ΗΠΑ: Στη “μαύρη λίστα” του υπουργείου Εμπορίου άλλες 12 κινεζικές εταιρίες

Το υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ επικαλείται τη βοήθεια που παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών από τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε χθες, Τετάρτη 24/11, δώδεκα νέες κινεζικές επιχειρήσεις στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, μετά από ανησυχίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την αμερικανική εξωτερική πολιτική, επικαλούμενη σε μερικές περιπτώσεις τη βοήθεια που παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών από τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η καταγραφή των νέων εταιριών στη λίστα θα βοηθήσει ώστε η αμερικανική τεχνολογία να μην στηρίξει τις κινεζικές και ρωσικές «στρατιωτικές προόδους, καθώς και δραστηριότητες που δημιουργούν ανησυχίες στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών, όπως οι ανεξέλεγκτες πυρηνικές δραστηριότητες του Πακιστάν ή το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα του».
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Λιου Πενγκιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ πρέπει «να ακολουθήσουν το πνεύμα» της ψηφιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα και «να συναντήσουν την Κίνα στα μισά του δρόμου, αντί να εξακολουθούν να κινούνται στον λάθος δρόμο».

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εταιρίες, Hangzhou Zhongke Microelectronics Co Ltd, Hunan Goke Microelectronics , New H3C Semiconductor Technologies Co Ltd, Xi’an Aerospace Huaxun Technology και Yunchip Microelectronics συμπεριλήφθηκαν στη μαύρη λίστα του υπουργείου, «για την υποστήριξή τους στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού». Στην ίδια λίστα προστέθηκαν επίσης, το εργαστήριο Hefei National Laboratory for Physical Sciences at Microscale, αλλά και οι εταιρίες QuantumCTek και Shanghai QuantumCTeck Co Ltd «για την απόκτηση και την προσπάθεια απόκτησης υλικών αμερικανικής προέλευσης για να υποστηρίξουν στρατιωτικές εφαρμογές».

Οι προμηθευτές των εταιριών που έχουν μπει στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αιτηθούν την έκδοση μιας άδειας πριν τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε πωλήσεις προς αυτές τις κινεζικές εταιρίες, ενώ είναι πιθανό ότι η σχετική άδεια θα απορριφθεί.

Σε μία ξεχωριστή ενέργεια, το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας προστέθηκε στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, με τη σχετική καταγραφή να μην παρέχει άλλες πρόσθετες πληροφορίες, εκτός ότι παρήγαγε στρατιωτικά προϊόντα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας