Η αντιπυρική ασπίδα της Ε.Ε.: Σε θέση μάχης 777 πυροσβέστες και 27 αεροσκάφη

Οι πυροσβέστες θα τοποθετηθούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία – Οι επιχειρήσεις θα υποστηρίζονται από 24ωρο συντονισμό

Με τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά στη χρηματοδότηση και στον συντονισμό της ανάπτυξης αριθμού-ρεκόρ πυροσβεστών, αεροσκαφών και ειδικών έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά, 777 πυροσβέστες από 14 ευρωπαϊκές χώρες θα τοποθετηθούν στρατηγικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής από την έναρξη του προγράμματος το 2022. Παράλληλα, 22 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα του ευρωπαϊκού στόλου είναι έτοιμα να υποστηρίξουν χώρες που βρίσκονται υπό πίεση. Η ανταπόκριση αυτή υποστηρίζεται από 24ωρο συντονισμό.

«Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι επιπλέον πυροσβέστες, αεροσκάφη και τεχνογνωσία είναι έτοιμα να υποστηρίξουν τις εθνικές υπηρεσίες όταν και όπου χρειάζεται», δήλωσε η Χατζά Λαμπίμπ, επίτροπος Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Eιδικοί στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών της Ε.Ε. θα παρακολουθούν τους κινδύνους και θα υποστηρίζουν τις αναπτύξεις με βάση μετεωρολογική και επιστημονική ανάλυση. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές θα παρέχει συνεχή πρόβλεψη κινδύνου, ενώ οι δορυφορικές υπηρεσίες Copernicus θα προσφέρουν χαρτογράφηση και ανάλυση για υποστήριξη αποφάσεων στο πεδίο.

Επιπλέον, η Ε.Ε. θα εγκαινιάσει το 2026 νέο περιφερειακό πυροσβεστικό σταθμό στην Κύπρο για ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Μεσογείου. Ο σταθμός θα μπορεί να φιλοξενεί έξι αεροσκάφη και θα υποστηρίζει εκπαίδευση και ασκήσεις.

Ο στόλος της Ε.Ε.

Οι χώρες που συνεισφέρουν στον στόλο της Ε.Ε. για το καλοκαίρι του 2026, σύμφωνα με την Κομισιόν, περιλαμβάνουν την Ελλάδα, με τέσσερα αμφίβια αεροσκάφη, τη Γαλλία, με τέσσερα αμφίβια αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, και την Κροατία, με δύο αμφίβια αεροσκάφη.

Η Κύπρος διαθέτει δύο ελαφρά αεροσκάφη, με επιπλέον τέσσερα να υποστηρίζονται από άλλα προγράμματα, ενώ η Τσεχία συνεισφέρει με δύο ελικόπτερα. Η Ιταλία συμμετέχει με δύο αμφίβια αεροσκάφη, η Βόρεια Μακεδονία και η Πορτογαλία με δύο ελαφρά αεροσκάφη η καθεμία, η Ρουμανία και η Σλοβακία με ένα ελικόπτερο, αντίστοιχα, η Ισπανία με δύο αμφίβια αεροσκάφη και η Σουηδία με δύο ελαφρά αεροσκάφη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),