ΑΠΟ ΓΕΝΝΕΣ και ατυχήματα μέχρι ασθένειες, θεραπείες, μεταφορές φαρμάκων και επείγοντα περιστατικά μεταξύ ζωής και θανάτου. Αν υπάρχει μία δράση του Λιμενικού Σώματος την οποία βιώνουν πιο έντονα οι νησιώτες είναι αυτή των διακομιδών των ασθενών και όσων χρήζουν άμεσης περίθαλψης σε νησιά χωρίς νοσοκομεία η ειδικότητες γιατρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, σε 4,5 χρόνια το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ έχουν συντονίσει τη μεταφορά περισσότερων από 7.647 πολιτών από μικρά νησιά σε μεγαλύτερα ή σε πόλεις στην ηπειρωτική χώρα. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος στον « Ε.Τ.», αυτός είναι ένας πολύ αυξημένος αριθμός σε σχέση με παλιότερα χρόνια, που συνήθως οι διακομιδές ήταν 8.000 σε βάθος 10ετίας!
Η μεγάλη αύξηση των διακομιδών συνδέεται και με την επιχειρησιακή αναβάθμιση του Σώματος με σκάφη που έχουν υγειονομικό εξοπλισμό. Όμως οι μεταφορές συνεχίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό να εκτελούνται και από ιδιωτικά σκάφη με την αξιολόγηση των περιστατικών από το ΕΚΑΒ και τη συνοδεία γιατρών.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε για τη μεταφορά του πλωτού σκάφους με υγειονομικό εξοπλισμό από την Αίγινα στη ΔΕΘ, το Λιμενικό Σώμα σε απάντησή του διευκρίνισε ότι οι χρόνοι ανταπόκρισης ήταν οι ίδιοι είτε με το εξειδικευμένο πλωτό είτε με το ιδιωτικό σκάφος το οποίο επιλέχθηκε. Είναι χαρακτηριστικό πως τον φετινό Αύγουστο, στην Αίγινα, πραγματοποιήθηκαν 23 διακομιδές από τα σκάφη του Λιμενικού και 19 από ιδιωτικά σκάφη και πλοία της γραμμής, δηλαδή σχεδόν οι μισές. Αντίστοιχη είναι η συνολική εικόνα για όλα τα έτη, από το 2020 μέχρι και σήμερα, καθώς 4.615 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά σκάφη από τους 7.647 που συνολικά διακομίστηκαν. Όπως εξηγούν στελέχη του Σώματος, αυτό είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης των περιστατικών, ώστε τα νησιά όσο είναι δυνατόν να μη μένουν χωρίς σκάφη.
11 νέα πλωτά ασθενοφόρα
Το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο μπήκε στη ζωή των νησιωτών το 2021 και έκτοτε επτά ακόμα νησιά έχουν στο λιμάνι τους το νέο αυτό υπερσύγχρονο σκάφος. Μετά την Αίγινα, τη Νάξο, τη Λέρο, τη Ρόδο, τη Σκιάθο, την Κέρκυρα, τη Σαμοθράκη και την Ιθάκη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, υπέγραψε στις αρχές του καλοκαιριού με τον γενικό διευθυντή της Viking Norsafe Life-Saving Equipment Hellas, Ιωάννη Γεωργιάδη, σύμβαση για την προμήθεια 11 σκαφών, κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, μήκους άνω των 11 μ.
Με αυτήν τη νέα σύμβαση ενισχύεται η δυνατότητα του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. να παρέχει, επικουρικά, υγειονομική φροντίδα στις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις κεντρικές υγειονομικές δομές της χώρας μας και θωρακίζει ακόμη περισσότερο τις νησιωτικές περιοχές που θα
διατεθούν: Θάσος, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος, Φούρνοι, Κέα, Λειψοί, Κάσος, Βόρεια Εύβοια, Ζάκυνθος, Σφακιά και Ιεράπετρα.
Η σύμβαση, συνολικού ύψους 6.598.900 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων (2021-2027).
Τα σκάφη θα κατασκευαστούν από ειδικά ενισχυμένα συνθετικά υλικά και θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 40 κόμβων, ενώ η ακτίνα ενεργείας θα υπερβαίνει τα 300 ν. μίλια.