Λιμάνι Πειραιά: Έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων

Σε μία δύσκολη χρονική περίοδο το λιμάνι του Πειραιά δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κεκτημένα και έχασε θέσεις τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τα κορυφαία λιμάνια τα οποία διακινούν πάνω από ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια ετησίως.

Σύμφωνα με την ειδική έκδοση DynaLiners Millionaires που είδε πρόσφατα τη δημοσιότητα ο Πειραιάς έχασε το 2021 δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και βρέθηκε από την 29η στην 31η και μία θέση στην Ευρώπη από την 4η στην 5η. Η Βαλένθια τον προσπέρασε αφού είχε αύξηση διακίνησης “κουτιών” κατά 4% ενώ το Μεγάλο Λιμάνι είχε μείωση κατά 2%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μεσόγειος βρίσκεται στην τρίτη γεωγραφική θέση με τα περισσότερα λιμάνια μετά την Απω Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Όσο αναφορά την γενικότερη εικόνα των λιμανιών παγκοσμίως, σε έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 149 τον αριθμό, τα 56 από αυτά, ποσοστό 37,5% βρίσκονται σε κράτη της Άπω Ανατολής με συνολική διακίνηση φορτίων να ξεπερνά τα 441,5 εκατ. teu σε ένα σύνολο 864 εκατ. teu που ήταν η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2021, ποσοστό 51%.

Ακολουθεί η Βόρειος Αμερική 19 λιμάνια, η Μεσόγειος με16 λιμάνια, όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική με 12 και η Βόρειος Ευρώπη με 11 λιμάνια.

Τα 149 λιμάνια με διακίνηση φορτίων άνω του 1 εκατ. teu βρίσκονται σε 64 χώρες. Η Κίνα ελέγχει 27 λιμάνια με συνολική διακίνηση 242,8 εκατ. teu, ήτοι το 28,1% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Έξι από τα μεγαλύτερα κινεζικά λιμάνια βρίσκονται στην κατάταξη των 10 πρώτων παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο εκείνο της Σαγκάη, που διακίνησε 47,03 εκατ. εμπορευματοκιβώτια το 2021 ποσοστό 5,4% επί του συνόλου.

Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 12 λιμάνια. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο με ένα λιμάνι, τον Πειραιά.

Η ΕΕ έχει στον κατάλογο με 17 λιμάνια που ανήκουν σε 10 κράτη με το μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι το λιμάνι του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, που βρίσκεται στη 10η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολουθούν η Αμβέρσα 15ο λιμάνι παγκοσμίως, το Αμβούργου 21ο παγκοσμίως, της Βαλένθια της Ισπανίας 29ο παγκοσμίως και την ευρωπαϊκή πεντάδα συμπληρώνει ο Πειραιάς 31η θέση παγκοσμίως).

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Λιμάνι Πειραιά: Έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο για επιστολική ψήφο και το 2027 και τα ονόματα για Ευρωβουλή

Να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος πέραν των ευρωεκλογών θα επιδιώξει το Μαξίμου. Ποιοι διεκδικούν μια θέση στον… ήλιο του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οπρωθυπουργός αποκάλυψε τα χαρτιά του για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών του προσεχούς

Η Maersk πέτυχε συμβιβασμό στην υπόθεση “Ever Given”

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και συνεχίζει να απασχολεί τους νομικούς κύκλους το πιο διάσημο ναυτικό ατύχημα της δεκαετίας. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η A.P. Moller-Maersk πέτυχε εξωδικαστικό συμβιβασμό επί αγωγής εταιρειών που υπέστησαν ζημίες

Παλαιό Φάληρο: Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη μαφιόζικη εκτέλεση του 60χρονου – Το «βαρύ παρελθόν» του θύματος

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπουν» με μια πρώτη εκτίμηση οι αστυνομικοί πίσω από τη μαφιόζικη εκτέλεση του 60χρονου στο Παλαιό Φάληρο, έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε. Ο 60χρονος Αλβανός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήταν σεσημασμένος και είχε εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις. Μεταξύ άλλων είχε συμμετάσχει

Διόδια: Αυξάνονται από το 2024 – Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αυξάνονται από το 2024 τα διόδια . Η αύξηση εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 7,6%  και 7,7%. Έπειτα από μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο