνατότητα 24ης εναέριας επιτήρησης και ενεργοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όταν παραστεί ανάγκη μπροστά σε πυρκαγιές τέθηκε σε λειτουργία στο Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Το σύστημα διαρκούς επιτήρησης και δυνατότητας άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε λειτουργία για το προσεχές διάστημα της αντιπυρικής περιόδου ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωσταντέλλος σε ειδική εκδήλωση, στο δημαρχείο της πόλης, παρουσία καθ΄ύλην αρμόδιων υπουργών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κ.α.

Όπως σημείωνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το πρωτοποριακό για τη χώρα, σύστημα εναέριας 24ωρης επιτήρησης του αστικού, περιαστικού και δασικού πράσινου της πόλης, με τη χρήση drone, για την έγκαιρη προειδοποίηση και (μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων) αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων σχετιζόμενων με την κλιματική κρίση καταστάσεων.

Ψηφιακή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων
Το σύστημα αναμένεται να υιοθετήσουν και άλλοι δήμοι ενώ το σήμα του θα αποστέλλεται και στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων καθώς «το νέο αυτό σύστημα σηματοδοτεί μια σύγχρονη, ψηφιακή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και κρίσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους», όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην εκδήλωση εκκίνησης του συστήματος παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, ο αντιπεριφεριάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας, από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πλοίαρχος Ιωάννης Κανδηράκης, ο σμήναρχος Στέφανος Στασινόπουλος, ο αστυνομικός υποδιευθυντής ‘Αγγελος Κεντιστός και ο υποναύαρχος Χρήστος Κανάκης ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρίας ελέγχου του συστήματος Εμ. Αγγελάκης και Δημ. Τεάζης επεξήγησαν τις δυνατότητες λειτουργίας του συστήματος σε σύνθετο πεδίο (συντονισμό πολλαπλών σημείων, 41 υδροφόρων, διαθέσιμων δεξαμενών, εθελοντών, άλλων δυνάμεων κ.λ.π.)

Το πρώτο στη Χώρα σύγχρονο σύστημα με επιτήρηση από αέρος 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο
Ειδικότερα κατά την παρουσίαση ο δήμαρχος Γρ. Κωνταντέλλος επισήμανε ότι πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά της κλιματικής κρίσης και η στόχευση στην διαρκώς επιδεινούμενη εκδήλωση της είναι η αναστροφή. «Διαφορετικά θα εκδηλώνονται μεγα/φαινόμενα τα οποία θα απαιτούν μεγα συστήματα υψηλότατου κόστους για να αντιμετωπιστούν». Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Ιουνίου στην περιοχή, με συνέπεια την απώλεια φυσικού κεφαλαίου, λόγω μη έγκαιρης ειδοποίησης, σημείωσε ο δήμαρχος «σπεύσαμε και καλύψαμε την αδυναμία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιταχύνοντας τα βήματα μας ούτως ώστε μέσα στην τρέχουσα περίοδο και όχι στην επόμενη όπως είχαμε συζητήσει να εγκαταστήσουμε αυτό «Το πρώτο στη Χώρα σύγχρονο σύστημα με επιτήρηση από αέρος 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, σε πραγματικό χρόνο, με drone τα οποία διαθέτουν ψηφιακές αλλά και θερμικές κάμερες και μεγάφωνα ώστε να είναι η επαφή μας διαδραστική με αυτούς οι οποίοι δεν πρέπει βρίσκονται στο σημείο.

Η κρίσιμη παράμετρος του «χρόνου»
Ο υπουργός Χρ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «κλειδί» την δυνατότητα της πρόληψης στο περιορισμό των επιπτώσεων και «κρίσιμη» την παράμετρο του χρόνου στο επίπεδο της διαχείρισης του κινδύνου. «Τα συστήματα αυτά φαίνεται ότι εντοπίζουν άμεσα την εστία των φαινομένων κινδύνου, οπότε εάν καταφέρουμε με την διασφάλιση της έγκαιρης προειδοποίηση να έχουμε και την έγκαιρη παρέμβαση, έχουμε αποκτήσει τον ιδανικό συνδυασμός για την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων», τόνισε ο ίδιος.

Στην σημασία της πρόληψης εστίασε και ο υφυπουργός Γ. Αμυράς σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει η εθνική πολιτική απέναντι σε αυτόν τον τομέα. «Με εντολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη υλοποιείται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκ. από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Σε όλη την Ελλάδα δεκάδες συνεργεία υλοτόμων αφαιρούν την καύσιμη ύλη σε περισσότερα από 100 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα καθαρίζοντας περίπου 100.000 στρέμματα δάσους, απλωμένα σε έκταση 18 εκ. στρεμμάτων. Διανοίγουμε και συντηρούμε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 12.000 χλμ. και αντιπυρικές ζώνες 2.200 χλμ» Ο κ. Αμυράς πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και ο Υμηττός με 6 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό έκτασης 2.200 στρεμμάτων και την διάνοιξη 90 χλμ. δασικών δρόμων, όπως και άλλες περιοχές.

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με την ένταξη των drone
Τέλος ο αντιπεριφεριάρχης Ν. Πέππας μετάφερε τη βούληση της Περιφέρειας και προσωπικά του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη ως προς τη χρήση καινοτόμων συστημάτων και δράσεων για την προστασία των πολιτών. «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με την ένταξη των drone για την προστασία των δασών», επισήμανε εκφράζοντας την ελπίδα να υιοθετηθεί το σύστημα και από άλλους δήμους.

Συνεχάρη τον κ. Κωσταντέλλο για την πρωτοβουλία του να ενισχύσει τον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, «Διότι όσα μέσα και αν ρίξεις στη μάχη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ποτέ δεν είναι αρκετά, ο χρόνος τα εκμηδενίζει» πρόσθεσε ευχόμενος «να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μεγάλες, όπως οι πρόσφατες καταστροφές, που αφήνουν πληγές στον τόπο και τους ανθρώπους».

Yπερσύγχρονο όπλο στα χέρια της Πολιτικής Προστασίας- Τι είναι το σύστημα εναέριας 24ωρης επιτήρησης για πυρκαγιές

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΥΠΕΘΑ για το ΜΤΝ η ΕΑΑΛΣ

Μολονότι ήταν εν γνώσει της ΕΑΑΛΣ η απουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια στο εξωτερικό, κλιμάκιο αυτής αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο Ι. Καραγεωργόπουλο και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου, μετέβη στις 30/11/2023 στο Πεντάγωνο όπου

Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» – Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Χρ. Στυλιανίδη

Απογευματινές ώρες χτες 29/11/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση κλιμακίου του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΛΣ, αποτελούμενου από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου και την Ταμία και Υπεύθυνη Ισότητας Ελ. Κοντάκου, με τον Υπουργό

Μετάβαση στο περιεχόμενο