05-04-2007. ””Βυθίζεται το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond στην Σαντορίνη .””

Στις 5 Απριλίου του 2007 το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, απέπλευσε με 1163 επιβάτες και 391 μέλη πληρώματος από το Ηράκλειο της Κρήτης με προορισμό τη Σαντορίνη για ολιγόωρη στάση. Μια ώρα μετά την αναχώρηση μία από τις τέσσερις κύριες μηχανές βγήκε εκτός λειτουργίας από βλάβη σε αντλία πετρελαίου. Χωρίς καμία ενημέρωση των Αρχών το πλοίο συνεχίζει την πορεία του και τρεις ώρες μετά θέτει την μηχανή σε λειτουργία μετά από επισκευή εν πλω και εισέρχεται στον κόλπο της Σαντορίνης. Όμως στις 15:30 κατά την προσέγγιση παρέκκλινε της καθιερωμένης μανουβρας πρόσδεσης με αποτέλεσμα να προσκρούσει με την δεξιά πλευρά της πλώρης σε ξέρα και να δημιουργηθεί ρήγμα και εισροή υδάτων.
Μπορεί να είναι εικόνα ωκεανός
Οι 19 υδατοστεγείς πόρτες των στεγανών φρακτών του πλοίου ήταν ανοικτές κατά παράβαση και μετά την σύγκρουση ήταν αδύνατο να σφραγιστούν. Προκλήθηκαν βραχυκυκλώματα και τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν καθώς και οι αντλίες άντλησης υδάτων. Οι κύριες μηχανές συνέχισαν να δουλεύουν και αποκόλλησαν το πλοίο οδηγώντας μέχρι τον όρμο των Φηρών, όπου και εκεί σταμάτησαν λόγω της εισροής των υδάτων και το πλοίο παρέμεινε ακυβέρνητο.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Οι Αρχές ενημερώθηκαν 17 ολόκληρα λεπτά μετά την πρόσκρουση από τον Πλοίαρχο. Στις 15:40 το Sea Diamond είχε πάρει μεγάλη κλίση και ζητήθηκε από τους ιδιώτες λεμβούχους να σπεύσουν σε βοήθεια. Στις 16:10 ανακοινώνεται η εντολή εγκατάλειψης του πλοίου. Ευτυχώς με καλές καιρικές συνθήκες αλλά με αργούς ρυθμούς στις 18:30 η εκκένωση είχε ολοκληρωθεί. Παρέμεναν στο πλοίο μόνο 27 μέλη του πληρώματος. Μετά την εκκένωση το πλοίο αντί να πάει και να κάτσει στα αβαθή μεταφέρθηκε από το ρυμουλκό «Λέων 1» και με τη βοήθεια των ρευμάτων, στα «Παλιά Ορυχεία Καραγιώργη», στην «παραλία Τσεκούρα», όπου και προσάραξε με την πλώρη.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία επί 12 ώρες καθυστέρησε να ζητήσει από ειδικευμένη ναυαγοσωστική εταιρεία παροχή βοηθείας. Στις 16:30 ναυαγοσωστικό πλοίο κατευθύνεται προς τον τόπο του ατυχήματος αλλά απωθείται με τη διαβεβαίωση πως υπήρχε πλήρης έλεγχος των διαδικασιών διάσωσης του πληγωμένου πλοίου. Στις 18:00 το πλοίο παίρνει κλίση και μια δεύτερη ναυαγοσωστική εταιρεία ξεκίνησε και απωθήθηκε ξανά από την πλοιοκτήτρια εταιρία. Περίπου στις 11 το βράδυ, η πλοιοκτήτρια πλέον ζήτησε τη βοήθεια από τις ναυαγοσωστικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα ήταν πως το «Sea Diamond» βυθίστηκε στις 07:00 το πρωί της Παρασκευής, 6 Απριλίου 2007.
Τραγικός απολογισμός οι Γάλλοι, Ζαν Κριστόφ Αλέν 45 ετών και η κόρη του Μοντ 16 ετών. Κηρύχθηκαν «σε αφάνεια» από γαλλικό δικαστήριο, καθώς με τη σύγκρουση το δεύτερο κατάστρωμα ήταν απροσπέλαστο από την εισροή των υδάτων σε αυτό και παρόλο που έσπευσαν δύτες λίγες μέρες μετά για τον εντοπισμό τους, δε βρέθηκαν ποτέ οι σωροί τους. Για το λόγο αυτό δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία σε βάρος του Πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Το ναυάγιο παραμένει κρεμασμένο από την πρύμνη του και την προπέλα του επί 14 χρόνια σε χείλος γκρεμού στο βυθό με κίνδυνο να πάει βαθύτερα και η ρύπανση να είναι χειρότερη. Παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως εγκαταλελειμμένο τοξικό απόβλητο και συνεχίζει να ρυπαίνει τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τα πετρελαιοειδή συνεχίζουν να αναβλύζουν στην επιφάνεια της θάλασσας αφού ποτέ δεν αντλήθηκαν, όμως βασικό κίνδυνο ρύπανσης αποτελούν οι τοξικές ουσίες από τη διάβρωση των επικίνδυνων υλικών του ναυαγίου. Σε ψάρια που αλιεύθηκαν από την περιοχή του ναυαγίου ανιχνεύτηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο.
Η Louis Hellenic Cruises με έδρα τα νησιά Μάρσαλ πήρε από την ασφάλεια 6 εκατομμύρια δολάρια για την απάντληση των πετρελαιοειδών. Ενώ παρουσιάστηκαν 145 κυβικά μέτρα ως απαντλημένα πετρελαιοειδή, τελικά αποδείχθηκε από αναλύσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους ότι αυτά περιείχαν 99% θαλασσινό νερό και μόνο 1% πετρελαιοειδή. Τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία εισέπραξε 55 εκατομμύρια δολάρια από την ασφάλεια για την ολική απώλεια του πλοίου που 2 χρόνια πριν αγοράστηκε για 35 εκατομμύρια δολάρια. Σύντομα μάλιστα αγόρασε νέο πλοίο με το οποίο συνέχισε το πρόγραμμα του SeaDiamond.
Στην περίπτωση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου CostaConcordia το 2012 στην Ιταλία, οι ιταλικές αρχές υποχρέωσαν την πλοιοκτήτρια εταιρεία να ανελκύσει το ναυάγιο μέσα σε 14 μήνες και να πληρώσει περισσότερο από 1 δις ευρώ για την ανέλκυση και την απορρύπανση.
ΠΗΓΗ: FB Προφίλ – Θηραίοι Αυτοσχέδιοι

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Τζον Κέρι*: «Βρείτε με την Άγκυρα κοινό έδαφος για τα πάρκα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει λόγω της ελληνικής πρόθεσης να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο παροτρύνει εμμέσως πλην σαφώς τις δύο πλευρές μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο