ΗΠΑ: Στη “μαύρη λίστα” του υπουργείου Εμπορίου άλλες 12 κινεζικές εταιρίες

Το υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ επικαλείται τη βοήθεια που παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών από τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε χθες, Τετάρτη 24/11, δώδεκα νέες κινεζικές επιχειρήσεις στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, μετά από ανησυχίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την αμερικανική εξωτερική πολιτική, επικαλούμενη σε μερικές περιπτώσεις τη βοήθεια που παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών από τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η καταγραφή των νέων εταιριών στη λίστα θα βοηθήσει ώστε η αμερικανική τεχνολογία να μην στηρίξει τις κινεζικές και ρωσικές «στρατιωτικές προόδους, καθώς και δραστηριότητες που δημιουργούν ανησυχίες στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών, όπως οι ανεξέλεγκτες πυρηνικές δραστηριότητες του Πακιστάν ή το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα του».
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Λιου Πενγκιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ πρέπει «να ακολουθήσουν το πνεύμα» της ψηφιακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα και «να συναντήσουν την Κίνα στα μισά του δρόμου, αντί να εξακολουθούν να κινούνται στον λάθος δρόμο».

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εταιρίες, Hangzhou Zhongke Microelectronics Co Ltd, Hunan Goke Microelectronics , New H3C Semiconductor Technologies Co Ltd, Xi’an Aerospace Huaxun Technology και Yunchip Microelectronics συμπεριλήφθηκαν στη μαύρη λίστα του υπουργείου, «για την υποστήριξή τους στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού». Στην ίδια λίστα προστέθηκαν επίσης, το εργαστήριο Hefei National Laboratory for Physical Sciences at Microscale, αλλά και οι εταιρίες QuantumCTek και Shanghai QuantumCTeck Co Ltd «για την απόκτηση και την προσπάθεια απόκτησης υλικών αμερικανικής προέλευσης για να υποστηρίξουν στρατιωτικές εφαρμογές».

Οι προμηθευτές των εταιριών που έχουν μπει στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αιτηθούν την έκδοση μιας άδειας πριν τους επιτραπεί να προχωρήσουν σε πωλήσεις προς αυτές τις κινεζικές εταιρίες, ενώ είναι πιθανό ότι η σχετική άδεια θα απορριφθεί.

Σε μία ξεχωριστή ενέργεια, το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας προστέθηκε στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, με τη σχετική καταγραφή να μην παρέχει άλλες πρόσθετες πληροφορίες, εκτός ότι παρήγαγε στρατιωτικά προϊόντα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι αναφορικά με τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Τον τελευταίο καιρό, λόγω έλλειψης πληρωμάτων παγκοσμίως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση του αριθμού των πληρωμάτων στα

ΥΕΘΑ: Στο Καστελόριζο ο Νίκος Δένδιας – Επισκέφθηκε Επιτηρητικά φυλάκια μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ [vid, pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024, Επιτηρητικά Φυλάκια της περιοχής ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου και τον Διοικητή της

Ελεύθερος μετά από παρέμβαση του ΥπΕξ ο Έλληνας αστυνομικός στα Ιεροσύλημα

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπό κράτηση τέθηκε προσωρινά το Μεγάλο Σάββατο (4/5) Έλληνας αστυνομικός, μέλος της φρουράς του πρόξενου στην Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως. Ο Έλληνας αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά

Οι χρεώσεις για τις αποσκευές «βραχνάς» στα αεροπορικά εισιτήρια

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί όταν σχεδιάζουν πώς θα μεταφέρουν την αποσκευή τους, όπως και όταν κάνουν κράτηση για την πτήση τους. Τα τέλη αποσκευών αλλάζουν και αυξάνονται σε όλο τον κλάδο. Σήμερα, αν παραδώσετε μία βαλίτσα στις United Airlines, American

Μετάβαση στο περιεχόμενο