Εξηγήσεις ενώπιον του Συνηγόρου του Πολίτη για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου τον Ιούνιο του 2023 δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος. Η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την 20ή Σεπτεμβρίου, με την εξέταση του ίδιου του αρχηγού του Σώματος, Γιώργου Αλεξανδράκη. Η διαδικασία εκτυλίσσεται στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε η ανεξάρτητη αρχή το περασμένο φθινόπωρο με την αρμοδιότητά της ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ανακοινώσει την εκκίνηση της έρευνας την 11η Νοεμβρίου 2023, σχολιάζοντας δηκτικά την απόφαση του Λιμενικού να μην ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το πολύνεκρο ναυάγιο. «Το γεγονός και μόνον του τραγικού θανάτου δεκάδων ανθρώπων και η ύπαρξη εκατοντάδων αγνοουμένων θα αρκούσε για να στηρίξει την ανάγκη πλήρους και άμεσης διερεύνησης», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση. Στο διάστημα που ακολούθησε, τα στελέχη του Συνηγόρου συγκέντρωσαν μαρτυρίες για τα δραματικά γεγονότα της 14ης Ιουνίου, μεταξύ άλλων από τους αλλοδαπούς επιζώντες του ναυαγίου.
Στις αρχές Ιουνίου εστάλησαν κλήσεις για παροχή εξηγήσεων σε περίπου δέκα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που
ενεπλάκησαν στην οργάνωση και εκτέλεση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης του αλιευτικού «Adriana» με τους περίπου 650 επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πύλου. Πρόκειται για τους επικεφαλής του θαλάμου επιχειρήσεων απ’ όπου συντονίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών και κλάδων του Λιμενικού, την κορυφή της ιεραρχίας του Σώματος, αλλά και το πλήρωμα του καταδιωκτικού σκάφους με κωδικό «920» που βρισκόταν κοντά στο μοιραίο αλιευτικό όταν αυτό βυθίστηκε.
Στο έγγραφο με το οποίο οι αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται να παράσχουν εξηγήσεις ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για «ενδείξεις πλημμελούς, καθυστερημένης και αναποτελεσματικής διαχείρισης του περιστατικού εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης του αλιευτικού, που κατέληξε σε πολύνεκρο ναυάγιο τη 14η Ιουνίου στα ανοικτά της Πύλου». Καλεί τα στελέχη του Σώματος να παράσχουν έγγραφες ή προφορικές εξηγήσεις για τις ενέργειές τους στο διάστημα από τις 13 Ιουνίου, όταν εντοπίστηκε το αλιευτικό, έως τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου, οπότε και βυθίστηκε. Η διαδικασία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο δόθηκε νέα διορία, με την παροχή εξηγήσεων να ξεκινάει στις αρχές της εβδομάδας.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι από τα γραφεία του Συνηγόρου έχουν ήδη περάσει δύο αξιωματικοί με θέσεις «κλειδιά» στη διαχείριση του περιστατικού. Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την 20ή Σεπτεμβρίου με την παροχή εξηγήσεων από τον ίδιο τον αρχηγό του Λ.Σ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Συνήγορος του Πολίτη αναμένεται να συντάξει πόρισμα, υποβάλλοντάς το στο αρχηγείο του Σώματος για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, εάν και εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Όπως εξάλλου διευκρινίζουν στην «Κ» νομικοί κύκλοι, πρόκειται για διαδικασία πειθαρχικού και όχι ποινικού ελέγχου των αξιωματικών.
Ωστόσο, το πόρισμα του Συνηγόρου θα κοινοποιηθεί και στο Ναυτοδικείο Πειραιά, που διεξάγει ποινική έρευνα για την υπόθεση του ναυαγίου. Το αλιευτικό είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης φορτωμένο με πάνω από 650 άτομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζησάντων. Στη 1.40 τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου και ενώ έπλεε 50 ν. μίλια ανοικτά της Πύλου, το σκάφος βυθίστηκε. Από το Λιμενικό διασώθηκαν 104 άτομα, 82 ανασύρθηκαν νεκρά, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες θεωρούνται τυπικά αγνοούμενοι.