Λιμάνι Πειραιά: Έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων

Σε μία δύσκολη χρονική περίοδο το λιμάνι του Πειραιά δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κεκτημένα και έχασε θέσεις τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ευρωπαϊκή κατάταξη με τα κορυφαία λιμάνια τα οποία διακινούν πάνω από ένα εκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια ετησίως.

Σύμφωνα με την ειδική έκδοση DynaLiners Millionaires που είδε πρόσφατα τη δημοσιότητα ο Πειραιάς έχασε το 2021 δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και βρέθηκε από την 29η στην 31η και μία θέση στην Ευρώπη από την 4η στην 5η. Η Βαλένθια τον προσπέρασε αφού είχε αύξηση διακίνησης “κουτιών” κατά 4% ενώ το Μεγάλο Λιμάνι είχε μείωση κατά 2%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μεσόγειος βρίσκεται στην τρίτη γεωγραφική θέση με τα περισσότερα λιμάνια μετά την Απω Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Όσο αναφορά την γενικότερη εικόνα των λιμανιών παγκοσμίως, σε έναν κατάλογο που περιλαμβάνει 149 τον αριθμό, τα 56 από αυτά, ποσοστό 37,5% βρίσκονται σε κράτη της Άπω Ανατολής με συνολική διακίνηση φορτίων να ξεπερνά τα 441,5 εκατ. teu σε ένα σύνολο 864 εκατ. teu που ήταν η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το 2021, ποσοστό 51%.

Ακολουθεί η Βόρειος Αμερική 19 λιμάνια, η Μεσόγειος με16 λιμάνια, όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική με 12 και η Βόρειος Ευρώπη με 11 λιμάνια.

Τα 149 λιμάνια με διακίνηση φορτίων άνω του 1 εκατ. teu βρίσκονται σε 64 χώρες. Η Κίνα ελέγχει 27 λιμάνια με συνολική διακίνηση 242,8 εκατ. teu, ήτοι το 28,1% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Έξι από τα μεγαλύτερα κινεζικά λιμάνια βρίσκονται στην κατάταξη των 10 πρώτων παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο εκείνο της Σαγκάη, που διακίνησε 47,03 εκατ. εμπορευματοκιβώτια το 2021 ποσοστό 5,4% επί του συνόλου.

Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 12 λιμάνια. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο με ένα λιμάνι, τον Πειραιά.

Η ΕΕ έχει στον κατάλογο με 17 λιμάνια που ανήκουν σε 10 κράτη με το μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι το λιμάνι του Ρότερνταμ της Ολλανδίας, που βρίσκεται στη 10η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολουθούν η Αμβέρσα 15ο λιμάνι παγκοσμίως, το Αμβούργου 21ο παγκοσμίως, της Βαλένθια της Ισπανίας 29ο παγκοσμίως και την ευρωπαϊκή πεντάδα συμπληρώνει ο Πειραιάς 31η θέση παγκοσμίως).

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Λιμάνι Πειραιά: Έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη κατολίσθηση βράχων στο Αλεποχώρι – Κλειστός ο δρόμος μέχρι την 1η Απριλίου

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στο Αλεποχώρι, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος Σχοίνου – Αλεποχωρίου από το βράδυ της Τρίτης, με εντολή να παραμείνει κλειστός μέχρι την Δευτέρα 1η Απριλίου. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από αυτοψία, για την προστασία της

Έντεκα μετανάστες για κάθε 1.000 Ευρωπαίους

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που αποφάσισαν για οποιονδήποτε λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Ε.E., Eurostat, το 2022, 5,1 εκατ. μετανάστες εισήλθαν στο «μπλοκ»

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024: Αναρτήθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό

Αναρτήθηκαν σήμερα (28/3/2024) τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξης για τον Απρίλιο 2024. Εξατομικευμένη πρόσβαση στο ενημερωτικό σημείωμα κάθε δικαιούχου, μπορεί να αποκτηθεί με είσοδο (με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISNET) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e–EFKA κάνοντας κλικ ΕΔΩ: https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/pleromes/ektypose-meniaioy-enemerotikoy-semeiomatos-kyrias-syntaxes

Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας δικαιούνται αναγνώριση πλασματικού χρόνου για μεγαλύτερες αποδοχές στην 25ετία

Κόστος εξαγοράς Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιµα στη συνολική υπηρεσία στρατιωτικών και Σωµάτων Ασφαλείας και αυξάνουν σηµαντικά το ποσό της σύνταξης. Βασική προϋπόθεση εξαγοράς είναι να έχουν συµπληρωθεί τα 25 έτη πραγµατικής υπηρεσίας. Για τα Σώµατα Ασφαλείας (ΕΛΑΣ, ΛΣ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο