Τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, συνεχάρη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον τ/σ OPEN και στους δημοσιογράφους, Σπύρο Χαριτάτο και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.
Όπως ανακοίνωσε, για πρώτη φορά καταγράφεται μείωση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη σε σχέση με πέρυσι κατά 3%, με 8.734 παράνομα εισελθόντες φέτος έναντι 8.968 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα, η συνολική μείωση των ροών από Τουρκία και Λιβύη φτάνει το 34%, ενώ από την Τουρκία καταγράφεται μείωση 61%.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι λιμενικοί βρίσκονται καθημερινά στο πεδίο, μέρα και νύχτα, γύρω από κάθε νησί και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, με επαγγελματισμό και αυτοθυσία. «Αυτοί είναι σύγχρονοι ήρωες. Οι λιμενικοί μας δίνουν μια δύσκολη μάχη σε χιλιάδες ναυτικά μίλια θαλάσσιων συνόρων, σε απαιτητικές συνθήκες, συχνά με πέντε, έξι και επτά μποφόρ, ενώ παράλληλα έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μέσα από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η μάχη του Λιμενικού είναι πατριωτικό καθήκον και στηρίζουμε οριζοντίως και καθέτως τα στελέχη του Σώματος», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την κατάσταση στη Μ. Ανατολή, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι νέα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ και στον Περσικό Κόλπο μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές των καυσίμων, την ενέργεια, τον πληθωρισμό και τις τιμές των προϊόντων, σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και διεθνώς προσπαθούν να συγκρατήσουν τις πιέσεις στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ναυτικών και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ελληνικά πλοία και ένα ρυμουλκό εντός του Περσικού, με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να παρακολουθούν στενά την κατάσταση από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων και να ενημερώνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα πλοία με ελληνική σημαία και τα ελληνόκτητα πλοία».
Αναφορικά με τα εθνικά θέματα, ο Υπουργός ανέδειξε τη σημασία της ισχύος της χώρας ως προϋπόθεση για αποτελεσματική διπλωματία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματα των νησιών της, την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Για να μπορείς να διαπραγματευτείς την ειρήνη και να είσαι ισχυρός διπλωματικά ως κράτος πρέπει να διαθέτεις τα αναγκαία μέσα και τις σύγχρονες τεχνολογίες», σημείωσε.
Υπογράμμισε, επίσης, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας, με εξοπλισμούς, διαγωνισμούς, νέες τεχνολογίες, drones και δυνατότητες προστασίας κρίσιμων πεδίων στο μέλλον, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια και τα θαλάσσια πάρκα, καθώς και η επιτήρηση της ΑΟΖ. «Προσπαθούμε να είμαστε ισχυροί για να διαπραγματευτούμε την ειρήνη», τόνισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι «στη σύγχρονη διπλωματία, καμία χώρα δεν μπορεί να απουσιάζει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όποιος δεν κάθεται στο τραπέζι να διαπραγματευτεί, αφήνει μια κενή θέση για κάποιον άλλον να κάτσει και να διαπραγματευτεί στη θέση του».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο casus belli, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραβλέπει το γεγονός ότι απειλείται από γειτονική χώρα, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. Όπως υπογράμμισε, «ούτε εκατοστό πίσω, ούτε μισή υποχώρηση. Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικεί, να συζητά και να υπερασπίζεται με σταθερότητα τα εθνικά της δικαιώματα, ακόμη και όταν οι συζητήσεις γίνονται σε δύσκολα διπλωματικά περιβάλλοντα».
Για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και το ΝΑΤΟ δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά. Παράλληλα, άσκησε κριτική στις καθυστερήσεις, στη γραφειοκρατία και στην απώλεια κρίσιμου χρόνου από την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ίδια αδράνεια παρατηρείται και στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, παρά τις επισημάνσεις της έκθεσης Ντράγκι. Όπως τόνισε, «η ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη και η Ελλάδα, διαθέτοντας το 61% του ευρωπαϊκού στόλου, είναι η πρώτη των πρώτων στον συγκεκριμένο τομέα».



