Τις ρωσικές μεθόδους υιοθετεί η Τουρκία – Η «απάντηση» της Ελλάδας

Τον αναθεωρητισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν θυμίζουν έντονα οι προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, επισημαίνει η Αθήνα, που παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα την τουρκική επιθετικότητα. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή το περίφημο ψευδεπίγραφο τουρκο-λυβικό μνημόνιο.

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ο Νίκος Δένδιας παραλληλίζει ευθέως τον επεκτατισμό της Μόσχας με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευθείες απειλές της Άγκυρας κατά της Αθήνας.

Οι δύο χώρες έχουν μεγάλους και επιθετικούς γείτονες στα ανατολικά τους. Γείτονες που υποστηρίζουν ότι τα εδάφη μας κακώς αποσπάστηκαν από αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Για τους ανατολικούς γείτονες της Ελλάδας και της Ουκρανίας τα σύνορα δεν υφίστανται. Η τουρκική πλευρά έχει υιοθετήσει πλήρως τις ρωσικές μεθόδους. Το επισημαίνει ξεκάθαρα: «προσέξτε αν δεν θέλετε να γίνετε Ουκρανία»” τόνισε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να παρουσιάζεται ως προστάτιδα δύναμη στη Λιβύη, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υπερασπίζει τις παράνομες συμφωνίες με την Τρίπολη, κατηγορώντας εμμέσως την Ελλάδα επειδή αντιδρά στο ψευδεπίγραφο μνημόνιο. “Υπογράψαμε την τελευταία συμφωνία υδρογονανθράκων με τη Λιβύη. Κάποιοι τρελαίνονται. Εσάς τι σας ενδιαφέρει; Όταν η κυβέρνηση της Λιβύης υπογράφει συμφωνία με τη Μάλτα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά όταν υπογράφουμε εμείς τότε λένε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράφει συμφωνίες»” σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε πλήρη αντίστιξη ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος ανέδειξε τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο ως το νόμιμο βήμα για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων. “Όταν καθορίσαμε τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα και την Κύπρο στη Μεσόγειο δεχθήκαμε σκληρή κριτική. Όμως καμία εταιρεία δεν θα είχε συμφωνήσει να εξερευνήσει για φυσικό αέριο αν δεν υπήρχαν αυτές οι οριοθετήσεις” τόνισε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στην Αθήνα φτάνει την Πέμπτη ο Όλαφ Σολτς και στις διμερείς επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να εξεταστούν τα ζητήματα ενέργειας, η οικονομία και οι επενδύσεις, καθώς επίσης ο τουρκικός αναθεωρητισμός στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλες τις όμορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας- μέσω Χάγης- ζητά ο Αλέξης Τσίπρας: “Ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσέξτε δεν είναι casus belli. Είναι η Ανατολική Μεσόγειος και είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Με προοπτική τι; Την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διότι αυτή η προοπτική είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο σε ένα κλιμακούμενο αδιέξοδο“.

Τις ρωσικές μεθόδους υιοθετεί η Τουρκία – Η «απάντηση» της Ελλάδας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη κατολίσθηση βράχων στο Αλεποχώρι – Κλειστός ο δρόμος μέχρι την 1η Απριλίου

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στο Αλεποχώρι, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος Σχοίνου – Αλεποχωρίου από το βράδυ της Τρίτης, με εντολή να παραμείνει κλειστός μέχρι την Δευτέρα 1η Απριλίου. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από αυτοψία, για την προστασία της

Έντεκα μετανάστες για κάθε 1.000 Ευρωπαίους

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο ο αριθμός των ανθρώπων που αποφάσισαν για οποιονδήποτε λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Ε.E., Eurostat, το 2022, 5,1 εκατ. μετανάστες εισήλθαν στο «μπλοκ»

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024: Αναρτήθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό

Αναρτήθηκαν σήμερα (28/3/2024) τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξης για τον Απρίλιο 2024. Εξατομικευμένη πρόσβαση στο ενημερωτικό σημείωμα κάθε δικαιούχου, μπορεί να αποκτηθεί με είσοδο (με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISNET) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e–EFKA κάνοντας κλικ ΕΔΩ: https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/pleromes/ektypose-meniaioy-enemerotikoy-semeiomatos-kyrias-syntaxes

Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας δικαιούνται αναγνώριση πλασματικού χρόνου για μεγαλύτερες αποδοχές στην 25ετία

Κόστος εξαγοράς Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιµα στη συνολική υπηρεσία στρατιωτικών και Σωµάτων Ασφαλείας και αυξάνουν σηµαντικά το ποσό της σύνταξης. Βασική προϋπόθεση εξαγοράς είναι να έχουν συµπληρωθεί τα 25 έτη πραγµατικής υπηρεσίας. Για τα Σώµατα Ασφαλείας (ΕΛΑΣ, ΛΣ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο