Υπηρεσία Ασύλου: Η παραίτηση του υποδιοικητή και η καταγγελία για διαφθορά

Εκτός υπουργείου Μετανάστευσης τέθηκε ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, για καταγγελόμενη υπόθεση χρηματισμού από επιχειρηματία.


 

Ρεπορτάζ: Δώρα Βογιατζάκη – Ιάσων Τσόλης – Σπύρος Μουρελάτος

Καρατόμηση ή παραίτηση;

Σε κάθε περίπτωση, εκτός Υπουργείου Μετανάστευσης βρίσκεται ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, για καταγγελόμενη υπόθεση χρηματισμού του που χρονολογείται από το 2020.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης ήταν λιτή:

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοινώνει ότι την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025, ζητήθηκε η παραίτηση από τον Υποδιοικητή της υπηρεσίας ασύλου κ Ιωάννη Σφυράκη. Η παραίτηση υποβλήθηκε και έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης. Η θέση του Υποδιοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου θα καλυφθεί το προσεχές διάστημα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, γινόταν γνωστό ότι σε βάρος του Υποδιοικητή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για “εμπορία επιρροής” για υπόθεση που φέρεται να εμπλέκεται από το 2020 που ήταν σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας. Επιχειρηματίας του Πειραιά είχε καταγγείλει ότι μέσω ενός αστυνομικού έδωσε στον καταγγελόμενο 4.000 ευρώ, σε δύο δόσεις, προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να “σβηστεί” πρόστιμο 10.500 ευρώ, που του είχε επιβληθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Πώς όμως μια τέτοια σοβαρή καταγγελία για διαφθορά χρειάστηκε 5 ολόκληρα χρόνια για να φθάσει στη Δικαιοσύνη;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο επιχειρηματίας εκτός από την δημόσια καταγγελία του δεν προχώρησε σε μήνυση. Αντιθέτως μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση από τον κρατικό αξιωματούχο ο οποίος στο μεταξύ είχε μετακινηθεί από το Υπουργείο εργασίας , στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Ωστόσο, καθώς ο επιχερηματίας τον είχε καταγγείλει ονομαστικά και είχε δώσει στη δημοσιότητα και ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν ανταλλάξει, ξεκίνησε έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία κατέληξε στην αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη.

Ο καταγγελόμενος δήλωσε πως “Ουδέποτε έλαβα από τον καταγγέλοντα το παραμικρό αντίκρισμα και ουδέποτε χρηματίστηκα. Κατά την απασχόλησή μου σε πολιτικά γραφεία ουδέποτε λειτούργησα έκνομα, προκειμένου να αποκομίσω παράνομα οφέλη. Έχω αναθέσει σε δικηγόρο τη σύνταξη εγκλήσεως για τη δυσφήμηση του προσώπου μου“.

Η παραίτηση – καρατόμηση ήρθε πάντως σχεδόν τρεις μήνες μετά την ενημέρωση του Υπουργείου Μετανάστευσης από τις εισαγγελικές αρχές, τον περασμένο Νοέμβριο ότι επίκειται η άσκηση δίωξης σε βάρος του Υποδιοικητή και ένα μήνα μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, τον περασμένο Ιανουάριο.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε εσωτερική έρευνα την οποία διενήργησε το Υπουργείο Μετανάστευσης πριν ζητήσει την παραίτηση του Υποδιοικητή Ασύλου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταξιούχοι: Έως και 45% οι απώλειες στις συντάξεις – Η 13η επιστρέφει μόλις το 8,33%

Έως και 45% εκτιμούν οι οργανώσεις των συνταξιούχων ότι ανέρχονται οι απώλειες στις αποδοχές τους, ως αποτέλεσμα τριών διαδοχικών κρίσεων: Της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων την περίοδο 2010-2018, όταν επιβλήθηκαν αλλεπάλληλες ονομαστικές μειώσεις στις συντάξεις, με τους συνταξιούχους να σηκώνουν το

Ηράκλειο: Διεθνές κύκλωμα πίσω από τη βαλίτσα με τα 20 κιλά χασίς – Στον Εισαγγελέα η 22χρονη Ισπανίδα

Ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών θα οδηγηθεί σήμερα η 22χρονη Ισπανίδα που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με μία μεγάλη βαλίτσα την οποία είχε παραδώσει στις αποσκευές του αεροδρομίου της Βαρκελώνης και περιείχε Skunk, προερχόμενο από υδροπονική καλλιέργεια, η αξία του οποίου υπολογίζεται περίπου σε 80 χιλιάδες ευρώ, όπως

Η ανακοίνωση του λιμενικού για το κοριτσάκι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Πολύχρονο- Συνελήφθη η μητέρα της- Πως έγινε το περιστατικό

Ένα κοριτσάκι ηλικίας 2 ετών ανασύρθηκε χθες από τη θάλασσα, σε παραλία του Πολύχρονου χωρίς τις αισθήσεις του. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Νέων Μουδανιών, από τον ναυαγοσώστη της πολυσύχναστης παραλίας. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας

Θάνατος διασώστριας στη Σύρο: Συνελήφθη ο άνδρας για ανθρωποκτονία, ελεύθερη η 31χρονη σύζυγός του μετά την κατάθεση στην Αστυνομία

Τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της μια 41χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ στην Άνω Σύρο ερευνούν οι αστυνομικές αρχές, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για θανάσιμο τραυματισμό της από αιχμηρό αντικείμενο, έπειτα από διαπληκτισμό σε σπίτι