Ινδονησία: Σεισμός 7,3 βαθμών – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στη θάλασσα, στα ανατολικά της χώρας

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε την Τρίτη στην ανατολική Ινδονησία, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 05:20 (ώρα Ελλάδας) σε βάθος 76 χιλιομέτρων στη θάλασσα Φλόρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η σεισμολογική και μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, σεισμικά θαλάσσια κύματα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,7 βαθμών και ότι το εστιακό βάθος του ήταν πολύ μικρό, μόλις 5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν αποκλείεται το τσουνάμι να χτυπήσει ακτές που βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, αν και ο σεισμός ώθησε πολλούς τρομοκρατημένους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους.

«Έτρεχαν όλοι στους δρόμους», δήλωσε στο Ρόιτερς κάτοικος παραλαιακής περιοχής στη θάλασσα Φλόρες. Η ίδια περιοχή είχε υποστεί τεράστιες ζημιές από σεισμό το 1992.

Έγινε αισθητή τουλάχιστον μια μετασεισμική δόνηση 5,6 βαθμών.

Σύμφωνα με τον Αλφόνς Χάντα Μπέταν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην πόλη Λαραντούκα, στο νησί Φλόρες, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ούτε σοβαρές ζημιές.
Πολίτες ανέφεραν σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ο κύριος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη νότια Κελέβη.

Η Ινδονησία, που βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, ζώνη με έντονη τεκτονική δραστηριότητα, δοκιμάζεται συχνά από φονικούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Στο αρχιπέλαγος δεν έχει ακόμη επουλωθεί το τραύμα του σεισμού 9,1 βαθμών της 26ης Δεκεμβρίου 2004, που προκάλεσε γιγάντιο τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 220.000 άνθρωποι σε όλη την περιοχή, οι 170.000 στην ινδονησιακή επικράτεια.

Το 2018, το νησί Λομπόκ και το γειτονικό Σουμπάουα επλήγησαν από ισχυρό σεισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 550 άνθρωποι. Την ίδια χρονιά, σεισμός 7,5 σεισμών προκάλεσε τσουνάμι που χτύπησε την Πάλου, στην Κελέβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να κηρυχθούν αγνοούμενοι κάπου 4.300 άνθρωποι.

Τον Ιανουάριο, περίπου εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτύπησε την Κελέβη σεισμός 6,2 βαθμών και κατέρρευσαν πολλά κτίρια στην παραθαλάσσια πόλη Μαμούτζου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσάραξη του ‘’Παναγιώτη’’ – Το Ναυάγιο του Πολιτισμού*

″Ωραία που, ωραία που `ναι η Ζάκυνθος να `τανε πιο, να `τανε πιο μεγάλη που έχει τα σπίτια τα ψηλά κάτω στο περιγιάλι…’’ υμνούν οι κανταδόροι στο διαφημιστικό σποτάκι προβολής της Νήσου και του Ζακυνθινού Πάσχα που πλησιάζει. Στην προσπάθεια προσέλκυσης

Χανιά: Πέθανε ξαφνικά ενώ κολυμπούσε – Σε άσχημη κατάσταση η γυναίκα του

Τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (30/04) στην Αγία Μαρίνα Χανίων στην Κρήτη, καθώς ένας 53χρονος τουρίστας που βρισκόταν για διακοπές στην περιοχή έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε. Τον άνδρα εντόπισαν λουόμενοι να επιπλέει και αμέσως κάλεσαν το Λιμεναρχείο και

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο Φλωρίδη δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς

Για τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη είναι ακόμη μία αυτονόητη μεταρρύθμιση που άργησε πολύ να θεσμοθετηθεί και υλοποιηθεί. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και για τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ανθρώπων που εμπλέκονται στην απονομή της δικαιοσύνης είναι μια

Άνοιξε και φέτος για το κοινό το Φαράγγι της Σαμαριάς

Τις «πύλες» του για τους επισκέπτες άνοιξε και φέτος το Φαράγγι της Σαμαριάς. Ήδη από την Κυριακή 28 Απριλίου επιτράπηκε η είσοδος από την Αγία Ρουμέλη και για τα δύο πρώτα χιλιόμετρα του μονοπατιού, έως το χώρο ανάπαυσης «Χριστός», ενώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο