Τις ρωσικές μεθόδους υιοθετεί η Τουρκία – Η «απάντηση» της Ελλάδας

Τον αναθεωρητισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν θυμίζουν έντονα οι προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, επισημαίνει η Αθήνα, που παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα την τουρκική επιθετικότητα. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιμένει να διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή το περίφημο ψευδεπίγραφο τουρκο-λυβικό μνημόνιο.

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ο Νίκος Δένδιας παραλληλίζει ευθέως τον επεκτατισμό της Μόσχας με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευθείες απειλές της Άγκυρας κατά της Αθήνας.

Οι δύο χώρες έχουν μεγάλους και επιθετικούς γείτονες στα ανατολικά τους. Γείτονες που υποστηρίζουν ότι τα εδάφη μας κακώς αποσπάστηκαν από αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Για τους ανατολικούς γείτονες της Ελλάδας και της Ουκρανίας τα σύνορα δεν υφίστανται. Η τουρκική πλευρά έχει υιοθετήσει πλήρως τις ρωσικές μεθόδους. Το επισημαίνει ξεκάθαρα: «προσέξτε αν δεν θέλετε να γίνετε Ουκρανία»” τόνισε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να παρουσιάζεται ως προστάτιδα δύναμη στη Λιβύη, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υπερασπίζει τις παράνομες συμφωνίες με την Τρίπολη, κατηγορώντας εμμέσως την Ελλάδα επειδή αντιδρά στο ψευδεπίγραφο μνημόνιο. “Υπογράψαμε την τελευταία συμφωνία υδρογονανθράκων με τη Λιβύη. Κάποιοι τρελαίνονται. Εσάς τι σας ενδιαφέρει; Όταν η κυβέρνηση της Λιβύης υπογράφει συμφωνία με τη Μάλτα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά όταν υπογράφουμε εμείς τότε λένε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράφει συμφωνίες»” σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε πλήρη αντίστιξη ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος ανέδειξε τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο ως το νόμιμο βήμα για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων. “Όταν καθορίσαμε τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα και την Κύπρο στη Μεσόγειο δεχθήκαμε σκληρή κριτική. Όμως καμία εταιρεία δεν θα είχε συμφωνήσει να εξερευνήσει για φυσικό αέριο αν δεν υπήρχαν αυτές οι οριοθετήσεις” τόνισε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στην Αθήνα φτάνει την Πέμπτη ο Όλαφ Σολτς και στις διμερείς επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να εξεταστούν τα ζητήματα ενέργειας, η οικονομία και οι επενδύσεις, καθώς επίσης ο τουρκικός αναθεωρητισμός στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλες τις όμορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας- μέσω Χάγης- ζητά ο Αλέξης Τσίπρας: “Ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσέξτε δεν είναι casus belli. Είναι η Ανατολική Μεσόγειος και είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Με προοπτική τι; Την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διότι αυτή η προοπτική είναι η μόνη που μπορεί να δώσει διέξοδο σε ένα κλιμακούμενο αδιέξοδο“.

Τις ρωσικές μεθόδους υιοθετεί η Τουρκία – Η «απάντηση» της Ελλάδας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα. Τα απτά οφέλη

Άρθρο του Νικ. Γ. Σαμπάτη, Αρθρογράφου, Οικονομολόγου, ασκ. Ορκωτού Ελεγκτή Οι πρώτες φωνές που θυμάμαι να μιλάνε δειλά δειλά για την αξιοποίηση της ελληνική ΑΟΖ ήταν στο μακρινό 2009.  ”Γραφικοί”, ήταν ο ελαφρύτερος από τους χαρακτηρισμός που τους συνόδευε από

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Εκδήλωση για την Ημέρα Τάξης ΣΣΕ 1983

Την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ως απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1983, παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Τάξης του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Βάρη Αττικής, με μέριμνα του Συνδέσμου της.

Τελετή Απόσυρσης των Αεροσκαφών Cessna T-41D

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απόσυρσης των αεροσκαφών Cessna T-41D, στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (360ΜΕΑ) της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής Διοικητή 360 ΜΕΑ, διέλευση αεροσκάφους

Τελετή Επίδοσης Ξιφών και Βράβευση Στρατιωτικών Εργοστασίων

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ»), η τελετή επίδοσης ξιφών σε Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, οιασδήποτε προέλευσης πλην ΣΣΕ και ΣΣΑΣ. Τα ξίφη απένειμε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού