Υποβρύχια drones εντοπίζουν νάρκες εκεί που δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα ναρκαλιευτικά

Ονομάζεται Remus, διαθέτει σόναρ και η αποστολή του είναι να εντοπίζει νάρκες εκεί που δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα ναρκαλιευτικά πλοία, όπως για παράδειγμα σε πολύ ρηχά νερά.

Το σχήμα του θυμίζει τορπίλη, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα υποβρύχιο drone κίτρινο σχεδιασμένο για χαρτογράφηση.

Στη βελγική ναυτική βάση του Zeebrugge, ειδικοί στην εξουδετέρωση ναρκών δοκιμάζουν το πρωτοποριακό drone.

«Μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε ένα αντικείμενο στην οθόνη μας που φαίνεται ύποπτο. Ανάλογα με κάποια κριτήρια, ταξινομούμε τα αντικείμενα και με βάση αυτό αποφασίζουμε εάν είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε τη θέση, για να προσδιορίσουμε εάν το ανιχνευθέν αντικείμενο είναι ή όχι εκρηκτικός μηχανισμός», εξηγεί ο Μπρουνό Λεκόκ, επικεφαλής της αποστολής αποναρκοθέτησης.

Υπολογίζεται ότι στα 65 χιλιόμετρα της ακτογραμμής του Βελγίου παραμένουν από 100.000 ως 300.000 νάρκες. Προτεραιότητα είναι η αποναρκοθέτηση στις παραλίες και τα λιμάνια.

«Οι νάρκες είναι μια ιστορική απειλή διότι είναι τεράστιος ο αριθμός των ναρκών και των βομβών που έχουν πέσει στα νερά μας, στην Ευρώπη, στη Βόρεια Θάλασσα, στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Δυστυχώς, όμως, είναι και μια σύγχρονη απειλή», τονίζει η αξιωματικός του Βελγικού Πολεμικού Ναυτικού Μαρί Φρανς Γκοντό.

Ως το 2030 το βελγικό ναυτικό θα παραλάβει έξι σκάφη Remus. Λόγω της γεωπολιτικής συγκυρίας και της αυξητικής τάσης στις αμυντικές δαπάνες, οι στόλοι της Ευρώπης παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη βελγική εμπειρία.

Πηγή: Euronews Albania

Υποβρύχια drones εντοπίζουν νάρκες εκεί που δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα ναρκαλιευτικά

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λειτουργία από σήμερα Μηχανισμός Καταγγελιών

Έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού Καταγγελιών Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων από τον Υπεύθυνο Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπευθύνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος

ΕΑΑΛΣ: Συνεχίζει με ρουχισμό την αρωγή της στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ. (ΕΑΑΛΣ), συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό της έργο προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών συμπατριωτών μας, αποστέλλει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 28 κούτες με 650 τεμάχια ειδών ρουχισμού καινούργια, προσφορά του Ομίλου FF και του προέδρου του, τον οποίο ευχαριστούμε

Ο ΥφΕΘΑ στη ΣΝΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), όπου απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος Αξιωματικός και επεσήμανε τις

Μετάβαση στο περιεχόμενο