Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Ένοχοι και σε β’ βαθμό οι δύο κατηγορούμενοι

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.

Καταδικάστηκαν για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο οι δύο κατηγορούμενοι που προκάλεσαν σάλο στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020. Πρόκειται για έναν 53χρονο πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος» και έναν 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου.

Πιο αναλυτικά, οι δύο κατηγορούμενοι ενοχοποιήθηκαν για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό τη διαβίβαση κρατικών απορρήτων για την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους. Όπως ανέφερε η «δημοκρατική», τους έκρινε αθώους για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και στους δύο κατηγορούμενους και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον 36χρονο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 53χρονο.

Η ποινή του 36χρονου, αρχικά δεν ανεστάλη, ενώ στη συνέχεια και με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, έγινε δεκτό το αίτημα που υπέβαλε και αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, στην δίκη που ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή, ταυτίστηκε με την καταδικαστική εισήγηση της Εισαγγελέως της έδρας, επέβαλε στον πρώτο την ίδια ποινή, δεν του αναγνώρισε επιπλέον ελαφρυντικά, ενώ σε ότι αφορά την αναστολή της ποινής του το αίτημα που υπέβαλε δεν ικανοποιήθηκε και οδηγείται στις φυλακές. Η πρωτόδικη ποινή του δεύτερου μειώθηκε κατά ένα έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 53χρονος κατηγορούμενος δεν ήταν σήμερα παρόν στην δίκη και εκπροσωπήθηκε δια πληρεξουσίου.

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Το χρονικό

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου. Οι δύο άνδρες βρίσκονταν στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού.

Σχεδόν ταυτόχρονες ήταν οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 55χρονος μάγειρας μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή, απολύθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία που εργαζόταν και μετέβη στη Ροδόπη. Εκεί στις 18 Δεκεμβρίου 2020, λίγο πριν το μεσημέρι, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Κομοτηνής, συνελήφθη, το βράδυ μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την επόμενη ημέρα το πρωί έγινε η μεταγωγή του στη Ρόδο.

Σε ό,τι αφορά τον 38χρονο πρώην γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου, εκείνος εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου στις 18 Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου να καταθέσει τις γραπτές εξηγήσεις που όφειλε να δώσει στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που τηρήθηκε από τους αστυνομικούς για τον σχηματισμό της δικογραφίας και καθώς ήδη είχε γίνει η έκδοση των ενταλμάτων, ο Έλληνας μουσουλμάνος συνελήφθη προς εκτέλεση αυτού.

Απολογούμενοι στην Ανακρίτρια, και οι δύο αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται, και φέρονται να ισχυρίστηκαν ότι «οι πληροφορίες για τις οποίες κατηγορούνται ότι “συνέλεγαν” ήταν πληροφορίες απλές και γνωστές σε οποιονδήποτε τύγχανε να βρίσκεται στη περιοχή και σε καμία περίπτωση απόρρητες».

Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα την κατά αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων. Με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου τόσο ο 38χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου όσο και ο 55χρονος μάγειρας είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο